Constanţa. UPDATE 2. Aproape 40 de persoane trimise în judecată pentru luare de mită. Iată lista completă

În urmă cu puţin timp, pe rolul Tribunalului Constanţa a fost înregistrat un dosar în care numărul inculpaţilor este de 36. Cei în cauză sunt acuzaţi de luare de mită.

Conform Portalului instanţelor de judecată, lista inculpaţilor este deschisă de „Ciobanu Marian“ şi continuată de „Burlacu Ștefan Vasile, Burlacu Cecilia Ana, Burlacu Cezar Mihail, Ghelase Ion, Vasilcioiu Liliana, Onu Dănuţ, Ghinea Marian, Mihalcea Victor, Mihalcea Nicoleta, Voinea Iulian, Frunză Silviu Vasilică, Moldoveanu Aurelian, Luscan Ciprian Petrică, Cioară Ion, Felea Sterian, Orea Daniel Dumitru, Vlădescu Nicolae, Ungureanu Bogdan, Marin Constantin, Vasilache Florian, Enescu Andreea Gabriela, Mărgărit Iuliana, Constantin Romulus Ionel“. În continuare pe lista inculpaţilor se mai află „Serban Daniela Giorgiana, Ștefan Aurel, Diblă Ionuţ Florin, Moisă Catalin Costel, Moisă Laurențiu Marian, Condre Gabriel, Ciobotaru Vasile, Tudor Paula Anastasia, Toşcu Octavian, Ungureanu Nicolae, Uleru Ion și Rotaru Anişoara“.

Până la acest moment, tribunalul nu a stabilit primul termen de judecată.

UPDATE 2

Compartimentul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele informaţii de interes public:

    Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța a dispus trimiterea în judecată a unui număr total de 36 de inculpați, pentru săvârșirea unui număr total de 120 infracțiuni de luare de mită, instigare la luare de mită, dare de mită, instigare la dare de mită, trafic de influență, fals intelectual, instigare la fals intelectual și complicitate la fals intelectual.

    În concret, s-a reținut că inculpații Burlacu Ștefan Vasile și fiica acestuia, Burlacu Cecilia Ana, administrau societatea comercială  FANY B S.R.L., care era autorizată, în condițiile legii, să organizeze cursuri de pregătire profesională în meseria de tehnician electromecanic. În sarcina inculpatului Burlacu Ștefan Vasile s-a reținut săvârșirea a 35 de infracțiuni, iar în sarcina inculpatei Burlacu Cecilia Anca s-a reținut săvârșirea a 14 infracțiuni.

    Cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, cei doi inculpați au eliberat certificate de pregătire profesională în diverse specializări pentru care Centrul de Pregătire Profesională era autorizat să organizeze cursuri, dar și pentru specializări pentru care nu mai era autorizat sa nu fusese vreodată autorizat (tehnician electromecanic, tehnician instalator pentru construcții, tehnician în construcții și lucrări publice, ospătar, chelner, tehnician pentru mecanică pentru întreținere și reparații, lucrător la gaze, electrician etc.), care atestau, în mod nereal, că persoanele înscrise pe certificatele eliberate au participat la cursuri de pregătire teoretică și practică pe o perioadă de 620 ore, că au susținut examen de absolvire și, totodată, erau antedatate cu unul sau mai mulți ani vechime.

    În schimbul certificatelor eliberate, cei doi inculpați au solicitat și au primit diverse sume de bani, între 650 și 1500 lei per certificat.

    Ceilalți 34 de inculpați trimiși în judecată sunt persoane care au cumpărat astfel de certificate sau intermediari care au facilitat obținerea lor. Unii dintre destinatarii certificatelor le-au și utilizat, depunându-le la locurile de muncă sau chiar la alte instituții ale statului, în vederea producerii de efecte juridice, cu scopul obținerii de foloase patrimoniale necuvenite.


    Unele dintre certificate au ajuns și la persoane care le-au utilizat în afara țării.

    Pe parcursul urmăririi penale s-a constatat că Centrul de Pregătire Profesională FANY B a eliberat certificate de pregătire profesională inclusiv pentru numitul Pavel Constantin, trimis în judecată în dosarul intitulat generic „Restaurant Beirut” din municipiul Constanța, restaurant distrus prin incendiere în cursul anului 2014, pentru săvârșirea de infracțiuni în legătură cu lucrările efectuate la restaurant, în virtutea calificării sale. În ceea ce privește faptele privitoare la eliberarea certificatului de pregătire profesională pe numele Pavel Constantin s-a dispus clasarea cauzei, deoarece nu au putut fi administrate suficiente probe, care să dovedească mai presus de orice îndoială existenţa infracţiunii şi vinovăţia făptuitorului şi astfel să înfrângă prezumția de nevinovăție.

    Probatoriul a fost îngreunat de trecerea unei perioade de 7 ani până la descoperirea faptei de corupție.

    Certificatele de pregătire profesională au fost eliberate atât pentru meserii cu risc mai redus de producere de accidente, dar și pentru meserii cu un risc ridicat, cum ar fi electrician sau lucrător în domeniul gazelor. Cu privire la un alt inculpat, respectiv Vasea Ion, Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța a sesizat instanța competentă cu privire la încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale, reţinerea sau trimiterea în judecată reprezintă etape şi măsuri în cadrul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, care nu pot în nicio situaţie să înfrângă prezumţia constituţională de nevinovăţie de care se bucură oricare justiţiabil.
 
Update 1

Potrivit surselor noastre, cauza mai sus precizată are legătură cu celebrul dosar al restaurantului Beirut din Constanţa, condus de omul de afaceri George Karam, distrus de un incendiu, în data de 5 aprilie 2014. Atunci şi-au pierdut viaţa Ioana Nicoleta Cengher, Mihaela Tucă şi Nicoleta Vasiliţeanu. Dosarul Beirut a fost instrumentat de Mihai Eduard Ilie, procuror din cadrul Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia de urmărire penală şi criminalistică, Biroul de Criminalistică, care a instrumentat şi dosarul Colectiv.

În dosarul Beirut, George Karam este suspectat de două infracţiuni de distrugere din culpă, una în formă agravată, de infracţiunea de neluare a măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, de infracţiunea de realizare a construcţiilor cu nerespectarea cerinţelor esenţiale ale existenţei acestora - formă agravată, de infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu, de infracţiunea de construire fără autorizaţie într-o zonă construită protejată, de infracţiunea de primire în muncă a unor persoane fără încheierea contractelor de muncă, precum şi de 40 de infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
 
În cauză au mai fost trimişi în judecată:
 
Constantin Pavel, sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de distrugere din culpă - una în formă agravată, a infracţiunii de realizare a construcţiilor cu nerespectarea cerinţelor esenţiale ale existenţei acestora, a infracţiunii de neluare a măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, precum şi a două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată;
 
SC Tinel Cristi SRL, sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de distrugere din culpă - una în forma agravată, a infracţiunii de realizare a construcţiilor cu nerespectarea cerinţelor esenţiale ale existenţei acestora;
 
Dumitru Jurcă, pentru două infracţiuni de distrugere din culpă - una în forma agravată, pentru infracţiunea de neluare a măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, pentru trei infracţiuni de fals intelectual, precum şi pentru infracţiunea de uz de fals;
 
Gheorghe Nirlu, pentru 18 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată;
 
Sultana Nirlu, pentru cinci infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată;
 
Florentina Gica Coroianu, pentru 17 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată;
 
Florin Iordache, sub aspectul săvârşirii a 20 de infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dare, luare de mită și trafic de influenţă! Zeci de constănțeni trimiși în judecată! Primele condamnări (document)

06 Mar 2021 2328

Oficial despre cazul celor aproape 40 de constănţeni trimişi în judecată. Peste 100 de infracțiuni

25 Jul 2017 2969

Decizie definitivă pentru Ştefan Vasile Burlacu, cel care ar fi falsificat diplome

18 Feb 2016 3389

Ar fi falsificat diplome Ştefan Vasile Burlacu a scăpat de arestul preventiv. Procurorii sunt nemulţumiţi

17 Feb 2016 2446

Ştefan Vasile Burlacu rămâne după gratii Decizie definitivă pentru cei care ar fi falsificat diplome

10 Feb 2016 2587

Ştefan Vasile Burlacu cere să fie pus în libertate Procurorii îi vor arestaţi pe cei care ar fi falsificat diplome

06 Feb 2016 2812

Ar fi falsificat diplome O persoană arestată preventiv, cinci persoane puse sub control judiciar

05 Feb 2016 2457

Comunicat de presă - Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa

04 Feb 2016 1516

Percheziţii la Constanţa! Şase persoane reținute după ce au falsificat diplome de studii

04 Feb 2016 3604

Opt candidaţi vor funcţia de preşedinte al ANI. Mâine vor trece proba scrisă

15 Nov 2015 2223