Adio, incompatibilitate şi remuneraţii Aleşii locali pot fi membri în AGA şi în CA-uri

 

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei a fost adoptat, cu 198 de voturi „pentru“, şi de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz. În acest context, aleşii locali - primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene, consilieri locali şi judeţeni - vor putea fi membri AGA ai societăţilor comerciale, dar fără a fi remuneraţi.
 
Propunerea legislativă a fost depusă în primăvara acestui an de un grup format din 123 de deputaţi şi senatori, majoritatea membri PNL, cărora li s-au alăturat şi alţi parlamentari de la UDMR, PLC, UNPR şi chiar unul social-democrat. Printre susţinători se regăsesc şi patru deputaţi PNL de Constanţa - Gheorghe Dragomir, Mihai Lupu, Victor Manea şi Mihai Tararache.
 
Interesant de remarcat este faptul că, fiind an electoral, propunerea legislativă a trecut pe repede înainte. Dacă pe 26 septembrie era adoptat în plenul Senatului, iată că, la aproximativ o săptămână, mai precis pe 4 octombrie, a primit şi girul deputaţilor.  Adoptarea proiectului de lege le va permite primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene să fie reprezentanţi în Adunările Generale ale Acţionarilor (AGA) entităţilor economice înfiinţate în subordinea administraţiilor publice locale sau cu participaţie din partea unităţilor administrativ-teritoriale. 
 
Acelaşi normativ îi va scăpa de o stare de incompatibilitate şi pe consilierii locali şi judeţeni, ei putând fi membri în consiliile de administraţie (CA) ale unităţilor ce au fost înfiinţate sau la care primăriile au participaţii.

Modificări legislative operate

Articolul 87, alineatul (1), litera d) prevede că funcţiile de primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi ai consiliilor judeţene sunt incompatibile cu: „d) funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie ori cenzor sau orice funcţie de conducere ori de execuţie la societăţile comerciale, cu excepţia reprezentanţilor în adunarea generala a acţionarilor, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare, la regiile autonome de interes naţional, la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la instituţiile publice“. 

Un nou alineat a decis că aleşii locali nu vor primi niciun venit pentru faptul că sunt membri în AGA sau în CA-urile societăţilor înfiinţate în subordinea primăriilor sau la care UAT-urile au participaţie. „1^1: Activitatea desfăşurată de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean în calitate de membru al consiliului de administraţie al unei activităţi economice din subordinea sau la care unitatea administrativ-teritorială pe care o conduce deţine participaţie sau de învăţământ locale nu este retribuită“. Desigur, parlamentarii au prevăzut aceeaşi situaţie şi în cazul consilierilor locali şi judeţeni. 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Afaceri Constanța Mai multe persoane fizice au obținut terenuri de la Primăria Saligny

21 Mar 2024 432

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 12 februarie 2024

13 Feb 2024 707

Lideri de sindicat din serviciile de ambulanță, în greva foamei! Vor fi proteste la mai multe Servicii de ambulanță din țară

21 Nov 2023 794

UPDATE Echipa Under-15 a Farului Constanța s-a calificat în semifinalele Ligii Elitelor (GALERIE FOTO)

09 May 2023 1572

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 20 ianuarie 2023

27 Jan 2023 1627

Societatea de Ştiinţe Istorice din România, filiala Constanţa Elevi constănțeni, premiați la concursul național „Patrimoniul cultural, istoric și natural- Zestrea comunităților locale”

25 Jul 2021 2429

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 22 octombrie 2019

24 Oct 2019 3410

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 14 octombrie 2019

16 Oct 2019 3298

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 03 septembrie 2019

04 Sep 2019 3312

CLM a votat. Oameni politici şi foşti jurnalişti, în Consiliul de Administraţie al RAEDPP (galerie foto)

28 Sep 2018 2937

Primarul George Scupra, replică edilului Făgădău „Suntem onorați că simte nevoia să compare investițiile din Constanța cu cele din Ovidiu“

16 Feb 2018 3717

Prin Societatea de Științe Istorice din România, filiala Constanța Au fost acordate Premiile „Virgil Coman“ și „Gheorghe Dumitrașcu“ (galerie foto)

27 Jan 2018 3959

Histria Comimpex 97 şi Histria Industry, absorbite de Halmiris Trade SRL. Legături cu ex-preşedintele PNL Constanţa, Gheorghe Dragomir

14 Aug 2017 3762

UPDATE Liberalii constănţeni joacă la cacialma? Fostul preşedinte Dragomir şi primarul de la Mangalia au semnat moţiunea Buşoi! (galerie foto)

16 May 2017 3704

Revista presei locale

28 Apr 2017 4965