Justitie

Detalii incredibile din dosarul în care directorul de cabinet al Ministrului pentru Relația cu Parlamentul a fost trimis în judecată. Cum a fost măsluit un concurs de angajare (rechizitoriu)

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus zilele trecute trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
 
POP FELICIA ELENA, directoare de cabinet a ministrului pentru Relația cu Parlamentul (M.R.P.), pentru săvârşirea infracţiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii,
 
ZAHARIA MIHAI CORNEL, angajat în cadrul M.R.P., membru al comisiei de concurs, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.
 
ZIUA de Constanța prezintă rechizitoriul întocmit de procurorii DNA cu privire la măsluirea unui concurs organizat la Ministerul pentru Relația cu Parlamentul.
 

”În esenţă, în data de 28.07.2017, inculpatul Zaharia Mihai – Cornel, în calitate de membru al comisiei concursului organizat în perioada 31.07.2017 – 08.08.2017 (...), a pus la dispoziţia inculpatei Pop Felicia-Elena, în baza solicitărilor acesteia formulate în perioada 20 - 28.07.2017, informaţii ce nu erau destinate publicităţii, respectiv subiectele şi baremele de corectare aferente probei scrise din data 31.07.2017 în scopul divulgării acestor informații către candidații (...) şi (...), iar ulterior inculpata Pop Felicia Elena, la rândul ei, a permis efectiv accesul unor persoane neautorizate la aceste informații nedestinate publicității, prin remiterea la data de 28.07.2017 a subiectelor de concurs şi a baremelor de corectare candidaților  (...) şi (...), persoane ce urmau a susține proba scrisă din data de 31.07.2017, scopul urmărit fiind obținerea de către acești doi candidați a unor foloase necuvenite constând în obținerea unui rezultat bun la concurs și implicit angajarea în cadrul Ministerului pentru relația cu Parlamentul pe perioade nedeterminate” – se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA. 

 
La data de 05.07.2017, prin ordinul nr. (...) al ministrului pentru relația cu Parlamentul, a fost constituită comisia pentru concursul organizat în perioada 31.07 – 08.08.2017, de ocupare a trei funcții contractuale de execuție vacante în cadrul ministerului.
 

”În data de 20.07.2017, în jurul orelor 13:00 – 14:00, în timp ce se afla în biroul său, președintele comisie de examen (...) a fost contactat pe telefonul intern al instituției de către inculpata Pop Felicia Elena, directorul de cabinet al ministrului pentru relația cu Parlamentul, care i-a transmis că ministrul (...) solicita întocmirea până în data de 27.07.2017, a câte zece întrebări pentru fiecare dintre posturile scoase la concurs care să-i fie prezentate. La data de 28.07.2017, în timp ce membrii comisiei de examen Alexandrescu Maria, (...) și Zaharia Mihai – Cornel purtau o discuție pe tema solicitărilor adresate președintelui comisiei de directorul de cabinet al ministrului în ziua anterioară, în încăperea în care se aflau cei trei a venit candidatul (...), care i-a transmis lui Zaharia Mihai – Cornel că era așteptat de către Pop Felicia – Elena în biroul ei. În aceeași zi, după discuția cu inculpata Pop Felicia-Elena, inculpatul Zaharia Mihai Cornel le-a comunicat martorilor Alexandrescu Maria și (...) motivul chemării sale de către directorul de cabinet al ministrului, respectiv acela ca membrii comisiei să stabilească varianta finală de subiecte pentru posturile pe care candidau (...) și (...), variantă pe care să o ducă lui Pop Felicia Elena Zaharia Mihai Cornel a fost de acord cu solicitarea directorului de cabinet Pop Felicia Elena şi i-a comunicat lui (...) că subiectele le va duce el așa cum i se solicitase. Prin „subiecte finale”, astfel cum au fost cerute de către Pop Felicia, cei trei membri ai comisiei de concurs au înţeles subiectele care se vor da efectiv la concurs candidaţilor la proba din data de 31.07.2017. (...)” – se mai arată în rechizitoriu.

 
 
ANchetatorii au mai stabilit că, tot în ziua de 28.07.2017, în jurul orelor 12:00, membrii comisiei de concurs pentru ocuparea celor trei posturi de execuție, respectiv Alexandrescu Maria, (...) și Zaharia Mihai – Cornel au purtat discuții pe tema stabilirii subiectelor pentru proba scrisă a concursului de ocupare a posturilor de consilier I și consilier II din data de 31.07.2017.
 

”De comun acord, membrii comisiei au stabilit ca subiectele finale pentru concurs să fie cele propuse de către președintele comisiei, iar inculpatul Zaharia Mihai – Cornel a fost cel care a dus acele subiecte, împreună cu baremele de corectare, directorului de cabinet Pop Felicia Elena. Ulterior, inculpatul Zaharia Mihai – Cornel i-a spus lui (...) că directorul de cabinet Pop Felicia Elena i-a transmis că cei doi candidaţi vor avea acces la subiecte și că vor întocmi lucrările anterior susținerii probei scrise care vor fi înlocuite cu cele redactate de aceştia la examen.” – se mai arată în rechizitoriu.

 
De asemenea, anchetatorii au mai stabilit că Pop Felicia Elena le-a spus candidaților că o soluție ar fi să învețe acele subiecte, dar şi să întocmească lucrările în avans, pentru a le schimba după ce ies din sala de concurs, de această operațiune urmând să se ocupe cineva din rândul angajaților ministerului, aflați la etajul superior, mențiune făcută în contextul în care majoritatea membrilor comisiei de concurs aveau birouri la acel etaj superior.
 

”La data de 31.07.2017, după susţinerea probei scrise a concursului, au fost puse în aplicare un număr de şapte mandate de percheziţie domiciliară emise de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Cu această ocazie au fost identificate, sigilate şi ridicate de organele de urmărire penală mai multe subiecte şi bareme de corectare atât din biroul inculpatei Pop Felicia Elena, cât şi din birourile candidaţilor (...) şi (...).” – se mai arată în rechizitoriu.

 
Potrivit DNA, în aceeași cauză, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, s-a dispus sesizarea instanței de judecată – Tribunalul București - cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatei ALEXANDRESCU  MARIA, angajată în cadrul MRP, membră a comisiei de concurs, acord ce a fost încheiat la inițiativa acesteia.
 
În prezența avocatului, inculpata Alexandrescu  Maria a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- pedeapsa închisorii de 1 an și 9 luni, cu amânarea aplicării pedepsei în condiţiile art. 83 din C. pen., cu stabilirea unui termen de supraveghere de 2 ani
 
Conform DNA, față de numitul ILIE VIOREL, senator în Parlamentul României și ministru pentru Relația cu Parlamentul, procurorii au solicitat încuviințare pentru începerea urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de instigare la infracțiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații. Prin hotărârea nr. 106/2017, adoptată la data de 03.10.2017, Senatul a hotărât să nu ceară urmărirea penală a senatorului Viorel Ilie.
 
În secțiunea Document puteți analiza Rechizitoriul întocmit de procurorii DNA la trimiterea în judecată a Feliciei Elena Pop și a lui Cornel Mihai Zaharia. 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE. Familia polițistului Bogdan Gigină a cerut procurorilor să grăbească ancheta. Solicitarea înregistrată la Instanța Supremă

19 Jan 2018 184

Un rechizitoriu cum rar ţi-e dat să citeşti! Procurorii Anticorupţie descriu o scenă ca-n filme. S-a întâmplat în faţa unei biserici din Constanţa (document)

19 Jan 2018 1229

Fost deputat în Parlamentul României reținut de procurorii DNA. Ce acuzații i se aduc

18 Jan 2018 416

Vești proaste pentru Liviu DragneaDNA a extins urmărirea penală a companiei TelDrum

17 Jan 2018 474

Sinteza DNA. 75 de inculpați condamnați printre care senatori, deputați și ofițeri. Ce pedepse au primit

17 Jan 2018 364

Fostul vicepremier Sevil Shhaideh, audiată la DNA în dosarul Belina. Procurorii au finalizat expertiza în dosar

17 Jan 2018 352

Revista presei locale

17 Jan 2018 352

Doi angajaţi ai unei primării din judeţul Constanţa, inculpaţi. Se achită prejudiciul

17 Jan 2018 516

DNA Constanţa a „lucrat“ doi primari din judeţ. Judecătorii au rămas în pronunţare

17 Jan 2018 1003

A fost unul dintre cei mai puternici oameni din Primăria Constanţa! Ce au decis judecătorii în cazul lui Ionuţ Pripişi (rechizitoriu)

16 Jan 2018 2830

Răsturnare de situaţie în dosarul fostului director al DSP Tulcea! Ce au obţinut procurorii DNA Constanţa

12 Jan 2018 275

Unul dintre cei mai cunoscuţi afacerişti din România a ajuns ce nu şi-a dorit vreodată (document)

12 Jan 2018 2675

Jandarm trimis în judecată de procurorii DNA. Ce acuzații i se aduc

11 Jan 2018 512

Unul dintre martorii din dosarul în care Radu Mazăre a plecat în Madagascar, trimis în judecată. Ieri, un nou termen

11 Jan 2018 1049

Fostul primar Radu Mazăre, dat în urmărire internațională. Dezvăluiri despre frații fostului edil aflați în Madagscar

10 Jan 2018 532

Percheziții ale procurorilor DNA Constanța la locuința primarului comunei Ciobanu

10 Jan 2018 505

UPDATE. Mandat de arestare în lipsă pentru fostul edil, Radu Mazăre

10 Jan 2018 3113

Astăzi se decide libertatea lui Radu Mazăre

10 Jan 2018 788

DNA acuză Un Audi A3 şi o geantă Louis Vuitton, mită pentru „Regularizarea văilor Agigea şi Lazu“ (document)

10 Jan 2018 1409

DNA. Constănţean trimis în judecată pentru fraudă cu fonduri europene

09 Jan 2018 1120

Societatea Marina Travel, trimisă în judecată de procurorii DNA Constanța. Ce acuzații i se aduc

08 Jan 2018 640

Secretar de stat la Ministerul Transporturilor, trimis în judecată de procurorii DNA

08 Jan 2018 384

El este omul care va decide libertatea lui Radu Mazăre!

08 Jan 2018 1784

Direcția Generală Anticorupție angajează. Condiții. Sunt vizate tatuajele

07 Jan 2018 1236

Primarul și viceprimarul din Filipeștii de Pădure, trimiși în judecată. Viceprimarul este și președinte al unei structuri sportive

05 Jan 2018 257

Oana Danciu, trimisă în judecată, în stare de libertate. Dosarul, la Tribunalul Constanța

05 Jan 2018 508

Emilian Schwartzenberg, trimis în judecată de procurorii DNA. Ce acuzații i se aduc. Fostul primar Radu Mazăre implicat în dosar

05 Jan 2018 790

Avocatul președintelui PSD, Liviu Dragnea, precizări importante în fața DNA

04 Jan 2018 1030

DNA. 18 persoane şi două societăţi, bănuite de fraudă cu fonduri europene. Care este prejudiciul

04 Jan 2018 807

Judecătorul Nicolae Stanciu, în boxa acuzaților. Va fi judecat pentru trei infracțiuni. Ce bunuri deține magistratul (documente)

04 Jan 2018 1576

DNA a cerut emiterea unui mandat de arestare în lipsă pe numele lui Radu Mazăre. ÎCCJ ar putea discuta solicitarea procurorilor pe 10 ianuarie

03 Jan 2018 920

Directorul de cabinet a ministrului pentru Relația cu Parlamentul trimis în judecată de procurorii DNA

03 Jan 2018 433

Valeriu Zgonea, fostul președinte al Camerei Deputaților, trimis în judecată de procurorii DNA

03 Jan 2018 494

Fostul președinte al Curții de Apel Constanța, trimis în judecată de procurorii DNA. Ce acuzații i se aduc magistratului

03 Jan 2018 1093

Revista presei locale

03 Jan 2018 617

Oficial de la DNA Ce spun procurorii Anticorupție despre Radu Mazăre și Valentin Preda. Cei doi ar fi plecat în Madagascar (documente+video)

02 Jan 2018 7610

Se caută șapte șefi în Direcția Națională Anticorupție

28 Dec 2017 426

A murit tatăl Laurei Codruţa Koveşi, şefa DNA

28 Dec 2017 1403

DNA a trimis în judecată un avocat. Cine este şi ce acuzaţii i se aduc

28 Dec 2017 1106

Bilanț DNA. 118 inculpați, condamnați în luna noiembrie a acestui an. Cine sunt și ce pedepse au primit

28 Dec 2017 545

Fost director ANL, trimis în judecată de procurorii DNA

28 Dec 2017 535

Revista presei locale

28 Dec 2017 443

Societatea Tel Drum trimisă în judecată de procurorii DNA. Cine sunt ceilalţi suspecţi din dosar

27 Dec 2017 359

Fost deputat în Parlamentul României, deferit justiţiei de procurorii DNA. Suspectul este condamnat definitiv într-un alt dosar

27 Dec 2017 375

Fosta conducere Romgaz trimisă în judecată de procurorii DNA. Oficial despre acuzaţiile asuse

27 Dec 2017 511

Fostul primar al oraşului Cernavodă, Mariana Mircea, trimisă în judecată de procurorii DNA. Ce acuzaţii i se aduc

27 Dec 2017 538

Unul dintre suspecţii din dosarul în care Valeriu Zgonea este cercetat de procurorii DNA şi-a recunoscut faptele

27 Dec 2017 496

Poliţişti trimişi în judecată de procurorii DNA. Ce acuzaţii li se aduc

27 Dec 2017 629

Fostul preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente, trimis în judecată de procurorii DNA. Ce acuzaţii i se aduc

27 Dec 2017 251

Constanța. Un nou dosar cu retrocedări dubioase. Procurorii DNA și-au terminat treaba. Când va avea loc noul termen de judecată

26 Dec 2017 2346