Declaraţia de presă a purtătorului de cuvânt al preşedinţiei României referitoare la criza politică generată de demisia cabinetului Grindeanu

Vă informez că Președintele României a primit scrisoarea semnată de președinții PSD și ALDE, prin care aceștia anunță că au retras Guvernului sprijinul politic.

Președintele României a luat act de faptul că în interiorul Coaliției de guvernare a apărut o nemulțumire în ceea ce privește activitatea Executivului și că se dorește schimbarea întregului Cabinet.

În acest sens, Administrația Prezidențială face următoarele precizări legate de procedură:

Potrivit art. 106 din Constituția României, „funcția de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege”.

Conform art. 107 din Legea Fundamentală,  „Dacă primul-ministru se află în una dintre situațiile prevăzute la articolul 106, cu excepția revocării, sau este în imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile, Președintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern”. 

Deocamdată nu ne aflăm în niciuna din situațiile menționate în Constituție. 


Când funcția de prim-ministru va deveni vacantă, fie ca urmare a demisiei primului-ministru sau prin adoptarea în Parlament a unei moțiuni de cenzură, Președintele României va declanșa procedurile constituționale în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru.

În situația în care Guvernul va fi demis conform Constituției, Președintele României va urma cu celeritate pașii procedurali prevăzuți în Legea Fundamentală.

Președintele solicită soluționarea urgentă a crizei din interiorul Coaliției de guvernare pentru a se evita instabilitatea politică. Rezolvarea crizei interne a Coaliției este strict responsabilitatea partidelor din care este alcătuită. Președintele României garantează respectarea Constituției în cadrul acestei proceduri.

 

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Purtătorul de cuvânt al președintelui Klaus Iohannis a demisionat din funcție

19 Dec 2019 1583

Mădălina Dobrovolschi „Schimbarea legii electorale, este o concesie pe care premierul vrea să o facă în faţa baronilor PSD”

03 Jun 2019 1335

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui României - "Bugetul adoptat nu este destinat dezvoltării şi progresului României, ci bunăstării PSD"

20 Feb 2019 1338

Purtătorul de cânt al președintelui României Șeful statului „nu a avut sub nicio formă intenţia de a încălca dreptul la demnitate al persoanelor care suferă de autism"

18 Dec 2018 1039

Purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale „ Președintele României consideră că rectificarea bugetară anunțată reprezintă o încălcare grosolană“

07 Aug 2018 1090

UPDATE 2. News alert! Președintele Iohannis a semnat decretul de revocare din funcție a Laurei Codruța Kovesi. Declarația ex-procurorului șef al DNA (document)

09 Jul 2018 4003

Reacţia preşedintelui după ce Liviu Dragnea a devenit suspect într-un nou dosar

14 Nov 2017 1296

Klaus Iohannis l-a primit la Palatul Cotroceni pe președintele Consiliului European

13 Oct 2017 1604

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu premierul Mihai Tudose la Cotroceni

10 Oct 2017 1734

Dragnea și Tăriceanu, nemulțumiți de afirmațiile președintelui Klaus Iohannis. Ce acuzații i se aduc

28 Sep 2017 1807

Este oficial. Președintele Klaus Iohannis vine la Constanța. Participă la deschiderea anului universitar

27 Sep 2017 2507

Iohannis, la reuniunea Consiliului European, în contextul Brexit

29 Apr 2017 3676

agerpres Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, atac la Guvern pentru lipsa de transparenţă în numirea conducerii ANCOM

28 Apr 2017 4172

Dobrovolschi - „Președintele Klaus Iohannis respectă deciziile instanțelor de judecată”

22 Feb 2017 1525

Purtătorul de cuvânt al președintelui Iohannis, despre decizia premierului Grindeanu

04 Feb 2017 1676