UNJR solicită Guvernului României să revină asupra dispozițiilor din OUG

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) condamnă modul profund netransparent în care, ieri, Guvernul României a ales să modifice Codul penal şi Codul de procedura penală, fără o dezbatere reală şi efectivă şi prin intermediul unei Ordonanţe de Urgenţă care nici măcar nu figura pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern.

„Acest mod de acţiune este cu atât mai inadecvat cu cât Ministrul Justiţiei a solicitat avizul Consiliului Superior al Magistraturii, că apoi Guvernul să adopte intempestiv ordonanţă de urgenţă, fără să mai aştepte avizul Consiliului, încălcând în acest mod competenţele acestuia”, arată UNJR.

„Menţionăm că dreptul Parlamentului şi al Guvernului de a stabili politici penale este de necontestat.

Cu toate acestea, orice modificare a legislaţiei penale necesită existenţa prealabilă a unor dezbateri solide şi analiză reală a tuturor posibilelor argumente în favoarea sau în defavoarea unor modificări. Or, dezbaterile ce au avut loc în aceste zile la Ministerul Justiţiei sunt departe de a atinge acest deziderat.

În acelaşi timp, UNJR subliniază că la baza unor dezbateri constructive stă informarea corectă a cetăţenilor, motiv pentru care cerem tuturor instituţiilor implicate să facă toate eforturile necesare în acest scop.

UNJR a subliniat în mod constant faptul că promovarea unor modificări ale legislaţiei penale prin intermediul Ordonanţelor de Urgenţă nu este permisă decât în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, după cum prevede în mod imperativ art. 115 din Constituţie, întrucât competenţă primară de legiferare revine în primul rând Parlamentului, că organ reprezentativ suprem al poporului şi unică autoritate legiuitoare. Existenţa unor practici din trecut nu poate legitimă un atare demers atunci când acesta vine în contradicţie cu normă constituţională.

UNJR a solicitat încă de la momentul în care proiectul acestor acte normative a apărut în spaţiul public că modificarea să nu se facă prin Ordonanţă de Urgenţă, ci în Parlament, în urmă unor dezbateri în care să fie implicaţi toţi actorii interesaţi, inclusiv societatea civilă şi profesioniştii dreptului. Acest lucru era cu atât mai necesar cu cât interesul public este unul major, iar lipsa dezbaterii poate conduce la fracturi majore în rândul societăţii.

În concluzie, UNJR solicită Guvernului României să revină asupra dispoziţiilor ce nu au intrat încă în vigoare şi să le transmită în Parlament sub formă unui proiect de lege, unde să fie dezbătute în mod real şi efectiv”, potrivit UNJR.


Sursa foto: Facebook UNJR

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Preşedintele UNJR, Dana Gârbovan, despre ordonanţa 7/2019. „Nu cred că este o soluţie să anulăm cu totul legile Justiţiei“

22 Feb 2019 1603

Uniunea Națională a Judecătorilor din România condamnă prevederile din OUG 7/2019 de modificare a legilor justiției

21 Feb 2019 1413

Magistrații solicită tuturor să se abțină de la declarații și acțiuni care pun presiune asupra CCR

04 Feb 2017 1859

Plenul CSM a admis cererea asociațiilor de magistrați de amânare a procedurii de numire a directorului INM

22 Nov 2016 1846

Premierul Cioloş, solicitat de judecători să vină cu o propunere pentru soluţionarea conflictului dintre Guvern şi magistraţi

05 Oct 2016 2260

Şefa DNA, Laura Kovesi, somată să înceteze presiunile pe care le face la adresa magistraților de la Curtea Constituțională a României“.

13 Jun 2016 2403

Uniunea Judecătorilor, îngrijorată de intenția lui Iohannis de a se implica în alegerile CSM

23 Feb 2016 1429

Comunicat de presa - Ședința grupului de lucru mixt pentru redactarea unor proiecte legislative în domeniul justiției joi, 11 februarie 2016

11 Feb 2016 1328

UNJR nu este de acord cu bugetul propus de Guvern la Justiţie

11 Dec 2015 1437

UNJR pune la îndoială eliberarea lui Piedone

12 Nov 2015 1695

Contre între anumiți magistrați și ofițerii SRI

18 May 2015 1712

Avocatura.com Judecătorii, revoltați că printre ei s-ar afla ofiţeri acoperiţi

13 May 2015 1781