Justitie

Anchetă DNA într-un dosar de executări silite frauduloase. Un avocat şi un executor judecătoresc, implicați

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 09 noiembrie 2017, a inculpaților:

Lazăr Petrișor, reprezentant legal al Întreprinderii Individuale Lazăr Petrișor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- constituirea unui grup infracțional organizat,
- complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
- participație improprie la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit (5 fapte din care 3 în formă continuată),
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (5 fapte),
- stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, în formă continuată,
- spălarea banilor, în formă continuată,
 
Nistor Vasile, executor judecătoresc în cadrul BEJ Nistor Vasile din Zimnicea, jud. Teleorman, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- constituirea unui grup infracțional organizat,
- abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau altul un folos necuvenit în formă continuată,
 
Curt Bogdan-Constantin sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
- constituire a unui grup infracțional organizat,
- complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru  altul un folos necuvenit, în formă continuată.
 
De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și control judiciar pentru 60 de zile cu începere din data de 9 noiembrie 2017, față de inculpatul Cucurezeanu Florin, avocat în cadrul Baroului Teleorman, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (2 fapte).
 
Potrivit rechizitoriului, începând din anul 2005, inculpatul Lazăr Petrișor a inițiat și dezvoltat o afacere, inițial prin forma de organizare P.F.A., ulterior transformată în Întreprindere Individuală, prin care vindea diverse produse nealimentare, electronice și electrocasnice cu plata în rate.

De la bun început, inculpatul a stabilit ca grupuri țintă pensionarii și bugetarii – persoane care prezentau „bonitate” și a conceput un model de contract cu plata în rate, în care a inserat o clauză severă de penalități cu scopul declarat să “sperie” rău-platnicii. Mai mult, în documentul respectiv nu s-a menţionat vreun cont în care să se facă plata ratelor, indicându-se o singură modalitate de plată şi anume, pe bază de bon fiscal şi chitanţă nefiscală, la unul dintre punctele de lucru sau sediul I.I. Lazăr Petrişor  din comuna Pietroşani, jud. Teleorman.

Întrucât, pe parcursul timpului, unii debitori i-au trimis bani inculpatului Lazăr Petrişor prin mandat poştal, pe lângă faptul că acesta nu a recunoscut primirea banilor, a luat și măsuri pentru a înlătura această formă de plată, inserând în contract menţiunea că plăţile prin mandat poştal nu vor fi luate în considerare.

Deoarece multe contracte nu au fost onorate de cei care achiziționaseră diverse bunuri în maniera de mai sus, inculpatul Lazăr Petrișor a apelat la avocatul Cucurezeanu Florin care îi era consătean, pentru asigurarea reprezentării judiciare.

În perioada 2010 – 2015, au fost formate peste 5.000 de dosare civile ca urmare a faptului că inculpatul Lazăr Petrișor i-a dat în judecată pe datornici. Ca element comun, a rezultat că acesta îi obliga să plătească, pe lângă datorii și penalități drastice, chiar și 2,2 % din valoarea restantă pe zi de întârziere. Prin urmare, datornicul era nevoit să plătească în final sume de cinci ori mai mari.

Hotărârile judecătorești pronunțate de Judecătoria Zimnicea au rămas definitive prin neexercitarea căii de atac, ca urmare a strategiilor de amăgire a datornicilor, folosite de către inculpații Cucurezeanu Florin și Lazăr Petrișor. Aceste strategii constau în special în promisiuni de rezolvare pe cale amiabilă a litigiului, cu scopul vădit de a depăși termenul legal pentru exercitarea căii de atac, profitând de starea de vulnerabilitate cauzată de vârstă sau de lipsa cunoștințelor juridice ale persoanelor vizate, dar mai ales de buna-credință a acestora. În plus, au fost identificate cazuri în care datornicii au reclamat că au aflat despre acțiunile de chemare în judecată abia când au fost executați silit și au contestat semnăturile de pe confirmările de primire a actelor de procedură, inclusiv a comunicărilor hotărârilor judecătorești.

Mai mult, unele persoane nu încheiaseră cu inculpatul Lazăr Petrișor nici un fel de contracte de vânzare - cumpărare bunuri, acesta din urmă depunând la instanță documente falsificate chiar de el.

În acest context, în perioada 2011 - 2014, inculpatul Lazăr Petrișor împreună cu executorul judecătoresc Nistor Vasile și avocatul Cucurezeanu Florin, a constituit un grup infracțional organizat, mascat de exercitarea activităților specifice ocupației fiecăruia și, în virtutea punerii în executare a hotărârilor judecătorești emise de Judecătoria Zimnicea, pe baza cărora s-au constituit un număr de 1.206 dosare de executare silită, au acționat cu rea-credință în scopul însușirii de bani sau bunuri (în special bunuri imobile).

Cererile de executare silită au fost depuse în numele Întreprinderii Individuale Lazăr Petrișor de către inculpatul Cucurezeanu Florin, care, în calitate de avocat, pentru fiecare cerere, a emis chitanțe în valoare totală de 346.988 lei, reprezentând ”onorariu de avocat”, de regulă peste 10% din valoarea creanței de recuperat, fără a încasa efectiv sumele menționate la data emiterii acestora.

În cazul a zece dintre dosare, în perioada  06.01.2012 – 30.01.2014, inculpatul Nistor Vasile, în calitate de executor judecătoresc, în baza unei înțelegeri frauduloase cu Lazăr Petrișor, a obținut în mod nelegal foloase necuvenite pentru acesta din urmă și pentru sine. Astfel, au fost simulate licitații în urma cărora imobilele aparținând celor 10 datornici, dar și altor persoane terțe, au fost adjudecate în favoarea Întreprinderii Individuale Lazăr Petrișor (în calitate de creditoare reprezentată de Lazăr Petrișor). În unele situații, bunurile imobile au fost adjudecate de  Curt Bogdan Constantin, unul din interpușii lui Lazăr Petrișor, tot în favoarea întreprinderii individuale.

Simularea licitațiilor a fost înlesnită prin aceea că  Lazăr Petrișor a pus la dispoziția executorului judecătoresc persoane obediente, folosite în calitate de martori, licitatori sau adjudecatari.

În aceste condiții, a fost posibilă adjudecarea imobilelor la prețuri modice, sub valoare minimă impusă de lege (creditorul nu putea adjudeca sub 75 % din valoarea stabilită de expertul evaluator) ori în condițiile în care, fiind bunuri comune/devălmășie, nu puteau fi scoase la licitație.
Prin această conduită infracțională, dreptul de proprietate deținut de persoanele datornice și de alte persoane (care aveau drept de proprietate în comun cu datornicii), asupra imobilelor executate silit, a fost vătămat.

De asemenea, în perioada 29.09.2010 – 29.02.2016, inculpatul Lazăr Petrișor, în calitate de reprezentant legal al Întreprinderii Individuale Lazăr Petrișor, a stabilit, cu rea credință, taxa pe valoare adăugată, rezultatul fiind obținerea, fără drept, cu titlu de rambursare, a sumei de 1.792.502 lei de la bugetul de stat.

Pentru a disimula adevărata natură a provenienței sumelor de bani dobândite în maniera de mai sus, în perioada 06.10.2014 – 02.05.2017, inculpatul Lazăr Petrișor a cumpărat 6 autoturisme de lux și a ridicat o construcție (fără autorizație) pe numele unei altei persoane.
 
Inculpaților Lazăr Petrișor, Nistor Vasile, Curt Bogdan-Constantin și Cucurezeanu Florin li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 10 noiembrie 2017, inculpații sunt prezentați Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile față de Lazăr Petrișor și cu propunere de arest la domiciliu față de Nistor Vasile și Curt Bogdan-Constantin.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Președintele Klaus Iohannis susține că Liviu Dragnea ar trebui să demisioneze din funcția de președinte al Camerei Deputaților

22 Nov 2017 86

Mutare-surpriză a procurorilor DNA! Se cere audierea unui cunoscut om de afaceri într-unul dintre dosarele lui Radu Mazăre

22 Nov 2017 3370

Laura Codruţa Kovesi, prezentă la dezbaterea pe tema legilor Justiției. Ce a declarat

21 Nov 2017 274

Oficial de la DNA. Sechestru pe averea lui Liviu Dragnea. Ce sumă colosală vor să recupereze procurorii

21 Nov 2017 431

Fostul primar al Ploieștiului, condamnat definitiv la trei ani închisoare cu suspendare într-un dosar de corupție

21 Nov 2017 208

Dosarul Tel Drum. Liviu Dragnea a aflat din presă despre sechestru pe avere pus de DNA

21 Nov 2017 237

Klaus Iohannis, despre urmărirea penală a lui Liviu Dragnea "Persoane care sunt cercetate penal nu trebuie să fie în conducerea statului. Punct!"

17 Nov 2017 400

Lista celor duşi la arestare în dosarul DNA Constanța

17 Nov 2017 1861

UPDATE. Cine sunt inculpaţii. Alertă de la DNA Constanţa Zece percheziții domiciliare. Mai multe persoane, încătuşate

17 Nov 2017 3695

Trimis în judecată de către DNA Constanţa Victorie în instanţă pentru Cristian Matei, directorul Administraţiei Porturilor Dunării Fluviale Giurgiu

17 Nov 2017 254

Tudorel Calapod şi Stere Sponte, condamnaţi la câte patru ani de închisoare cu executare, au fost achitaţi definitiv

16 Nov 2017 2649

Acord de recunoaştere cu DNA Constanţa Bogdan-Florin Chiriluţă a fost condamnat

15 Nov 2017 812

Fost patron din Liga I de fotbal eliberat din închisoare. Acesta a fost condamnat în mai multe dosare de corupție

15 Nov 2017 288

Procuror DNA, urmărit penal într-un dosar de fals intelectual

15 Nov 2017 675

Fostul director al CNADNR trimis în judecată de procurorii DNA. Ce acuzații i se aduc

14 Nov 2017 450

Dosarul alegerilor prezidenţiale. Laura Codruța Kovesi refuză pentru a patra oară invitaţia la audieri

14 Nov 2017 461

Şeful poliției de frontieră, bănuit de săvârşirea infracţiunilor de șantaj şi cumpărare de influență. Ce spun procurorii DNA

14 Nov 2017 724

Reacţia preşedintelui după ce Liviu Dragnea a devenit suspect într-un nou dosar

14 Nov 2017 306

Alexandra Lăncrănjan are 32 de ani este din Teleorman şi instrumentează noul dosar al lui Liviu Dragnea. Experienţă profesională

14 Nov 2017 6254

Dosarul fostului director al DSP Tulcea s-ar putea întoarce la DNA Constanţa

14 Nov 2017 248

Liviu Dragnea despre dosarul de la DNA "A fost scos armamentul greu"

13 Nov 2017 199

Reacția lui Liviu Dragnea după punerea sub acuzare de către DNA. Ce a declarat liderul PSD

13 Nov 2017 287

Oficial de la DNA. Detalii noi despre dosarul în care este implicat Liviu Dragnea

13 Nov 2017 561

Liviu Dragnea a ajuns la DNA. A fost primit cu aplauze de susţinătorii PSD

13 Nov 2017 452

Președintele PSD, Liviu Dragnea va fi audiat de procurorii DNA. Ce a declarat liderul PSD

12 Nov 2017 461

Direcția Națională Anticorupție face un anunţ important!

12 Nov 2017 1498

Direcția Națională AnticorupțieSecretar de stat din Ministerul Transporturilor, reținut pentru șantaj. Ce spun procurorii

10 Nov 2017 683

Decizia prin care s-a decis eliberarea condiţionată a lui Viorel Adrian Stan, fostul primar din Techirghiol, anulată

10 Nov 2017 839

Laura Codruţa Kovesi avertizează. Legea care vizează statutul magistraţilor va afecta grav independenţa justiţiei

09 Nov 2017 509

Administratorul unei societăţi din Constanţa, trimis în judecată de procurorii DNA pentru fraude cu fonduri europene. Ce prejudiciu au stabilit anchetatorii

08 Nov 2017 496

Panait Şamata, director adjunct APIA Constanţa, trimis în judecată de către DNA. Judecătorii au constatat neregularitatea rechizitoriului

08 Nov 2017 536

Președintele Consiliului Județean Iași, acuzat de abuz în serviciu

07 Nov 2017 226

Noi detalii în dosarul decontărilor ilegale CASMB. Procurorii DNA au pus sechestru pe bunurile inculpaților

07 Nov 2017 269

Revista presei locale

07 Nov 2017 654

Inspectorul şcolar general, Petrică Miu, va face o sesizare la DNA. Este vizat un inspector şcolar general adjunct

07 Nov 2017 1325

Începe judecata lui Ionuţ Pripişi, fostul şef al Corpului de Control din Primăria Constanţa

07 Nov 2017 416

Zi mare pentru procurorii Anticorupţie din Constanţa Trei femei de la Înalta Curte vor lua o decizie definitivă. Cine este vizat

07 Nov 2017 3019

Oficial de la DNA. Mai multe persoane chemate la audieri în dosarul decontărilor ilegale de la CNAS

06 Nov 2017 506

Noi audieri la DNA în dosarul decontărilor ilegale de la CNAS. Mai multe persoane chemate la DNA

06 Nov 2017 540

Directori din Ministerul Educației, urmăriți penal de procurorii DNA în dosarul Baza Cutezătorii. Ce acuzații li se aduc

02 Nov 2017 326

Instanța a admis solicitarea fostului ministru Gabriel Sandu de eliberare condiționată. Decizia nu este definitivă

01 Nov 2017 450

Primar trimis în judecată pentru mai multe fapte de corupție. Suspectul este reținut

01 Nov 2017 859

Curtea Constituţională, sesizată în dosarul lui Dragoş Poteleanu, fostul şef al CJAS Constanţa

01 Nov 2017 453

DNA Constanţa nu vrea ca Teodosie să scape de controlul judiciar

01 Nov 2017 755

Procurorii Anticorupţie reacţionează după ultima condamnare a lui Dănuţ Căpăţînă, fostul manager al Spitalului Judeţean

01 Nov 2017 2541

Fostul decan al Facultății de Teologie, trimis în judecată de procurorii DNA. Este cercetat pentru abuz în serviciu

31 Oct 2017 768

Judecătorii se pronunţă azi în dosarul lui Teodosie! Ce a declarat arhiepiscopul Tomisului în faţa instanţei (galerie foto)

31 Oct 2017 2204

Decizie la Tribunalul Bucureşti. Vasile Blaga, achitat în dosarul de trafic de influență. Sentinţa nu este definitivă

30 Oct 2017 467

Carmen Dan, plângere la DIICOT

30 Oct 2017 584

Teodosie Petrescu vine azi în faţa judecătorilor (rechizitoriu)

30 Oct 2017 395