Cinci judecători de la Înalta Curte sesizează Curtea Constituţională, la cererea lui Radu Mazăre

Completul de cinci judecători prezidat de Mirela Sorina Popescu şi format din Lavinia Valeria Lefterache, Lucia Tatiana Rog, Săndel Lucian Macavei şi Luciana Mera, din Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, a decis ca Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, şi omul de afaceri Sorin Strutinsky să rămână sub control judiciar.
 
Hotărârile sunt definitive şi au fost luate în dosarul în care Radu Ştefan Mazăre a fost deferit Justiţiei alături de Sorin Strutinsky, de fostul viceprimar al Constanţei Gabi Stan, dar şi de alte persoane, printre care se află şi cinci salariaţi ai Primăriei Constanţa!
 
„Respinge, ca nefondate, contestaţiile formulate de inculpaţii Mazăre Radu Ştefan şi Strutinsky Gabriel Sorin împotriva dispoziţiei de menţinere a măsurii preventive a controlului judiciar conţinută în dispozitivul încheierii din data de 8 septembrie 2017, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală, în dosarul nr. 4453/1/2015. În baza art. 275, alin. 2 Cod procedură penală, obligă contestatorii inculpaţi la plata sumei de câte 100 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. În baza art. 275, alin. 6 Cod procedură penală, onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu până la prezentarea apărătorului ales pentru contestatorul inculpat Strutinsky Gabriel Sorin, în sumă de 40 de lei, se va suporta din fondul Ministerului Justiţiei. Definitivă. Pronunţată, în şedinţă publică“, potrivit minutei judecătoreşti.
 
Tot ieri, acelaşi complet de cinci judecători din Curtea Supremă a admis cererea formulată de Radu Ştefan Mazăre şi a dispus sesizarea Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 215, alin. 1, lit. c) din Codul de procedură penală, art. 82, alin. 1 şi alin. 3 şi art. 83, alin. 2 din Legea nr. 253/2013, art. 10 din Legea nr.218/2002.
 
„Menţine celelalte dispoziţii ale încheierii atacate. În baza art. 275, alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea prezentei cauze rămân în sarcina statului. În baza art. 275, alin. 6 Cod procedură penală, onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu până la prezentarea apărătorului ales pentru recurentul inculpat Mazăre Radu Ştefan, în sumă de 40 de lei, se va suporta din fondul Ministerului Justiţiei. Definitivă“, potrivit minutei judecătoreşti.
 
Dosarul „mamă“ se află pe masa judecătorului Ionuţ Mihai Matei, şeful Structurii de Securitate din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României.
 
Fostul edil-şef al constănţenilor este judecat în prezent în patru dosare penale, toate instrumentate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
 
Cauzele, denumite generic, sunt:
 

1 - „Retrocedările din Constanţa“ - soluţionat în primă instanţă;
2 - „Terenurile din Mamaia“, în care a fost deferit Justiţiei alături de Sorina-Gina Hortolomei-Moscu;
3 - Cel în care este „coleg“ cu fostul viceprimar al Constanţei Gabi Stan, cu omul de afaceri Sorin Strutinsky, dar şi cu alte persoane, printre ele aflându-se cinci salariaţi ai Primăriei Constanţa;

4 - Dosarul Campusului Social Henri Coandă, unde Radu Mazăre a fost trimis în judecată alături de Alexandru Mazăre, fost senator în Parlamentul României, şi de omul de afaceri Avraham Morgenstern.
 
Omul de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky este judecat de Leonard Iustin Bourceanu, magistrat al Tribunalului Constanţa, şi în dosarul în care a fost trimis în judecată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei, el fiind acuzat de patru infracţiuni de trafic de influenţă, dintre care una în formă continuată, de instigare la săvârşirea a două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, şi de instigare la săvârşirea a două infracţiuni de spălare a banilor, în formă continuată. În cauză, Dorin Lazia, proprietarul grupului de firme Argos, are calitatea de martor denunţător.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fotoreportaj Constanța Pasarela emblematică din Mamaia, abandonată și inaccesibilă turiștilor (FOTO+VIDEO)

18 Mar 2024 549

PUZ pentru terenurile din strada Belvedere ale afaceristului George Secărea! Curtea de Apel anunță data verdictului

15 Mar 2024 628

Administrația Chițac, „pastilă amară“ la Curtea de Apel Constanța! Miza, 4,38 de milioane de dolari!

05 Mar 2024 502

Afaceristul George Secărea obține la Tribunalul Constanța convocarea AGA pentru compania Q Seg West SA! Va fi numit un nou administrator (MINUTA)

29 Feb 2024 697

Habitat și Ambient SA Cea mai importantă companie din Dosarul Retrocedărilor din Constanța a intrat în faliment! Averea sigilată (DOCUMENTE)

25 Feb 2024 1184

Se vinde pensiunea „Grindul Lupilor“, din Sinoe, aparținând Ideea Contrast SRL! Asociați - Mazăre, Strutinsky, Constantinescu și Săvulescu

19 Feb 2024 957

Proces pe vila în care a stat Mazăre! Dosarul, amânat pentru studierea actelor depuse

13 Feb 2024 836

Mazăre și Nicușor, dați în judecată de administrația Chițac! Judecătoria Constanța și-a declinat competența

09 Feb 2024 1350

Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, victorie la Curtea Supremă! La mijloc sunt aproape 3 milioane de dolari (MINUTA)

07 Feb 2024 1483

Radu Mazăre jr., la ceas aniversar! A schimbat prefixul

31 Jan 2024 1188

Fiul lui Radu Mazăre s-a lansat în afaceri! Iată ce domeniu a ales Răducu Mazăre

02 Jan 2024 6885

Retrospectiva insolvențelor la Constanța! Cele mai importante decizii ale anului 2023

21 Dec 2023 1325

Primăria Constanța nu trebuie să achite taxa de timbru în procesul pe terenul vilei în care a stat Mazăre, a decis Tribunalul

19 Dec 2023 970

Tribunalul Constanța amână pentru la anul dosarul Marcelei Enache, fostul secretar al municipiului Constanța

17 Dec 2023 831

Constanța. Răsturnare de situație în cazul insolvenței Calik Enerji Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi Istanbul sucursala Năvodari

03 Dec 2023 1450