Trei medalii internaţionale în trei luni Paul Haidu-Gerea - „Sunt ambiţionat de elevii care obţin rezultate pentru România“ (galerie foto)

Paul Haidu-Gerea, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa, şi-a adăugat în palmares medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Chimie, care a avut loc în perioada 20 - 29 iulie, la Baku, Azerbaijan. Este cea de-a treia victorie a mircistului obţinută în ultimele trei luni: Paul a câştigat medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Chimie „Dmitri Mendeleev“, desfăşurată în perioada 3 - 10 mai, la Erevan, Armenia, precum şi medalia de bronz la Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene (EUSO), care a avut loc între 26 aprilie şi 3 mai, în Austria, la Klagenfurt. Ieri, Paul Haidu-Gerea ne-a împărtăşit, alături de profesorul de chimie Monica Dumitru şi de directorul colegiului, Vasile Nicoară, experienţele în urma cărora a obţinut binemeritatele victorii.
 
 „La această Olimpiadă Internaţională de Chimie s-au calificat primii patru elevi din România, în urma selecţiei care a constat în două probe teoretice şi una practică. Faptul că a reuşit calificarea la această olimpiadă internaţională este o performanţă pentru un elev de clasa a X-a, ţinând cont că ceilalţi elevi sunt absolvenţi ai claselor a XII-a. Aceasta ar fi a treia medalie internaţională obţinută anul acesta de Paul, mai exact, în ultimele trei luni. Prima Olimpiadă Internaţională de Ştiinţe ale Uniunii Europene a avut la sfârşitul lunii aprilie, în Austria, unde a obţinut medalia de bronz. La începutul lunii mai, Paul a participat la Olimpiada Internaţională de Chimie «Dimitri Mendeleev», la care a obţinut medalia de argint. La Olimpiada Internaţională de Chimie, la care au participat 76 de ţări şi 300 de elevi, Paul s-a întors cu medalia de argint. Este un elev care se pregăteşte intens din clasa a VII-a pentru aceste competiţii. Paul este ambiţios, cu o putere de muncă extraordinară şi o inteligenţă care îi permit să asimileze noţiunile necesare participării la astfel de competiţii. În ultima perioadă, a lucrat şi zece ore pe zi“, ne-a povestit profesorul de chimie Monica Dumitru.

„Îmi doresc să mă axez pe cercetare în chimie“

„Calificarea la această olimpiadă a venit ca o surpriză, deoarece foarte puţini elevi se califică încă din clasa a X-a la această competiţie internaţională. La chimie, concurenţa este mare. Este un volum mare de materie, din multe discipline ale chimiei. Pregătirile, teoretică şi de laborator, trebuie făcute constant, fără întreruperi. Sunt pasionat de chimie şi sunt ambiţionat de ceilalţi elevi care participă la olimpiade internaţionale şi obţin rezultate pentru România. «M-am bătut» cu ţări din Europa, Asia, Africa. Cei mai puternici ar fi asiaticii. Am socializat cu oameni care aparţin altor culturi. Îmi doresc să mă axez pe cercetare în chimie, în afara ţării, deoarece oportunităţile sunt mai mari“, ne-a dezvăluit Paul. Tânărul ne-a mai spus că este pasionat de origami.
 
„Vorbim de unicitatea performanţei lui Paul: în acelaşi an şcolar, a obţinut trei medalii internaţionale la cele mai puternice competiţii din lume. Mai mult, loturile naţionale se selectează din elevi care au terminat clasa a X-a, dar Paul a reuşit să parcurgă deja materialul la chimie până în clasa a XII-a“, a declarat prof. Vasile Nicoară, directorul Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân“.
 
Echipa României a obţinut două medalii de aur, una de argint și una de bronz, la cea de a 47-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Chimie, desfășurată în perioada 20 - 29 iulie, la Baku (Azerbaijan), rezultat care a clasat-o pe locul I în Europa și pe 6 în lume, într-un clasament neoficial al celor 79 de ţări participante. Medaliile de aur au fost adjudecate de Dumitru Călugăru (clasa a XII-a, Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu“ din Târgu Jiu), laureat cu argint la ultimele două ediţii, și Andrei Iliescu (clasa a XII-a, Liceul Internaţional de Informatică din București). Punctajele realizate le-au permis celor doi olimpici clasarea în primele zece locuri ale concursului. Medalia de argint a fost obţinută de Paul Haidu-Gerea, din Constanţa, iar medalia de bronz a intrat în posesia lui Vlad Mihai Mandric (clasa a XII-a, Colegiul Naţional „Sfântul Sava“ din București).

Citeşte şi

Mircistul Paul Haidu-Gerea, medalie de argint la Olimpiada Internaţională de Chimie „Dimitri Mendeleev”
 
Să cunoaştem şi să recunoaştem valorile: Paul Haidu-Gerea, de la „Mircea cel Bătrân“, pe podiumul Olimpiadei Internaţionale de Chimie
 
Paul Haidu-Gerea, elev la Colegiul naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa, argint la Olimpiada Internaţională de Chimie

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2021- „Scrisoare de la un olimpic internațional“ de Paul Haidu Gerea

14 Feb 2023 1594

Mirciştii Răzvan Petru Efrim, Paul Haidu-Gerea, Mihai Teodor Iliant şi George Chichirim, premiaţi de Primăria Constanţa (document)

28 Jul 2017 4928

Absolvent al Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân Constanţa, medaliat cu aur la Olimpiada Internaţională de Chimie din Thailanda (galerie foto)

18 Jul 2017 3907

Sesiunea specială a Bacalaureatului, la final. Cine a fost admis şi cine a fost respins de la Constanţa (document)

12 Jun 2017 3716

Să cunoaştem şi să recunoaştem valorile Elevi din Constanţa, pe podiumul Olimpiadei Naţionale de Chimie

27 Apr 2017 15786

Aur la o competiţie internaţională Mircistul Paul Haidu-Gerea - „Chimia nu e o povară, mă pregătesc din clasa a VII-a“ (galerie foto)

03 Aug 2016 5236

Să cunoaştem şi să recunoaştem valorile Mircistul Paul Haidu-Gerea, premiat cu aur la Olimpiada Internaţională de Chimie

02 Aug 2016 3628

O nouă performanţă pentru elevul Paul Haidu-Gerea

01 Aug 2016 2904

Doi elevi din Constanţa vor primi burse de merit olimpic internaţional

02 Jul 2016 3957

Să cunoaştem şi să recunoaştem valorile Elevul Paul Haidu-Gerea, de la Colegiul „Mircea cel Bătrân“, medaliat cu aur la Moscova (galerie foto)

11 May 2016 3572

Să cunoaştem şi să recunoaştem valorile Elevii din Constanţa, zeci de premii şi medalii la olimpiadele naţionale (document)

28 Apr 2016 5372

Să cunoaştem şi să recunoaştem valorile Hakan Calila, Costin Dobrin şi Paul Haidu-Gerea, trei mircişti cu care ne mândrim (galerie foto)

18 Dec 2015 5687

Să cunoaştem şi să recunoaştem valorile 11 olimpici constănţeni, premiaţi de Ministerul Educaţiei (galerie foto)

17 Nov 2015 5643

Paul Haidu-Gerea, elev la Colegiul național "Mircea cel Bătrân" din Constanța, argint la Olimpiada Internațională de Chimie

29 Jul 2015 2483

Să cunoaştem şi să recunoaştem valorile Paul Haidu-Gerea, de la „Mircea cel Bătrân“, pe podiumul Olimpiadei Internaţionale de Chimie

12 May 2015 2514