Proces important pentru Constanţa! În joc este Colecţia de artă de la Topalu în valoare de 2,5 milioane de euro

În urmă cu puţin timp, pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României a fost înregistrat recursul formulat de Mario Vintilă împotriva deciziei Curţii de Apel Constanţa, din data de 15 iunie 2016, prin intermediul căreia s-a decis ca Muzeul „Dinu şi Sevasta Vintilă“, secţia din Topalu a Muzeului de Artă Constanţa să rămâne cu cele 228 de lucrări - tablouri, sculptură şi grafică -, în valoare de 2,5 milioane de euro. Toate au fost donate de medicul Gheorghe Vintilă, în anul 1961.

Primul termen în recurs a fost stabilit pentru data de 28 martie. Decizia Înaltei Curţi va fi definitivă.
 
Judecătorii de la Curtea de Apel Constanţa au respins anul trecut cererea de anulare a donaţiei formulată de fiul medicului Vintilă, în urmă cu aproape opt ani
 
„Lucrările sunt în proprietatea comunei Topalu şi în custodia Muzeului de Artă Constanţa. Muzeul rămâne intact. Muzeul rămâne în folosul ţării, al vizitatorilor şi al artei româneşti. Constănţenii se vor bucura în continuare de faptul că aceste lucrări vor face pare din patrimoniul judeţului Constanţa. Sunt lucrări extraodinare, lucrări fără de care nu se poate scrie istoria artei moderne româneşti. Este vorba despre 228 de lucrări, în valoare de 2,5 milioane de euro“, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanţa, după decizia Curţii de Apel Constanţa.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Moment decisiv pentru cel mai important muzeu rural din România, aflat în comuna constănțeană Topalu! (Motivare)

20 Sep 2021 3163

Inventarul exact al Colecţiei Dinu şi Sevasta Vintilă din Topalu. 20 de opere semnate de Tonitza

15 Oct 2019 2565