Cum a fentat legea edilul din Kogalniceanu Primarul Muresan, sursa de imbogatire a lui Gheorghe Enache (document)

cap_4.jpg Afaceristul din Mihail Kogălniceanu, încătuşat zilele trecute pentru contrabandă cu ţigări şi eliberat ulterior, a pornit de la un teren de 225 mp în 2001 şi a ajuns la 9.636 mp în 2008

Gheorghe Enache, pus în libertate în acest week-end, după ce anchetatorii au descoperit o fabrică ilegală de ţigări în apropiere de Mihail Kogălniceanu, şi-a consolidat treptat averea de care se bucură în prezent şi, lucru foarte important de menţionat, cu sprijinul primarilor care au trecut prin fruntea oraşului. Un personaj care a jucat un rol important în sporirea bunăstării familiei Enache este şi actualul primar al oraşului, Iosif Valer Mureşan.

Reamintim că pe 9 martie, o echipă din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa a descoperit în apropierea localităţii Târguşor, învecinată cu Mihail Kogălniceanu, o fabrică de ţigarete ilegală. Gheorghe Enache şi partenerul său de afaceri Valentin Pocora au fost încarceraţi, fiind însă puşi în libertate la scurt timp. De precizat că, potrivit anchetatorilor, fabrica de ţigarete se învecina cu ferma fraţilor Caratană. Precizăm că, la rândul lor Mişu şi Mihai Caratană au fost arestaţi, fiind acuzaţi pentru că au sechestrat şi obligat la muncă ciobanii din fermele pe care le deţineau. Anchetatorii nu exclud ca şi fraţii Caratană să fie implicaţi în afacerea cu ţigarete de contrabandă.

În Mihail Kogălniceanu este de notorietate apropierea familiei Enache de primarul Iosif Valer Mureşan, despre care se spune că nu ar fi în relaţii tocmai distante nici cu fraţii Caratană.

Primarul i-a vândut lui Enache un teren revendicat

În cele ce urmează, vă vom prezenta un caz strigător la cer, care demonstrează faptul că primarul din Mihail Kogălniceanu este dispus să încalce cu uşurinţă legea pentru prietenii săi. Este vorba mai exact, despre vânzarea unui teren intravilan în suprafaţă de aproape un hectar către amicul său Gheorghe Enache, în ciuda faptului că pentru aproximativ o treime din acest teren exista o hotărâre judecătorească de reconstituire a dreptului de proprietate în favoarea unei locuitoare din Mihail Kogălniceanu. Este vorba despre un teren situat în apropierea hotelului Emi, de la intrarea în localitate, pe care îl deţine Gheorghe Enache. Familia Enache este şi proprietara staţiei PECO „Cargo", situată lângă unitatea de cazare. De precizat că familia Enache deţine două societăţi comerciale. Este vorba despre SC Cargo Romena SRL, al cărei unic asociat şi administrator este Gabriela Enache şi SC Cargo Romena Tour SRL, care îi are ca asociaţi pe ambii soţi Enache, administrator fiind tot Gabriela Enache.

Terenul despre care vorbim este situat la sud de hotel Emi, lângă fosta autobază ITSAIA, iar între terenul revendicat în instanţă şi unitatea de cazare mai este o suprafaţă de 3360 mp. Dar să o luăm cu începutul, pentru a vedea exact când şi prin ce procedee şi-a extins familia Enache proprietăţile imobiliare în intravilanul localităţii Mihail Kogălniceanu.

Expansiunea familiei Enache de la 225 mp, la un hectar

În 2001, pe vremea fostului primar al comunei, Traian Dinu, SC Cargo Romena SRL a concesionat de la primărie suprafaţa de 225 mp, prin contractul de concesionare nr. 6616/01.02.2001. În hotărârea pentru aprobarea concesiunii se precizează că terenul era necesar pentru extinderea unei construcţii existente, al cărei proprietar era deja Gheorghe Enache. La art. 2 al hotărârii de consiliu se precizează că perioada concesionării este de 49 de ani şi poate fi prelungită cu o perioadă egală cu cel mult jumătate din durata sa iniţială prin simplul acord de voinţă al părţilor. Aşadar, putem spune că pe vremea lui Dinu, familia Enache a concesionat pe viaţă această suprafaţă de 225 mp. Dar concesiunea nu rămâne aşa. Familia Enache vrea şi mai mult, astfel că, printr-un act adiţional la contractul de concesiune parafat pe 01.02.2001, îşi extinde beneficiile. Concret, prin actul adiţional nr. 1/05.08.2003, SC Cargo Romena SRL, prin semnătura lui Gheorghe Enache, devine concesionar pe o suprafaţă de... 9.827,64 mp. La art. 2 al actului se precizează că celelalte articole din contractul de concesionare rămân neschimbate, de unde rezultă faptul că durata de concesiune este tot de 49 de ani, cu posibilitate de prelungire în aceleaşi condiţii.

Hectarul de intravilan, vândut înainte de localele din 2008

Consolidarea poziţiei imobiliare a familiei Enache în intravilanul comunei Mihail Kogălniceanu se finalizează însă, cu sprijinul primarului Iosif Valer Mureşan. Totul se întâmplă înainte de alegerile locale din 2008, printre trei hotărâri de consiliu, două consecutive, aprobate în aceeaşi şedinţă cu votul majorităţii consilierilor, şi cea de-a treia ulterior. Probabil, atât Mureşan, cât şi Enache, se temeau că primăria ar putea ajunge pe mâinile altcuiva. Aşa cum este procedura clasică de prăduire a terenurilor, suprafeţele sunt trecute din domeniul public în cel privat, pentru a fi ulterior scoase la vânzare.

Prin Hotărârea nr. 33/20.03.2008 privind introducerea în domeniul privat al comunei Mihail Kogălniceanu a unor suprafeţe de teren, este introdus în privat şi terenul avut în concesiune de SC Cargo Romena SRL, suprafaţa fiind puţin diminuată în comparaţie cu cea din actul adiţional al contractului de concesiune, adică de 9.636 mp. Prin următoarea hotărâre, adoptată tot în şedinţa din 20.03.2008, se aprobă vânzarea prin negociere directă a terenului intravilan în suprafaţă de 9.636 mp, situat pe str. Tudor Vladimirescu, la nr. 10. „Se aprobă vânzarea prin negociere directă a terenului intravilan în suprafaţă de 9.636 mp, situat în comuna Mihail Kogălniceanu, str. Tudor Vladimirescu, nr. 10, judeţul Constanţa, aparţinând domeniului privat al comunei Mihail Kogălniceanu, deţinut de subscrisa SC Cargo Romena, în calitate de proprietar al construcţiilor edificate pe acest teren, având destinaţie de curţi construcţii", se arată la art. 1 al hotărârii. Aşadar, firma familiei Enache a cumpărat terenul pe motiv că avea „curţi construcţii" pe suprafaţa respectivă. De menţionat că hotărârea a fost aprobată cu 10 voturi „pentru" şi cinci „împotrivă", la şedinţă participând toţi cei 15 consilieri aflaţi în funcţie la acea dată.

Primarul a ignorat o hotărâre irevocabilă

Pentru trecerea acestei hotărâri prin Consiliul Local Mihail Kogălniceanu, primarul Iosif Valer Mureşan a ignorat hotărârea judecătorească de reconstituire a drepturilor de proprietate în favoarea celei care a revendicat o parte din acest teren, vândut prin negociere directă familiei Enache. Pe 23.03.2007, Secţia Civilă a Judecătoriei Constanţa a admis plângerea formulată de către Elena Mitrofan, care dăduse în judecată Comisia locală de aplicare a Legii nr. 18/1991 din Mihail Kogălniceanu, cât şi Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate a supra terenurilor, în vederea reconstituirii dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 2.900 mp. Aşa cum am precizat şi anterior, acest teren face parte din suprafaţa de 9.636 mp care a fost vândută în 2008 către SC Cargo Romena SRL. Menţionăm că, pe data de 13.02.2008, hotărârea a devenit definitivă şi irevocabilă. Deşi instanţa a obligat pârâtele - atât comisia locală de aplicare a Legii nr. 18/1991, cât şi pe cea judeţeană - să reconstituie dreptul de proprietate al reclamantei, acest lucru nu s-a întâmplat până în ziua de azi.

„Nu procedaţi la ilegalităţi cu aspect penal"

Surse din administraţia locală a comunei Mihail Kogălniceanu ne-au declarat că Elena Mitrofan, beneficiara de drept a terenului în suprafaţă de 2.900 moştenit pe linie maternă de la tatăl său, a adus la cunoştinţă atât primarului, cât şi consilierilor locali, câştigarea procesului. Deşi le-a înmânat câte o notificare în acest sens, atât primarului, cât şi aleşilor locali, însoţită de câte o copie după decizia instanţei, edilii au ignorat legea, în frunte cu primarul, care a introdus pe ordinea de zi a şedinţei proiectul de hotărâre privind vânzarea terenului de 9.636 mp familiei Enache, cu tot cu terenul al cărui drept de proprietate a fost adeverit de instanţă. Precizăm că documentele ne-au fost puse la dispoziţie de către aceleaşi surse din cadrul administraţiei locale.

„Vă solicit să retrageţi de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local din data de 20 martie 2008, proiectele de hotărâri privind, pe de o parte, introducerea în domeniul privat al comunei a suprafeţei de teren de 9.897 mp, situat în str. Tudor Vladimirescu nr. 10, iar pe de altă parte, în aceeaşi şedinţă, aprobarea vânzării prin negociere directă a acestui teren, de data aceasta în suprafaţă de 9.636 mp către SC Cargo Romena SRL, despre care pretindeţi în mod fals că este proprietara construcţiilor ridicate pe acesta sau a curţilor aferente lor (...). Vă cer ca, la final de mandat, să nu procedaţi la ilegalităţi care ştiţi că au aspect penal şi să nu induceţi în eroare consilierii locali, care să aprobe un abuz al dvs.", se arată în notificarea înaintată primarului de către Elena Mitrofan, pe 19.03.2008, dar şi consilierilor locali.

Secretarul comunei: „proiectul de hotărâre este nelegal"

În plus, secretarul comunei de la vremea respectivă, Elena Panfil, atrage atenţia, în referatul ataşat proiectului de hotărâre privind aprobarea vânzării prin negociere directă a terenului intravilan de 9.636 mp, cu privire la nelegalitatea proiectului. Şi inspectorul superior din cadrul compartimentului agricol, Elena Gheorghe, susţine în referatul său vizavi de acest proiect, că atât comisia locală de aplicare a Legii 18, cât şi cea judeţeană, sunt obligate să reconstituie dreptul de proprietate în favoarea Elenei Mitrofan. Toate aceste semnale au fost însă, ignorate de primar, ca de altfel şi hotărârea instanţei.

Super ofertă pentru Enache: 11,5 euro/mp, faţă de 25 euro/mp

La o lună după aprobarea acestor două hotărâri, s-a supus la vot, în şedinţa Consiliului Local din 21.04.2008, aprobarea preţului de vânzare al terenului de 9.636 mp. Preţul de vânzare stabilit de către expertul evaluator Gheorghe Mocanu, aprobat în această şedinţă, a fost de 111.007 euro pentru suprafaţa de 9.636 mp, adică de 11,52 euro/mp. Cu toate acestea, în contractul de vânzare cumpărare încheiat între Consiliul Local Mihail Kogălniceanu, reprezentat de Iosif Valer Mureşan, şi SC Cargo Romena SRL, pe data de 14 mai 2008, se precizează că „stabilirea tarifului pentru înscrierea în Cartea Funciară, precum şi a onorariului notarial rezultă din calculul efectuat la o valoare de 25 euro/mp, respectiv la suma de 240.900 euro, echivalentul a 882.464,88 lei, calculat la cursul BNR de azi (n.r. 14 mai 2008), data autentificării prezentului înscris, de 1 euro=3,6632 lei, valoare rezultată din expertiza comandată de Camera Notarilor Publici Constanţa şi avizată de Direcţia Finanţelor Publice". Aşadar, putem deduce de aici, că preţul de vânzare al terenului către Cargo Romena a fost subevaluat, fiind de mai puţin de jumătate din valoarea minimă stabilită pentru un metru pătrat de teren intravilan în Mihail Kogălniceanu.

Menţionăm că şi în momentul de faţă, Elena Mitrofan se luptă în instanţă pentru reconstituirea dreptului său de proprietate asupra terenului de 2.900 mp, prin anularea hotărârilor de vânzare. Dosarul se află acum la Parchet, după cum ne-a confirmat şi procurorul de caz.

Primarul: „A fost vândut legal"

Pentru a afla şi opinia sa, l-am contactat telefonic pe primarul Iosif Valer Mureşan. Întrebat de ce a vândut acel teren firmei familiei Enache, ştiind că o bună parte din el făcea obiectul unui litigiu încheiat în favoarea celei care l-a revendicat, primarul din Mihail Kogălniceanu ne-a declarat: „Vă mai documentaţi şi o să vedeţi că a fost vândut legal", după care ne-a închis.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

anonim

11 Apr, 2010 15:55

Ce fata de puscarias ai ,,domnule'enache (cu e mic).Ar fi bine sa te mai trezesti sa vezi cum e cand te tranteste DUMNEZEU de sus...HA HA HA

ion

20 Mar, 2010 20:09

Multe chiohanuri a facut muresan si camarila sa de analfabeti p.s.d-isti la restaurantul lui Enache EMI. Vad ca a mai ramas cu un sustinator, care a trimis o multime de mesaje. dupa greselile gramaticale probabil toata lumea l-a recunoscut.

pt mai documentativa

18 Mar, 2010 18:12

ce tot bateti cimpi, daca exista o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, trebiue pusa in executare de indata

pt mai documentativa

18 Mar, 2010 17:33

imi place, te documentezi cu privire la adoptarea unei hotarari, persevereaza ca te vad ca vi la poarta primariei si vrei sa candidezi pe functia de consilier juridica, ca de, nu o sa te faci de rusine fata de viitori tai colegi ca ei sunt chiar varza. vai de noi care ne plimbam de la un birou la altu pana cand ne rezolvam banale probleme. atentie primare, cu aparatul tau cu tot

ptr.consateni

18 Mar, 2010 00:35

mai intrebati si voi acasa pe parinti sau bunici pana unde se intindeau casele pe vremea cand Mitrofanca vrea pamant intravilan in curte la fosta itsaia si nu are vecini , ce fel de casa avea ea acolo daca nu avea vecini , ea este o parvenita care cere mereu pamant dar nu obtine ca are numai acte false

pt.tine documentativule:

17 Mar, 2010 13:17

sunt oameni care au cunostinte exacte cu privire la adoptarea unei hotarari hotarari, vezi explicatii de mai sus date pentru pt "anaffabetul de la 1" Scrieti doar asa ... ca sa va ocupati timpul puneti mana si ganditi, MUNCITI FRATILOR , POATE ASA IESIM DIN CRIZA!

oarecare

16 Mar, 2010 23:18

Cata rapiditate ...intr-o luna de zile a fost trecut terenul din piblic in privat , s-a efectuat evaluarea si a avut loc licitatia.....se misca repede dl Muresan, Vicele si consilierii lui...cand este vorba de ilegalitati. Daca ma gandesc bine au facut ei in perioada de criza , cand multi locuitori nu au ce manca.....un FRUMOS STADION de 17 miliarde....care are si DIRECTOR....dar mai putin...echipa....Daca aceasta este ordinea de prioritati al lui Muresan ....ne meritam soarta.....

zdfn

16 Mar, 2010 22:48

hahahahahahahahahaha

vai

16 Mar, 2010 21:04

tu esti varza

vai

16 Mar, 2010 20:39

vai de tine, tu esti varza

pt anaffabetul de la 1

16 Mar, 2010 20:38

vai de mama voastra

pt anaffabetul de la 1

16 Mar, 2010 20:29

hotararea este legala. Referatul a fost traansmis o data cu proiectul de hotarare, dar de unde sa sti, e greu daca nu ai functia de consilier local ;i inca ceva consiliul loca aproba pretul de pornire al vanzarii in baza raportului de evaluare intocmit de un evaluator autorizat, nu dupa placul consiliului local asa cum afirmi tu. Asa e cand faci afirmatii dupa ureche pune mana si mai citeste sau ai facut facultatea la Spiru Haret la distanta, poate ai facut si studii post universitare ? esti tare ai mari cunostinte de drept administrativ, vad ca,cunosti si atributiile institutiei prefectului haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

pt anaffabetul de la 1

16 Mar, 2010 20:16

hotararea era legala

pt anaffabetul de la 1

16 Mar, 2010 20:09

pt ca hotararea era legala

cetatean

16 Mar, 2010 20:07

Legatura lui Muresan: El este cel care a facut propunerea proiectului de scoatere a terenului din public in privat, tot el este cel care de obicei traseaza ce trebuie sa voteze consilierii (supusi lui), daca ai fi corect cand te justifici ai spune si faptul ca au fost patru consilierii care au votat impotiva acestui proiect???? acestia de ce au respectat legalitatea???? de ce au vazut ca nu a fost dat avizul de legalitate al dnei Panfile si cel dnei Gheorghe???? Referitor la preturile practicate ....in acel moment pe piata "imobiliara" in kogalniceanu (mai bine nu aminteai) preturile erau mult mai mari ...in zona s-a vandut cu 80-90 EUR /mp......In momentul in care dna Mitrofan a venit in sedinta si ia instiintat pe consilieri si pe dl Primar de ce nu a retras de pe ordinea de zi acest proiect NELEGAL?????

pt anaffabetul de la 1

16 Mar, 2010 20:02

e grea limba romana, daca nu stiti ca data de 14.03-2008 este mai mica decat data de 20.03.2008 daca ati intrat in posesia actului aditional se vede clar ca acesta era semnat de fostul primar si de dl enache,mergeti la oftamolog. Bai tata inainte de a ne tine lectii de admistratie, studiaza dreptul administrativ si apoi sa ne dai lectii cu privire la adoptarea unei hotararii

mai documentativa

16 Mar, 2010 16:32

Se poate vedea din referat ca este facut cu mult dupa aprobarea HCL, mai exact dupa formularea plangerii penale de catre Mitrofan. De ce? La data de 14.03.2008, primaria era certificata ISO si toate documentele ieseau cu antetul ce dovedea acest lucru. De asemenea secretarul comunei Elena PANFILE (acesta este numele corect) este cea care a aprobat impreuna cu DINU TRAIAN modificarea contractului de concesiune (in 2003 cand primar era Dinu, iar secretar al comunei era Panfile). Pana in februarie 2008, vanzarea nu a fost posibila intrucat Enache nu putea dovedi detinerea legala a celor 9636mp, iar primarul refuza intocmirea dosarului de vanzare (la sfatul celor ce se ocupau de vanzari). Cum a preluat Panfile intocmirea dosarelor de vanzare s-a si facut vanzarea. Ea este cea care a negociat pretul vanzarii in calitate de secretar. Comisia este compusa din consilieri locali si tot ei sunt cei care aproba vanzarile. Care este legatura lui Muresan? El reprezinta consiliul local la semnarea contractelor. Valoarea la care a fost taxat contractul este data de grila notarilor care (daca ati fi fost corecti) este numt mai mare decat preturile de vanzare din zonele vizate pentru a avea un onorariu cat mai mare. DE CE A SEMNAT ELENA PANFILE HOTARAREA DE VANZARE (INTOCMITA IN URMA NEGOCIERII) DACA HCL ERA ILEGAL? EA ARE OBLIGATIA DE A VIZA DE LEGALITATE TOATE HCL-URILE, IAR PREFECTURA LE ATACA IN CONTENCIOS. REFUZUL DE A VIZA SE JUSTIFICA PE VERSO-UL HCL-ULUI INAINTAT LA PREFECTURA? OARE ESTE VIZAT HCL-UL? SUNTETI VARZA.DOCUMENTATIVA.

Articole asemanatoare

Servicii de întreținere pentru aparatele de fotocopiere achiziționate de Sucursala Regională CF Constanța (DOCUMENTE)

02 Apr 2024 437

Lista deținuților politic exterminați la lucrările de la Canalul Dunăre - Marea Neagră! Studiu de caz Lagărul 9 Culme (FOTO+VIDEO)

13 Jun 2023 1980

„Nimeni nu este mai presus de lege!“ Tribunalul Constanța sesizează Curtea Constituţională într-unul dintre dosarele lui Radu Mazăre

09 Apr 2022 3783

Pronunțare în ședință secretă! Zi importantă pentru Radu Mazăre, fostul primar al Constanței

08 Apr 2022 1968

DNA acuză - 10 terenuri din Constanța ar fi fost vândute fără ca rapoartele de evaluare să fi fost aprobate de Consiliul Local. Pronunțarea, amânată

26 Mar 2022 4134

Liga a 3-a Bătălia pentru play-off. În ultima etapă, Farul II Constanța și Gloria Albești se întâlnesc în meci direct

15 Mar 2022 2270

Judecător nou pentru Mazăre!

27 Jan 2022 2254

Liga a 3-a În prima etapă din retur, Gloria Albeşti a câştigat, Farul Constanţa 2 a pierdut

30 Oct 2021 4025

Gloria Albeşti a învins Recolta Gheorghe Doja şi a urcat în clasament

11 Oct 2021 3160

Noutăți în firma constănțeană NS Copiers SRL

27 Sep 2021 1280

Victorii pentru Farul Constanţa II şi Gloria Albeşti în Liga a 3-a (galerie foto + video)

18 Sep 2021 4593

Proces cu 120 de polițiști locali din Constanța! Care le sunt nemulțumirile și ce speră să obțină

19 Jul 2021 6472

Ce se construiește Familia Enache dorește construirea unui ansamblu de construcții turistice, în Mihail Kogălniceanu. Cum au obținut terenul

12 May 2021 4062

Decizie atacată Mii de metri pătrați din cartierul Faleză Nord revin în proprietatea statului! Suprafața situată între două străzi cunoscute din zonă

27 Mar 2021 4073

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 10 august 2020

12 Aug 2020 3761