Comisia de cercetare a averilor din Constanţa a mai rezolvat un caz. Nu se atinge nimeni nici de banii lui Cristian Rizea

Într-un alt dosar, în luna martie, Curtea de Apel Constanţa a respins cererea ANI de verificare a averii lui Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa!
 
Magistraţii Curţii de Apel Constanţa au suspendat judecata în dosarul în care Agenţia Naţională de Integritate cere un control cu privire la averea dobândită de Cristian Rizea şi veniturile realizate în perioada exercitării mandatului de deputat în Parlamentul României (19 decembrie 2008 - 31 decembrie 2010).
 
Judecata a fost suspendată până la soluţionarea definitivă a cauzei ce face obiectul dosarului penal nr. 1291/1/2016, aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României.
 
În cauza penală anterior precizată, Cristian Rizea a fost trimis în judecată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie pentru trafic de influenţă, spălare de bani în formă continuată (două acte materiale) şi influenţarea declaraţiilor (două fapte). În cauză a mai fost deferit Justiţiei Lucian Colţea, cetăţean american, pentru cumpărare de influenţă şi spălare de bani în formă continuată (două acte materiale).
 
Cristian Rizea a fost propus candidat la parlamentare la Constanţa - în Colegiul 5, pentru Camera Deputaţilor, în 2008. În octombrie 2008, s-a decis înlocuirea acestuia cu Mircea Stănescu. Motivul care ar fi stat la baza acestei schimbări nu a fost dezvăluit la momentul în care s-a efectuat rocada, lăsându-se doar să se înţeleagă faptul că şansele sale sunt mai mari în Colegiul 5, tot la Camera Deputaţilor, însă în judeţul Brăila, unde candida iniţial Mircea Stănescu.
 
Amintim că prezenta cauză s-a mai aflat pe rolul Curţii de Apel Constanţa. Pe data de 14 octombrie 2015, Curtea de Apel Constanţa a respins acţiunea ANI.
 
Nemulţumiţi, reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Integritate au atacat decizia Curţii de Apel Constanţa la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Ulterior, judecătoarele Doina Duican, Rodica Voicu şi Luiza Păun, din Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, au admis acţiunea ANI şi au anulat Ordonanţa de clasare nr. 1 din 23.01.2012, emisă de Comisia de cercetare a averilor de pe lângă Curtea de Apel Constanţa. Pe cale de consecinţă, cauza a fost trimisă Comisiei de cercetare a averilor de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, pentru reverificarea averii persoanelor cercetate Cristian Rizea şi Rizea Josette Ane Marie.
 
Ieri, Curtea de Apel Constanţa a decis suspendarea cauzei până la soluţionarea definitivă a dosarului penal anterior menţionat.
 

Revenind la rechizitoriul DNA, procurorii au reţinut că, „în perioada septembrie - decembrie 2009, inculpatul Rizea Cristian a pretins în mod direct, pentru sine, de la inculpatul Colţea Lucian, om de afaceri cu cetăţenie americană, suma de 300.000 de euro disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive, în schimbul promisiunii, îndeplinite ulterior, că va interveni la nivelul a două autorităţi, Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS) şi Primăria comunei Chiajna, astfel încât să fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor două autorităţi“.
 
„Potrivit înţelegerii anterioare, în cursul lunii decembrie 2009, inculpatul Rizea Cristian a primit de la inculpatul Colţea Lucian suma totală de 300.000 de euro, pentru ca, în schimb, să intervină la nivelul celor două autorităţi, astfel încât o persoană din familia lui Colţea Lucian să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidenţială din municipiul Bucureşti, respectiv ca omul de afaceri să obţină dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu Primăria comunei Chiajna. Pentru a disimula adevărata natură a provenienţei sumei de 300.000 de euro, primită de deputatul Rizea Cristian ca obiect al traficului de influenţă, au fost întocmite patru contracte de împrumut false, cu caracter fictiv“, conform anchetatorilor.

 
„În cursul lunii decembrie 2015, pe fondul desfăşurării prezentei anchete penale, inculpatul Rizea Cristian i-a abordat pe doi dintre martori şi le-a spus să nu relateze adevărul organelor de urmărire penală, promiţându-le celor doi că, în perspectiva în care va deveni primar al Sectorului 5, le va oferi gratis un spaţiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici. În cauză au fost dispuse măsuri asigurătoare“, au conchis procurorii.
 
Într-un alt dosar, în luna martie, Curtea de Apel Constanţa a respins cererea ANI de verificare a averii lui Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa!

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cine vrea să lucreze la DNA! Lista procurorilor care îndeplinesc condițiile

31 Mar 2024 589

Înalta Curte reduce pedeapsa în cazul fostului parlamentar PSD Cristian Rizea

13 Nov 2023 1070

REPER și-a ales structura de conducere Deputata de Constanța, Cristina Rizea, desemnată coordonator regional!

07 May 2023 1836

Declarat indezirabil în Republica Moldova, fostul deputat Cristian Rizea a fost extrădat în România

27 Apr 2023 1512

LIVE TEXT Liderii REPER vin la Constanța pentru inaugurarea sediului filialei partidului (GALERIE FOTO)

31 Oct 2022 1384

Liderii REPER vin la Constanța pentru inaugurarea sediului filialei partidului

27 Oct 2022 1830

Tribunalul Constanța a radiat o firmă controlată de soția unui fost parlamentar PSD

29 Jun 2022 1755

Propunere Fantazia Imobiliare SRL, controlată de Josette Ane Marie Rizea, ar putea fi radiată de la Registrul Comerțului (DOCUMENT)

10 Mar 2022 1636

Soția fostului parlamentar PSD Cristian Rizea Josette Ane Marie Rizea, trasă la răspundere pentru situația financiară a Fantazia Imobiliare SRL (DOCUMENT)

16 Feb 2022 6729

Josette Ane Marie Rizea ar putea fi trasă la răspundere pentru situația financiară a Fantazia Imobiliare SRL. Când va avea loc pronunțarea

01 Oct 2021 2080

Printre clienții creditoarei, Primăria Constanța Firma controlată de soția fostului parlamentar PSD Cristian Rizea, în faliment la Constanța. Se cere atragerea răspunderii

24 Aug 2021 3174

Fostul parlamentar PSD Cristian Rizea, eliberat de autoritățile din Republica Moldova

02 May 2021 2150

Igor Dodon i-a retras cetățenia Fostul deputat Cristian Rizea, reținut în Republica Moldova

03 Nov 2020 1990

Închisoare cu executare pentru fostul deputat Cristian Rizea

18 Mar 2019 1776

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 27 septembrie 2018

01 Oct 2018 2884