Colonelul Corcodel, şeful Bazei de Administrare şi Deservire a Jandarmeriei Române, vrea să fie eliberat din arest

Colonelul Marian Corcodel, comandant al Bazei de Administrare şi Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, arestat preventiv de judecătorii Curţii de Apel Bucureşti, cere să fie eliberat.
 
Colonelul Marian Corcodel a atacat, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, decizia prin intermediul căreia judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au decis arestarea sa, pentru o perioadă de 30 de zile.
 
Oricare va fi decizia Înaltei Curţi, aceasta va fi definitivă.
 
Colonelul Marian Corcodel este cercetat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală. Potrivit magistraţilor, „în cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2011, inculpatul Corcodel Marian, comandantul Bazei de Administrare şi Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, cu gradul de colonel, folosindu-se de influenţa pe care o exercita asupra unor subordonaţi, uzând în mod nelegal de prerogativele funcţiei sale, a constituit un grup infracţional organizat la care au aderat persoane aflate în subordinea sa directă, şi anume suspecţii P.I.D. şi B.G.A. şi E.P.I., dar şi alte persoane, ce au calitatea de militari (ce se aflau în subordinea sa), scopul constituirii acestui grup fiind săvârşirea în mod repetat, printre altele, a unor infracţiuni de camătă, dar şi delapidare“.
 
„În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a reţinut că «beneficiarii» împrumuturilor cu dobândă, acordate în afara cadrului legal, erau, în general, subordonaţi ai inculpatului Corcodel Marian sau persoane din cercul relaţional, iar sumele împrumutate erau cuprinse între câteva sute de euro şi câteva mii, uneori chiar şi zeci de mii de euro, la care a perceput dobânzi cuprinse între 10 şi 20% din valoare, iar în cazul în care debitorii ajungeau în imposibilitatea de a achita camătă, aceştia erau ulterior executaţi silit.
 
Investigaţia penală a evidenţiat faptul că, de multe ori, dobânzile achitate de debitori erau remise suspecţilor P.I.D., B.G.A. ori altor membri ai grupului infracţional, care predau ulterior sumele de bani inculpatului Corcodel Marian. De altfel, la nivel B.A.D. era răspândită expresia «are cardul la Corcodel» (la propriu), pentru a ilustra o persoană îndatorată financiar, sau «Banca Română de Comerţ Corcodel».
 
De asemenea, în cauză s-a reţinut că inculpatul Corcodel Marian, în calitatea sa de comandant al Bazei de Administrare şi Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, în mod repetat a dispus unor subordonaţi care au aderat la grupul infracţional organizat pe care l-a iniţiat/constituit, persoane ce aveau ca atribuţii gestionarea şi administrarea unor bunuri, să-şi însuşească importante cantităţi de combustibil (motorină) de la staţia de carburant a parcului auto al unităţii, combustibil scos ilegal din unitate şi transportat în alte locaţii, de unde era predat acestuia sau altor membri ai grupului infracţional“, conform DIICOT.
 
„Totodată, în cauză s-a reţinut faptul că existenţa acestui grup infracţional organizat, cât şi faptele săvârşite de membrii acestuia au fost aduse de mai mulţi lucrători ai Jandarmeriei şi la cunoştinţa inculpatului Cristescu Octavian, cu gradul profesional de comisar-şef, angajat al fostului Departament de Informaţii şi Protecţie Internă - în prezent Direcţia Generală de Protecţie Internă a MAI, acesta deşi avea ca obligaţii profesionale să raporteze conducerii acestei structuri şi, totodată, să sesizeze organele de urmărire penală, nu şi-a îndeplinit aceste obligaţii. Mai mult decât atât, acesta a sprijinit în mod constant şi conştient activităţile infracţionale derulate de către inculpatul Corcodel Marian, acordându-i protecţia necesară, cât şi consilierea în unele situaţii“, se mai arată în actele procurorilor.
 

În cauză au fost puse în executare 12 mandate de percheziţie domiciliară, atât la persoane fizice, cât şi în spaţii din cadrul Bazei de Administrare şi Deservire din cadrul IGJR, au fost identificate şi ridicate, atât în biroul lui Corcodel Marian, cât şi în alte spaţii, „foarte multe contracte de împrumut, atât în formă autentică, cât şi înscrisuri sub semnătură privată, dar şi agende şi notiţe deţinute de membrii grupului infracţional, pentru a avea o evidenţă strictă atât a debitorilor, cât şi a sumelor de bani ce au fost remise sau urmau a fi remise cu titlu de dobândă (camătă)“, conform anchetatorilor.
 
„De asemenea, în biroul utilizat de către inculpatul Corcodel Marian la sediul IGJR - BAD a fost identificată şi suma de 50.000 de lei şi 55.000 de euro, cu privire la care urmează a fi efectuate cercetări pentru stabilirea provenienţei“, au conchis procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Șeful de stat major al Jandarmeriei Române, reținut de DIICOT. Ce acuzații i se aduc

09 Aug 2017 2284

UPDATE. Colonel din Jandarmeria Română reținut de procurorii DIICOT. Ce acuzații i se aduc ofițerului

04 Aug 2017 2530