Un mega-dosar de la DNA, la un pas de reunire cu retrocedarea a 25 de hectare din Constanţa

În acest dosar, Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, a fost audiat la Direcţia Naţională Anticorupţie, el fiind citat în calitate de martor.
 

Judecătorii din cadrul Curţii de Apel Bucureşti au luat o decizie definitivă în ceea ce priveşte retrocedarea a 25 de hectare din zona Brătianu, cauză în care printre inculpaţi se află Crinuţa Nicoleta Dumitrean, fost preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) şi al Comisiei Centrale de Despăgubiri, omul de afaceri Horia Simu şi evaluatorul Alin Horaţiu Dima. Numele celui din urmă apare şi în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa, unde procurorii Anticorupţie vorbesc de o presupusă restituire şi atribuire aparent nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză, acţiune care ar fi cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane de euro.
 
Revenind la procesul privind cele 25 de hectare din zona Brătianu, Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea de reunire a cauzei cu un alt mega-dosar, cauză instrumentată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei, în care au fost deferiţi Justiţiei 12 inculpaţi, acuzaţi că ar fi produs un prejudiciu bugetului statului român în cuantum de 84.588.304 euro (304.837.796 de lei).
 
În cauză, la data de 9 aprilie, DNA a dispus trimiterea în judecată a mai multor inculpaţi, printre care se numără:
Nicolescu Theodor Cătălin, fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, iar din data de 4.07.2008 secretar de stat la Ministerul Justiţiei, în prezent deputat, pentru luare de mită în formă continuată (24 de acte materiale), trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul;
 
Ingrid Zaarour, cercetată sub control judiciar, preşedinte al ANRP;
 
Iuoraş Mihnea-Remus şi Popa-Mocanu Ingrid-Luciana, cercetaţi în stare de arest preventiv, vicepreşedinţi ai ANRP;
 
Baciu Remus Virgil, condamnat definitiv la pedeapsa închisorii pentru corupţie în altă cauză, vicepreşedinte al ANRP;
 
Georgescu Horia, cercetat în stare de arest preventiv, reprezentant al Ministerului Justiţiei;

 
Marko Attila-Gabor, secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului - Departamentul pentru relaţii interetnice.
 

Toţi cei mai sus menţionaţi sunt acuzaţi de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.
 
Revenind la dosarul privind retrocedarea a 25 de hectare din zona Brătianu, în rechizitoriul întocmit, procurorii DNA arată că, „la data de 22 octombrie 2009, inculpatul Simu Horia, printr-un intermediar, a achiziţionat drepturile litigioase ce priveau o suprafaţă de teren situată în municipiul Constanţa, preţul cesiunii fiind de 700.000 de euro“.
 
De la acea dată, spun cei de la Anticorupţie, Horia Simu ar fi iniţiat un complex de demersuri prin intermediul unor angajaţi ai societăţilor sale şi al unor persoane cu funcţii de conducere din cadrul unor instituţii publice, cu sprijinul cărora să urgenteze obţinerea despăgubirilor, prin intervenţia acestora la nivelul autorităţilor implicate în procedura de retrocedare.
 
„Ca urmare a acestor demersuri, la data de 26 mai 2011, inculpaţii Dumitrean Crinuţa Nicoleta, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Vasilescu Oana, Bogdan Dragoş, Teodorescu Cătălin Florin şi Marko Atilla Gabor, în calitate de preşedinte, respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu, cu încălcarea dispoziţiilor Legii nr. 247/2005 (privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente) şi a altor prevederi legale, au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Dima Alin Horaţiu, prin care valoarea unui teren în suprafaţă de 25 de hectare situat în municipiul Constanţa (zona Brătianu - Anadalchioi) a fost stabilită la suma de 8.750.000 de euro (35 de euro/mp), echivalentul a 37.243.500 de lei“, potrivit rechizitoriului.
 
Banii ar reprezenta o supraevaluare a terenului respectiv cu suma de 7.715.000 de euro, echivalentul a 32.838.126 de lei, ceea ce ar fi provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat, concomitent cu obţinerea unui avantaj patrimonial de către Horia Simu şi alte persoane beneficiare ale drepturilor litigioase, în cuantum total de 32.209.990,76 de lei.
 
Tehnici de retrocedare a 25 hectare din zona Brătianu - Anadalchioi (rechizitoriu)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dosarul Retrocedărilor Giurgiucanu pierde în fața municipalității un teren din Mamaia, zona Cazino! Nu a dat în judecată instituția potrivită, conform instanței (MINUTA+DOCUMENTE)

13 Mar 2024 706

Dosarul Retrocedărilor Teren din Mamaia, zona Ceainăria Japoneză, pe masa Tribunalului Constanța! Când se pronunță instanța

12 Mar 2024 481

Administrația Chițac, „pastilă amară“ la Curtea de Apel Constanța! Miza, 4,38 de milioane de dolari!

05 Mar 2024 502

Teren din Dosarul Retrocedărilor Curtea de Apel explică de ce Apele Române nu pot revendica 500 mp din cartierul Faleză Nord! (MOTIVARE)

29 Feb 2024 847

Administrația Chițac vrea să recupereze 4,38 de milioane de dolari din Dosarul Retrocedărilor! Curtea de Apel s-a retras pentru deliberări

26 Feb 2024 439

Habitat și Ambient SA Cea mai importantă companie din Dosarul Retrocedărilor din Constanța a intrat în faliment! Averea sigilată (DOCUMENTE)

25 Feb 2024 1184

Dosarul Retrocedărilor Beneficiar de top al retrocedărilor din Constanța, proces contra municipalității! S-a fixat primul termen

23 Feb 2024 841

Holland Development Group SA nu va fi radiată din Registrul Comerțului, au decis judecătorii! Tribunalul Constanța a închis procedura de insolvență (MINUTA)

19 Feb 2024 1045

Banca Națională a României câștigă, la București, un proces cu primarul Chițac, legat de terenul din Piața Ovidiu (MINUTA)

14 Feb 2024 2930

Dosarul Retrocedărilor Curtea de Apel păstrează mențiunile despre retrocedările din Constanța pentru un teren de 5.000 de metri pătrați, din Mamaia (MINUTA)

13 Feb 2024 760

Complet de divergență pentru pretențiile lui Chițac, de la Mazăre! La mijloc sunt 4,38 de milioane de dolari. Un judecător a vrut să se abțină

01 Feb 2024 823

Administrația Chițac cere 4,38 de milioane de dolari, prejudiciu în Dosarul Retrocedărilor! Începe rejudecarea

28 Jan 2024 698

Prințesele Cantacuzino, victorioase în procesul cu Primăria Constanța! Miza, un teren de 450 de metri pătrți, deținut de aristocrați și preluat abuziv de comuniști

24 Jan 2024 1137

Dosarul Retrocedărilor Administrația Chițac, demers de aproape 3 milioane de dolari! Înalta Curte s-a retras pentru deliberări!

17 Jan 2024 875

Graff Pink Estate SRL, rejudecare cu Primarul Constanței pentru un teren din Dosarul Retrocedărilor! „Este admisibilă acțiunea reclamantei“ (MOTIVARE)

16 Jan 2024 869