Ziua Mondială a Educației, marcată de elevii și profesorii din Constanța. Iată ce a transmis Petrică Miu, inspectorul școlar general! (galerie foto)

Ziua Mondială a Educației este sărbătorită la 5 octombrie, începând cu anul 1994. În țara noastră, această sărbătoare este marcată distinct de Ziua Învățătorului (5 iunie) începând cu anul 2013 și a fost introdusă în structura anului școlar 2013-2014 conform unei decizii luate la 3 iunie 2013 de ministrul Educației Naționale de la acea vreme, Remus Pricopie, și de cei doi lideri ai sindicatelor din învățământul preuniversitar, Simion Hăncescu (Federația Sindicatelor Libere din Învățământ) și Marius Nistor (Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“).
 
„Ziua Internațională a Educației devine prilej de sărbătoare, dar și unul de reflecție asupra rolului pe care îl are educația. Într-o eră a tehnologiei, a informației și a inovării, educația trebuie să-i ajute pe copii, să le încurajeze creativitatea, să le cultive curiozitatea și să le formeze o minte disciplinată. Toate acestea sunt posibile doar cu ajutorul dumneavoastră, dascălii. Nu este niciodată simplu să găsim calea spre ideal. Însă căutările noastre, ale celor implicați în educație, își găsesc rolul în timp. Ne dorim ca școala să formeze atitudini și să dezvolte o gândire autonomă, să îi încurajeze pe copii să-și exprime opiniile, să aprecieze și critice, să analizeze și să decidă în situații concrete.
 
Profesorii implicați, cu pasiune și interes, care stimulează încrederea elevilor, sunt esența educației. Totodată, profesorii își trăiesc menirea datorită copiilor motivați, cu mintea și sufletul deschise. Să încurajăm pasiunile elevilor si să înțelegem importanța modelului personal al dascălilor dedicați, fiindcă, așa cum afirmă Albert Einstein, «puterea exemplului nu este doar o formă de educație, ci este singura»“, a transmis inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean, Petrică Miu.

Colegiul Tehnic „Nicolae Titulescu“, activități educative extrașcolare 

Ieri, Colegiul Tehnic „Nicolae Titulescu“ din Medgidia a organizat diverse manifestări dedicate Zilei Mondiale a Educației. Cu această ocazie, elevii au participat la o serie de activități educative extrașcolare pe parcursul întregii zile. Aceste manifestări au avut ca punct culminant spectacolul cu denumirea „Natura ne aseamănă, educația ne deosebește“. Talentul artistic al elevilor s-a făcut remarcat prin participarea la recitări de poezii, cântece și dansuri populare. Activitățile cuprinse în cadrul acestui proiect au vizat în special conștientizarea elevilor cu privire la rolul educației în viața tuturor, dar și a muncii depuse de cadrele didactice în educarea tinerelor generații. Manifestările diversificate le-au dat posibilitatea elevilor și profesorilor să creeze un spațiu educativ non-formal și să relaționeze ușor la nivel interuman.

Despre rolul educației, la Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu“

Și Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu“ din Năvodari a marcat Ziua Educației printr-o varietate de activități. Elevii clasei a XI-a U/Filologie, împreună cu prof. dr. Lenuța Popa, au prezentat piesa de teatru „Povestea Marelui Turn“, scrisă de psihiatrul și pedagogul Augusto Cury. Ea a fost urmată de exercițiul de imaginație „Ce-ai arăta, profesor fiind?“, bazat pe fișa individuală de observație a fiecăruia dintre cei 30 de elevi ai clasei.
 
Într-un mod distractiv, care a vizat sublinierea calitățile elevilor, interrelaționarea și o cunoaștere mai profundă a colegilor, s-a desfășurat activitatea „Educația, apanajul cunoașterii și interrelaționării“, coordonată de profesorul Roxana Filip. La activitate au luat parte elevii claselor a IX-a U, a XI-a R și a XII-a I. Jocurile didactice „Plasa iubirii“ și „Candela aprecierilor“ au reprezentat momentele atractive care i-au determinat pe elevi să se cunoască mai bine, să descopere calitățile colegilor și să cimenteze prietenii mai vechi. Aceștia au vizionat și un filmuleț cu o scurtă istorie a școlii în plan universal, informațiile reținute fiind de un real folos, răspunzând la întrebarea „Cine a inventat școala?“. Feedback-ul pozitiv al elevilor justifică decizia, unanim acceptată, de a profita mai mult, pe viitor, de șansa de a se implica în asemenea activități distractive, dar, nu în ultimul rând, utile pentru buna relaționare la nivelul fiecărei clase.
 
Sub îndrumarea profesorului Lăcrămioara Zăbavă, elevii claselor a X-a U și a X-a A au participat la activitatea cultural-artistică „Noi și școala“, dedicată Zilei Educației. În acest context, s-au purtat discuții deschise despre rolul educației în evoluția adolescenților și au fost prezentate diferite momente artistice: un recital de poezie și scenete. 

Zeci de activități, la Liceul Teoretic Negru Vodă 

Ziua Internațională a Educației a fost sărbătorită și de către elevii Liceului Teoretic Negru Vodă, prin diverse activități: educație pentru sănătate, desene pe asfalt, afișe, postere, educație rutieră și diferite activități sportive. 

Prichindeii de la Liceul „Lucian Blaga“ și Ziua Educației  

5 octombrie a fost o zi deosebită și pentru micuții clasei I a Liceului Teoretic „Lucian Blaga“, care, împreună cu învățătoarele Alina Dinu, Steluța Munteanu, Ioana Nijloveanu, Doina Stănimir, au sărbătorit nu numai Ziua Educației, ci și toamna, anotimp al belșugului, al bogăției atât în recoltă, cât și în culori.
 
Proiectul educațional „Toamna cea bogată“ a redat, așadar, bogăția și culorile acestui anotimp prin desen, pictură, colaje, aplicații cu materiale din natură (frunze uscate), creație de figurine - legume, oferind, în același timp, posibilitatea micilor artiști de a da frâu liber imaginației creatoare și artistice, într-o zi importantă pentru toți beneficiarii actului educațional, 5 octombrie.
 
De asemenea, prichindeii au vizionat materiale PPT cu imagini despre toamnă sau au adus cărți cu poezii tomnatice, pe care le-au citit în fața clasei. Și cum toamna scoate la iveală calitatea de gospodar din fiecare om, părinții părtași la bucuria copiilor au ajutat la realizarea unui adevărat târg de produse: prăjituri de casă, plăcinte, cozonac, murături, gemuri, dulceață, toate beneficiind chiar de etichete de promovare, după modelul negustorilor autentici de bunătăți.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IPJ Constanța De Ziua Mondială a Educației, polițiștii au avut discuții de informare cu minorii

06 Oct 2023 703

PROIECT EDUCAȚIE FINANCIARĂ BNR Săptămâna Mondială a Banilor - Tematica anului 2021

30 Mar 2021 2107

Lansarea documentarului „Adrian V. Rădulescu – ctitorul”, la Sesiunea științifică PONTICA 52 (VIDEO)

05 Dec 2019 5084

De Ziua Mondială a Educaţiei Omagiu celor care scot din întuneric la lumină generaţii de elevi buni români

05 Oct 2019 3237

Editorial Ziua Educației, la pachet cu un nou ministru interimar la Ministerul Educaţiei Naţionale

08 Oct 2018 2303

Explozie de creativitate culinară Târgul toamnei la Şcoala numărul 8 din Constanţa!

05 Oct 2018 6755

Ziua mondială a educaţiei marcată astăzi. Ce marcheză şi de când se sărbătoreşte

05 Oct 2018 1723

Elevii din județul Constanța nu vor fi liberi miercuri, de Ziua Educației

03 Oct 2016 23988

Data de 5 octombrie, declarată zi liberă

02 Oct 2016 3663

Proiect Finanțări de aproximativ 100.000 de euro pentu licee

05 Jan 2016 4329

Elevii Liceului Teoretic „Murfatlar” au serbat Ziua Mondială a Educației

06 Oct 2015 3152

Ştiaţi că...? Ziua Mondială a Educaţiei este marcată pe 5 octombrie

05 Oct 2015 11817

Elevii Liberali din Constanța au celebrat "Ziua Mondială a Educaţiei"

06 Oct 2014 2336

Ziua Mondială a Educaţiei, în şcolile constănţene Competiţii sportive, ateliere de creaţie, spectacole şi o mare de flori (galerie foto)

06 Oct 2014 5518

Cum au marcat Ziua Mondială a Educaţiei elevii şi dascălii constănţeni

04 Oct 2014 3612