Moment decisiv pentru Justiţia din România! Hotărârea va fi luată azi, la Constanţa!

Judecătorii din cadrul Curţii de Apel Constanţa se vor pronunţa azi în dosarul în care a fost cerută suspendarea Ordonanţei nr. 14, care a abrogat Ordonanţa de Urgenţă nr. 13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de Procedură Penală. Mâine, aceiaşi judecători din Constanţa vor „tranşa“ şi solicitarea de anulare a Ordonanţei nr. 14.
 
De menţionat că, în contextul OUG 13, în numeroase judeţe din România, sute de mii de cetăţeni au protestat de-a lungul mai multor zile.
 
OUG 13/2017 prevedea, printre altele, că „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, îndeplineşte un act prin încălcarea unor dispoziţii exprese dintr-o lege, o ordonanţă sau o ordonanţă de urgenţă a Guvernului sau nu îndeplineşte un act prevăzut de dispoziţiile exprese dintr-o lege, o ordonanţă sau o ordonanţă de urgenţă a Guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 de lei ori o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, astfel cum sunt prevăzute şi garantate de legile în vigoare, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani sau cu amendă“.
 
Tot OUG 13/2017 mai prevedea că „fapta funcţionarului public care, în exercitarea serviciului, îngrădeşte exercitarea unui drept al unei persoane ori creează pentru aceasta o situaţie de inferioritate pe temei de rasă, naţionalitate, origine etnică, limba, religie, sex, orientare sexuală, apartenenţă politică, avere, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă“.
 
Amintim că, în urma unei analize specifice, Direcţia Naţională Anticorupţie a informat că „prevederile Ordonanţei de Urgenţă“, dacă aceasta intră în vigoare, „favorizează persoanele care de acum înainte vor săvârşi fapte de abuz în serviciu - fapte asimilate infracţiunilor de corupţie“. „În plus“, mai arată DNA, „de aceste prevederi vor avea de profitat şi persoane deja acuzate/trimise în judecată pentru abuz în serviciu“.
 
„Prevederile care produc impactul cel mai mare se referă la: introducerea pragului cantitativ pentru prejudiciu - 200.000 de lei - prag sub care orice faptă de abuz în serviciu nu mai poate fi investigată (limita acestui prag a fost stabilită în mod arbitrar, fără a fi justificată în vreun fel, existând posibilitatea să fie favorizate anumite persoane determinate); scăderea termenului de prescriere a faptelor la cinci ani ca urmare a reducerii sancţiunilor pentru abuzul în serviciu (pedeapsa scade nejustificat de mult, de la maximum şapte ani la maximum trei ani, fără a se preciza care este justificarea).
 
Prin introducerea în articolul privind infracţiunea de abuz în serviciu a alineatului potrivit căruia «dispoziţiile alin. (1) şi (2) nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative», sunt scutiţi de răspundere toţi funcţionarii publici de rang înalt şi mediu (parlament, guvern şi organe administrative locale) abilitaţi să emită, să aprobe sau să adopte acte normative. Astfel, orice asemenea acte, indiferent de ce prejudicii ar produce, vor putea fi adoptate fără riscul tragerii la răspundere penală a emitenţilor“, mai arată DNA.

 Citeşte şi: 

cursdeguvernare.ro
Cristi Dănileţ. Ordonanţa de marţi noapte pe înţelesul tuturor


Scenariul care zguduie Justiţia din România - DNA se uneşte cu DIICOT?

Noua instituţie s-ar putea numi Direcţia de Crimă Organizată şi Anticorupţie (rechizitoriu)


Sondaj de opinie

Credeţi că articolul din OUG 13/2017 privind dezincriminarea abuzului în serviciu ar trebui abrogat?


Radioconstanta.ro
Judecătorul Ciprian Coadă - „Adoptarea OUG 13/2017 este un un veritabil atac la adresa democraţiei constituţionale din România”


Grindeanu a iniţiat desecretizarea stenogramei şedinţei în care a fost adoptată OUG 13

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Acțiuni de control ale polițiștilor pe raza județului Constanța. S-au aplicat amenzi

13 Mar 2024 417

Proiectul de lege care permite reabilitarea Cetății Histria, votat astăzi de Camera Deputaților

24 Oct 2023 730

Angajări Constanța Colegiul Comercial „Carol I” din Constanța scoate la concurs un post vacant

26 Sep 2023 888

Ce amenzi au aplicat polițiștii rutieri în urma unei acțiuni la Constanța

08 Feb 2023 913

„Pastilă amară“ pentru Secția de combatere a corupției din DNA, la Tribunalul Constanța! Dosarul, la Curtea de Apel (DOCUMENT)

30 Jan 2023 1560

IGPR Infotrafic Transport agabaritic - 13.10.2022

13 Oct 2022 726

Guvernul României, dat în judecată la Constanța. Senatoarea Diana Iovanovici-Şoşoacă, printre reclamanți

10 Mar 2022 2189

Ședință de Guvern Pe agenda discuțiilor, revalidarea OUG care reglementează mecanismul de atragere a fondurilor alocate prin PNRR

13 Dec 2021 1019

Poliția Română. Acțiune pentru verificarea autovehiculelor destinate transportului școlar

22 Sep 2021 1180

Constanţa Fostul fotbalist Berti Nicola a fondat Two Spirits SRL

20 Sep 2021 2469

OUG-ul privind rectificarea bugetară a fost publicată în Monitorul Oficial

09 Sep 2021 1713

Județul Tulcea Consiliul Local al comunei Carcaliu, convocat în ședință ordinară. Ce se va discuta (documente)

30 Aug 2021 1238

O nouă agenție imobiliară, înființată la Constanța

17 Aug 2021 1487

Campioana din Constanța Cătălina Ponor a fondat societatea Cătălina Ponor Olympics

09 Jun 2021 5319

Consiliul Local al municipiului Constanța, convocat în ședință ordinară. Care e proiectul ordinii de zi

24 Jun 2020 2035