Dacă este an electoral… Parlamentarii şi-au amintit de persoanele cu dizabilităţi

 

Nu ştiu cum se face că, întotdeauna, în anii în care avem scrutine electorale, ai noştri parlamentari uită doctrina pe care o „propovăduiesc“ şi îşi unesc forţele în susţinerea unor propuneri legislative menite să le asigure măcar un vot în plus.
 
De obicei, ţintele electorale sunt copiii şi bătrânii. Acum, se pare că s-au reorientat. Beneficiarii ar urma să fie persoanele cu handicap. Nu spun că nu este bine şi că aceste categorii sociale nu au probleme şi nevoi care aşteaptă de mult timp soluţii, dar nu ştiu cum se face că doar în anii electorali devin prioritare pentru deputaţii şi senatorii noştri, de parcă până atunci nu ar fi ştiut cum stau lucrurile în societatea românească.
 
În contextul prezentat, 79 de deputaţi şi senatori din PSD, PNL, UNPR, ALDE şi minorităţi susţin un proiect legislativ pentru modificarea şi completarea Legii nr. 488/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Printre susţinători am regăsit şi parlamentari de Constanţa: deputaţii Victor Manea (PNL), Manuela Mitrea (PSD), Radu Babuş (PSD) şi senatorul Marian Vasiliev (UNPR).
 
Demersul parlamentarilor a survenit ca urmare a faptului că pe piaţa muncii se înregistrează un număr redus de persoane cu dizabilităţi care muncesc în cadrul instituţiilor publice sau în mediul privat. „Se adaugă şi interesul scăzut al instituţiilor publice de a angaja persoane cu dizabilităţi, precum şi lipsa unui cadru metodologic de adaptare a concursurilor de ocupare a funcţiei publice la nevoile specifice ale persoanelor cu dizabilităţi“, se menţionează în expunerea de motive a proiectul legislativ.
 
În contextul existent, cei 79 de parlamentari susţin necesitatea modificării şi completării Legii nr. 488/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu completările şi modificările ulterioare, „în sensul stabilirii premiselor legale, de obligativitate pentru domeniul public, de angajare a persoanelor cu handicap în procent de 4% din numărul total de angajaţi de la nivelul instituţiei“.

Ce modificări sunt propuse

Dacă propunerile avansate de parlamentari vor fi aprobate, articolul 78, alin. (3) al normativului va stipula că persoanele juridice care nu angajează persoane cu handicap vor putea opta: a) pentru plata lunară către bugetul de stat a 59% din salariul minim brut pe ţară înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu a angajat persoane cu handicap, fie să achiziţioneze produse sau servicii de la unităţile protejate autorizate, pe bază de parteneriat, echivalent cu suma datorată la bugetul de stat în condiţiile prevăzute la lit. a).
 
La acelaşi articol, după alineatul (4) vor apărea alte cinci alineate noi.
 
„(5) În scopul stimulării angajării persoanelor cu handicap, persoanele juridice de drept public au obligaţia organizării unor concursuri de angajare în funcţia publică dedicate persoanelor cu handicap. Această măsură nu exclude posibilitatea persoanelor cu handicap de a participa la toate celelalte concursuri de angajare derulate de către instituţia publică.
 

(6) În termen de şase luni de la publicarea prezentei legi, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici are obligaţia întocmirii metodologiei-cadru privind adaptarea concursurilor de ocupare a funcţiei publice la nevoile persoanei cu handicap. Metodologia-cadru pentru adaptarea concursurilor de ocupare a funcţiei publice la nevoile persoanelor cu handicap se aprobă prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.
 
(7) În caz de imposibilitate de ocupare a funcţiei publice prin concurs de către o persoană cu handicap, având Ia bază lipsa interesului exprimat pentru poziţia vacantă sau lipsa promovabilităţii concursului, ordonatorii de credite pot opta pentru ocuparea respectivei funcţii, în condiţiile legale, făcând excepţie de la prevederile alin. (2).

 
(8) Principiul adaptabilităţii concursurilor la nevoile persoanelor cu handicap se aplică în toate etapele de evaluare corespunzătoare carierei în funcţia publică, respectiv concursuri de angajare, promovare sau orice alt concurs ce presupune schimbarea statutului funcţiei publice, în condiţiile prevăzute de lege.
 
(9) Măsurile de adaptare a cerinţelor de concurs şi a condiţiilor de administrare a probelor la nevoile persoanei cu handicap se acordă în baza cererii formulate de către candidatul cu dizabilităţi. În sprijinul cererii formulate, persoanele interesate vor depune documente justificative care să ateste dizabilitatea.“
 
Propunerea legislativă a fost înregistrată la sfârşitul lunii februarie, la începutul acestei luni a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere, iar  între timp se aşteaptă punctul de vedere al Guvernului şi avizul Consiliului legislativ. Senatul este fi prima Cameră sesizată, iar Camera Deputaţilor va fi Camera decizională în acest caz.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Asociația condusă de fostul deputat, Victor Manea chemată în judecată Este vizat contractul de concesiune a serviciului de salubrizare de la nivelul județului Constanța, în valoare de 30 de milioane de euro

31 Aug 2023 2194

Fostul viceprimar de la Băneasa a devenit consilierul președintelui Consiliului Județean Constanța

02 Jun 2021 3706

Au trecut șase luni de la alegerile locale. Omul PSD, Mirela Matichescu, încă director executiv în ADI Dobrogea

18 Mar 2021 6165

Președintele CJ Constanța, Mihai Lupu și-a făcut echipa. Și-a desemnat consilierii personali, pe administratorul județului dar și pe șeful Corpului de Control (documente)

06 Nov 2020 12562

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 13 noiembrie 2019

14 Nov 2019 2371

Cartier rezidenţial pe şoseaua Mangaliei din Constanța. Cine este investitorul?

13 Feb 2019 4051

Demers în Parlament pentru înlesnirea încadrării în muncă a persoanelor cu handicap (document)

28 Oct 2016 3382

Huţucă deschide lista la Camera Deputaţilor, Chiţac la Senat Liberalii şi-au stabilit candidaţii la parlamentare. Cine sunt şi cum s-au afirmat?

17 Oct 2016 6299

UPDATE. Dragomir îi cere să revină asupra deciziei Tensiuni la PNL. Lupu şi-a dat demisia din funcţiile politice

24 Sep 2016 3900

UPDATE Propunere Gheorghe Dragomir, niciunul dintre actualii parlamentari să mai candidezeŞedinţă cu uşile închise la PNL Constanţa. Iată ce se discută

09 Sep 2016 4738

În dezbatere la Senat Șase parlamentari de Constanța susțin înființarea instituției Avocatul Copilului

27 Jul 2016 3475

Oprea a fost turnat de trei subordonați care au acum statul de martor protejat!

24 Feb 2016 1830

Propunere PNL - Program Naţional de Prevenţie, dar… Apare Agenţia Naţională de Prevenţie în Sănătate!? (document)

03 Feb 2016 3466

PNL Constanța în pierdere în 2015

29 Dec 2015 3805

Camera Deputaţilor a respins definitiv iniţiativa PNL Liber la construcţia de depozite pentru deşeuri pe litoral

14 Dec 2015 4351