Cati angajati „vegheaza" la linistea parlamentarilor

cap_4.jpgCei mai mulţi consilieri la cele două cabinete deschise îi are deputatul UDTTMR Amet Aledin - zece

Per ansamblu, numărul responsabililor pentru fiecare cabinet în parte nu depăşeşte patru, dintre care unul este, în general, şoferul.

După scrutinul parlamentar din noiembrie, fiecare deputat sau senator a avut libertatea să-şi aleagă, pentru cabinetele deschise în teritoriu, personal abilitat să se ocupe de treburile interne. Suma pe care fiecare ales al Parlamentului poate să o plătească pentru angajaţii săi nu trebuie să depăşească 70 de milioane de lei vechi, iar din totalul sumei forfetare alocate pentru fiecare cabinet în parte, salariile angajaţilor nu trebuie să depăşească 55%. În realitate însă, după cum ne-a declarat deputatul Gheorghe Dragomir, fiecare parlamentar poate să-şi ia câţi consilieri vrea, însă problema apare la momentul în care aceştia trebuie plătiţi.

Chiar şi pe timp de criză, cu sau fără prea mulţi bani, fiecare parlamentar trebuie să se ocupe de problemele locuitorilor din colegiul său. Cu excepţia parlamentarilor minorităţilor, Amet Aledin (UDTTMR) şi Iusein Ibram (UDTR), care au consilieri în mai multe judeţe de pe teritoriul ţării, ceilalţi parlamentari constănţeni au maxim câte patru consilieri, dintre care unii sunt doar colaboratori, angajaţi pe diferite proiecte sau în funcţie de tururile de scrutin care au fost în ultimele luni.

Cel mai „bogat" la capitolul consilieri este de departe Amet Aledin, care are nici mai mult, nici mai puţin de zece angajaţi. „Fiind deputat al minorităţilor, trebuie să am oameni de legătură în toate colţurile din judeţ. Am angajaţi - colaboratori în Constanţa (doi), Tulcea, Valu lui Traian, Medgidia, Mangalia, Valea Seacă, Agigea, Cumpăna şi în Bucureşti". Colegul său, Ibram Iusein, are doar trei angajaţi la trei cabinete deschise în trei puncte diferite ale ţării: Constanţa, Timişoara şi Iaşi.

pdl_maria_stavrositu_04.jpgColaboratori mai mulţi decât angajaţi

Numărul angajaţilor care contribuie la mersul treburilor în teritoriu ale parlamentarilor PD-L nu depăşeşte patru. Cei mai puţini îi are Maria Stavrositu, care ţine cont de faptul că bugetul alocat organizării cabinetului nu este prea mare, având doar un angajat permanent, restul fiind colaboratori. „Cei mai mulţi angajaţi i-am avut în luna mai a acestui an, înainte de alegerile europarlamentare - cinci. În rest, am unul permanent şi un şofer care se ocupă de curierat, deplasări în colegiu", a susţinut deputatul Colegiului 10. Colegul său de Cameră, Constantin Chirilă, are şi el parte de ajutorul a trei angajaţi: un şef de cabinet şi doi experţi parlamentari - unul la Constanţa şi unul la Bucureşti. Cât despre sumele pe care deputatul le dă angajaţilor săi, acestea variază între opt şi 19 milioane de lei vechi. „Câştigă în funcţie de pregătirea pe care o au şi orele pe care le muncesc, nu le dau banii dacă stau", a susţinut Chirilă. Nici colegul Zanfir Iorguş nu are mână liberă în ceea ce priveşte banii cu care îşi răsplăteşte angajaţii pentru munca depusă. „Am patru angajaţi la Mangalia, Pecineaga şi Tuzla şi încă un colaborator. Îmi sunt de ajuns momentan", a declarat deputatul Colegiului 5. La fel şi colegul său de partid, senatorul Mircea Banias, care este ajutat la sediul de la Organizaţia Judeţeană a PD-L de trei consilieri.

Patru angajaţi pentru fiecare liberal

Aleşii liberalii constănţeni au fiecare câte patru responsabili pe fiecare cabinet în parte. „Am doi consilieri la sediul din Constanţa, unul la Năvodari şi un şofer", a evidenţiat deputatul PNL, Gheorghe Dragomir. Şi colegul său, Mihai Lupu, este ajutat tot de trei consilieri şi un şofer, la cabinetele din Medgidia şi Constanţa, în vreme ce senatorul Puiu Haşotti are trei angajaţi la Constanţa şi unul la cabinetul de la Medgidia.

Pesediştii, mai reticenţi

Nici parlamentarii PSD nu sunt mână largă la cheltuit banii pe munca depusă de consilierii lor. Contactaţi telefonic, doar deputaţii Matei Brătianu şi Cristina Dragomir, respectiv senatorul Alexandru Mazăre ne-au dezvăluit de câţi oameni sunt ajutaţi, ceilalţi probabil se bucurau de ultimele zile de concediu, înaintea începerii sesiunii de toamnă.

Senatorul Alexandru Mazăre ne-a declarat scurt şi la obiect, fără niciun fel de detalii, că are doar trei angajaţi şi mai mulţi colaboratori în judeţ. Brătianu, în schimb, ne-a spus că el are doar trei angajaţi, dintre care unul la cabinetul din Palas. Cât priveşte remuneraţiile pe care aceştia le primesc lunar, deputatul nu a vrut să ne dezvăluie sumele exacte pe care le dă angajaţilor săi, în schimb ne-a spus că salariile acestora nu depăşesc câte zece milioane de lei vechi fiecare. În acelaşi registru, al informaţiilor confidenţiale, se înscrie şi colega de partid şi Cameră, Cristina Dumitrache, care ne-a spus doar că banii pe care angajaţii îi primesc variază în funcţie de deplasările pe care le fac în teritoriu: „Am trei angajaţi şi încă unul care îşi finalizează acum actele şi se va ocupa şi de cabinetul din Constanţa şi mă va ajuta în Bucureşti".


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Hasansaceala(din Valu lui Traian)

25 Aug, 2009 04:38

In atentia d-lui deputat al minoritatii tatare din RO. :din cei 10 angajati ce "toaca"bani publici 2 sunt din Constanta si 2 din Valu lui Traian, pentru ca mai sus in articol apare satul Valea Seaca ce practic este din punct de vedere administrativ incorporata in loc.Valu lui Traian. Eu sunt un tatar din aceasta localitate si de cei 2 consilieri ai lui Aledin Amet nu am cunostinta ca exsista, toti tatarii pe care ii cunosc si care au avut probleme litigioase, necazuri pe linie de etnie nu i-am auzit ca au apelat la deputatul tatar, si le-au rezolvat singuri.Deputatul mai vine in comuna mea doar la actiuni populiste gen Kures, serbari cimpenesti, lansari de zmei, ce se termina cu gratare si mititei, daula si zurna.Intrebari :ce mari probleme are de rezolvat in comuna Valu lui Traian de are 2 consilieri pe care nu-i cunoaste nimeni, unde e sediul cabinetului parlamentar? in comuna nu-i nici un afis, bener, (Deputatul Matei Bratianu a avut vreme de cateva luni cabinet in Valu lui Traian pe soseaua nationala la statia Biserica, semnalata cu benere mari cat cladirea, steaguri ale PSD, cu program afisat la vedere).Oare cine sunt cei 2 consilieri ai deputatului tatar din comuna mea ? ce pregatire profesionala au ei? cat "maruntis" toaca ei pe luna din bani publici? si concret ce cazuri ale tatarilor au rezolvat in Valu? De ce de ex.in orasul Murfatlar si comuna Cobadin nu are consilieri ,din moment ce acolo traiesc mai multi tatari decat in Valu lui Traian??

Articole asemanatoare

ANR Cea de-a 24 reuniune Comitetului PSC al Memorandumului de Înțelegere de la Marea Neagră privind Controlul Statului Portului

29 Mar 2024 118

IGPR InfotraficTrafic blocat pe DN 2

29 Mar 2024 105

IGPR Infotrafic Circulație întreruptă pe DN 65

29 Mar 2024 113

IGSU despre pompierii care au participat la evenimentul de la Rafinăria Petromidia „Îi felicităm pentru modul în care au acționat!”

29 Mar 2024 394

LIVE VIDEO+TEXT Ana Hotels Europa Eforie își redeschide porțile, după un proces de modernizare! (GALERIE FOTO+VIDEO)

29 Mar 2024 461

Imagini din dronă cu Rafinăria Petromidia Năvodari după explozie! (GALETRIE FOTO+VIDEO)

29 Mar 2024 883

Alertă meteo! ANM a transmis o informare de intensificări ale vântului. Vizată, toată țara

29 Mar 2024 370

Oficial de la KMG International despre explozie de la Petromidia Năvodari (GALERIE FOTO+VIDEO)

29 Mar 2024 1138

DGASPC Constanța cumpără servicii de proiectare (DOCUMENT)

29 Mar 2024 297

IGPR Infotrafic Trafic restricționat pe DN 17

29 Mar 2024 238

Acţionarii Oil Terminal SA vor stabili valoarea dividendului brut. Adunarea Generală Ordinară, convocată în luna aprilie

28 Mar 2024 414

Volei. CSM Constanța Cristian Imhoff - „Suntem cam dezamăgiți că nu am acces în semifinale, dar continuăm lupta“ (GALERIE FOTO)

28 Mar 2024 666

Exclusiv Noi procurori pentru Constanța și Tulcea! Să-i cunoaștem (DOCUMENT)

28 Mar 2024 1353

IGPR InfotraficTrafic blocat pe DN 1

28 Mar 2024 335

IGPR InfotraficTrafic blocat pe DN 17 -localitatea Uriu, județul Bistrița-Năsăud

28 Mar 2024 318