Tudor Băeaş, trimis în judecată de DNA Constanţa, a fost condamnat

Trimis în judecată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, Tudor Băeaş, suspectat de evaziune fiscală (două fapte, dintre care una în formă continuată) şi de spălare a banilor în formă continuată, a fost condamnat.
 
Ieri, Tribunalul Constanţa a decis aplicarea pedepsei de 4,6 ani de închisoare.
 
Instanţa a dispus obligarea inculpatului Tudor Băeaş, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC COR Expo SRL Constanţa, către partea civilă Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi - Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa, la plata sumei de 3.867.293 de lei, reprezentând despăgubiri civile - daune materiale, precum şi la plata accesoriilor (majorări şi penalităţi de întârziere calculate potrivit legii fiscale) până la achitarea integrală a debitului.
 
„Admite cererea formulată de către partea civilă Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi, Administraţia Judeţeană a finanţelor Publice Constanţa. Instituie sechestrul asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpatului şi ale părţii responsabile civilmente în vederea garantării reparării pagubei produse prin infracţiune, până la valoarea pagubei, incluzând şi majorările, şi penalităţile de întârziere“, potrivit minutei judecătoreşti.
 
Decizia Tribunalului Constanţa nu este definitivă, aceasta putând fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, „în perioada iunie 2008 - septembrie 2008, inculpatul Băeaş Tudor, în calitate de asociat unic şi administrator al unei societăţi comerciale, nu a evidenţiat, în totalitate, în acte contabile ori în alte documente legale, operaţiunile comerciale efectuate sau veniturile realizate, rezultate din vânzarea unei cantităţi de 20.246,92 de tone de cereale în valoare totală de 13.148.796,32 de lei (din care TVA 2.099.387,65 de lei), urmărind prin acest demers sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul general consolidat al statului“.
 
„În acelaşi context, la data de 30 septembrie 2008, inculpatul, printr-o hotărâre ce a avut la bază un contract de comodat încheiat în fals, a declarat fictiv sediul social al firmei sale la o adresă din municipiul Constanţa, în scopul de a nu evidenţia în contabilitatea societăţii veniturile realizate în condiţiile de mai sus. În aceeaşi perioadă, pe baza unor borderouri de achiziţii cereale de la persoane fizice întocmite fictiv, inculpatul Băeaş Tudor a retras suma de 13.105.580 de lei din contul bancar al societăţii pe care o administra, cunoscând că o parte din sumele de bani retrase reprezintă produsul infracţiunii de evaziune fiscală. În cauză, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă cu suma 3.867.293 de lei, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat“, conform actului de sesizare a instanţei.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tudor Băeaş, trimis în judecată de către DNA Constanţa, a fost condamnat definitiv

03 Feb 2018 1249

Tudor Băeaş şi Relu Stanciu, trimişi în judecată de procurorii DNA Constanţa

11 Oct 2016 1963

Tudor Băeaş, administratorul unei societăţi, trimis în judecată de DNA Constanţa

10 Oct 2016 1524