Demers pentru sistemul sanitar Senatorul Moga îi cere premierului Cioloş construirea Spitalului Regional de Urgenţă Constanţa (documente)

 

Încă din anul 2005, se tot discuta despre posibilitatea construirii unui spital regional la Constanţa. La vremea respectivă, fostul deputat PSD Corneliu Dida declara că grupul parlamentar de Constanţa „nu prea este luat în seamă la Bucureşti” şi susţinea că înfiinţarea unei unităţi spitaliceşti regionale nu se va concretiza.
 
Spitalul urma să fie realizat pe un teren de şapte hectare din zona Km 4-5, care aparţine Ministerului Apărării Naţionale. Unitatea, care ar fi fost cea mai mare din zonă, trebuia să deservească judeţele Constanţa, Galaţi, Tulcea, Brăila, Buzău şi Vrancea, iar pentru construirea acesteia, Ministerul Sănătăţii ar fi trebuit să aloce 116 milioane de euro… cel puţin aşa se estima în anul 2009.
 
Senatorul PSD Nicolae Moga nu renunţă la acest vis al constănţenilor şi al cadrelor medicale deopotrivă, iar pe 17 mai a înaintat prim-ministrului Dacian Julien Cioloş un document cu referire la „necesitatea şi oportunitatea construirii unei unităţi sanitare publice de mare importanţă umanitară, economică şi strategică”. Este vorba despre Spitalul Regional Universitar de Urgenţă Constanţa, ce va deservi locuitorii din Regiunea 2 Sud-Est, aproximativ trei milioane de suflete.
 
Demersul parlamentarului constănţean se bazează pe faptul că realizarea acestui obiectiv reprezintă „o necesitate socială” şi ar rezolva multiple aspecte. Senatorul Nicolae Moga a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că, în cazul în care până în septembrie nu se fac demersuri pentru realizarea Spitalului Regional, pierdem fonduri europene. „Noi trebuie să facem doar proiectul. Mă interesează ca acest spital regional să se facă la Constanţa. Acum se vrea spital regional la Cluj, Iaşi şi Craiova. La Iaşi există probleme în instanţă încă neclarificate, iar dacă nu acţionăm până în septembrie, urgent, pierdem banii europeni alocaţi în exerciţiul financiar europen 2014-2020.
 
Am discutat pe această temă şi cu europarlamentarul Corina Creţu. Am putea obţine 50 milioane de euro pentru spital, suma totală alocată fiind de 156 de milioane de euro, bani nerambursabili. Am discutat şi cu prefectul Nicolaescu pe această temă. Toţi parlamentarii de Constanţa sunt de acord, dar trebuie să forţăm nota, pentru că acum e momentul. Nu ne mai permitem să pierdem niciun euro din sumele alocate României. Cred că la Iaşi nu se va rezolva problema juridică existentă, iar la Craiova nu este afluxul de turişti de pe litoral. O analiză serioasă confirmă necesitatea spitalului la Constanţa”, a menţionat senatorul.
 
În documentul trimis premierului, Moga enumeră câteva motive care, în opinia sa, ar trebui să determine factorii decidenţi să susţină realizarea unui spital regional la Constanţa. Senatorul subliniază, printre altele, că acesta ar fi reprezenta un „platou tehnic modern pentru dezvoltarea ştiinţifică” şi ar avea inclusiv „influenţă economică în zonă”. Moga susţine că astfel apare şi o oportunitate economică, în sensul finanţării construcţiei cu fonduri europene, iar în perioada sezonului estival, când numărul turiştilor români şi străini veniţi pe litoral şi în zonele adiacente creşte covârşitor, solicitările la Unitatea de Primiri Urgenţă a SCJU Constanţa ajungând şi la 500, s-ar putea efectua „un act medical adecvat”.
 
„Dacă e nevoie, voi aduce şi alte argumente. Cu riscul de a se plictisi de mine la Guvern, nu voi lua piciorul de pe acceleraţie pe această problemă. Este în interesul constănţenilor şi trebuie insistat. Constanţa este a doua regiune ca mărime a ţării, cu o populaţie numeroasă, ceea ce reprezintă argumente care sper să convingă. Dacă nu am un răspuns rapid, mă voi duce personal la premier şi la vicepremier, pentru a grăbi lucrurile, având în vedere că termenul este limitat”, a concluzionat senatorul Nicolae Moga.  

Argumente pentru construirea Spitalului Regional

În altă ordine de idei, senatorul social-democrat îl atenţionează pe premierul Dacian Cioloş că „absenţa în judeţul Constanţa a unui spital de pediatrie generează perturbări în tratarea medicală profesională a copiilor”. De asemenea, numai la nivelul judeţului există numeroase obiective de maximă importanţă naţională şi internaţională - CNE Cernavodă, Portul Constanţa, Portul MIdia Năvodari, Portul Mangalia, Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu etc. -, care impun existenţa unei unităţi spitaliceşti de anvergură, unde să se asigure un act medical de calitate, într-un mediu adecvat.
 

Pentru a fi mai convingător, Nicolae Moga a preluat datele publicate anul trecut de Institutul Naţional de Statistică potrivit cărora, la nivelul judeţului Constanţa (cu 770.000 de locuitori)  sunt 11 unităţi sanitare publice (USP), în contextul în care judeţe precum Cluj sau Iaşi, cu o populaţie mai mică, beneficiază de 19 astfel de unităţi, iar în Dolj (judeţ cu 646.445 de locuitori) funcţionează 13 USP-uri.
 
„Epistola” senatorului Colegiului 2 a fost însoţită de o notă de fundamentare, ce poartă semnătura directorului executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Constanţa, Cristina Mihaela Schipor. În document se menţionează faptul că, prin HG 427/09.05.2007, locaţia Spitalului Regional Universitar de Urgenţă s-a stabilit pe strada Viilor nr. 1, prin transmiterea unui imobil ce a aparţinut Ministerului Apărării Naţionale către Ministerul Sănătăţii Publice (MSP), preluarea fiind realizată în acelaşi an.

 
Potrivit studiului de fezabilitate, unitatea spitalicească ar urma să dispună de 878 de paturi şi va cuprinde toate specialităţile chirurgicale şi medicale, toate urmând a fi găzduite într-o structură de clădiri în sistem semipavilionar. 

Ce spune DSP Constanţa

„Singura unitate sanitară a judeţului clasificată în categoria I A este Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă «Sf. Apostol Andrei» Constanţa, care are în structura sa 27 de secţii, însumând: 1.300 de paturi de spitalizare continuă şi 78 de paturi cu spitalizare de zi, laboratoare, servicii, cabinet medicale. Aceste secţii sunt permanent şi în mod direct la dispoziţie cu serviciile medicale curative pentru circa 770.000 de locuitori ai judeţului Constanţa. Aici avem în vedere şi preluarea cazurilor ce depăşesc competenţele spitalelor teritoriale din restul judeţului. De asemenea, se asigură asistenţă medical de urgenţă şi pentru pacienţii judeţelor limitrofe: Tulcea, Călăraşi, Brăila”, menţionează directorul executiv al DSP Constanţa.
 
În aceeaşi notă de fundamentare se subliniază faptul că absenţa unui spital de pediatrie  generează o suprasolicitare a Secţiei de Nou-născuţi a SCJU Constanţa, mai ales în Secţia de Terapie Intensivă, unde sunt primiţi inclusiv micuţii din judeţul Tulcea. Afluenţa de pacienţi este confirmată de datele statistice pe anul precedent.
 
„Numărul total de consultaţii din unităţile sanitare cu paturi la nivelul judeţului Constanţa pe anul 2015 sunt 468.307, iar 50% sunt numai consultaţii acordate în regim de urgenţă, fapt din care rezultă că adresabilitatea pacienţilor este şi din zonele limitrofe”, explică Cristina Mihaela Schipor.
 
În finalul documentului, directorul DSP Constanţa menţionează că, ulterior transmiterii imobilului în administrarea MSP, au fost întreprinse demersurile pentru obţinerea avizelor necesare demarării lucrărilor de construire. Astfel, prin Certificatul de Urbanism nr. 3913 din 3 octombrie 2007, au fost obţinute avize de specialitate de la Enel, RAJA, Romtelecom şi DSP. Mai mult, Schipor susţine că, în perioada 2014-2016, „au fost finalizate lucrările de construire a unui alt obiectiv (P+1Ep, Punct de Operare Aeromedicală SMURD) pe o suprafaţă din incinta imobilului alocat SRUU, dar care nu afectează desfăşurarea lucrărilor de construire a unui spital regional de urgenţă”. 

Citeşte şi


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Stroe Felix „Pentru 2024, vreau ca un primar al PSD Constanța sa fie candidatul partidului pentru Consiliul Județean”! (GALERIE GOTO+VIDEO)

22 Dec 2023 1659

Primăria Constanța a eliberat autorizație de construire pentru Tracon SRL - stație de betoane!

21 Nov 2023 943

Dosarul indemnizațiilor parlamentarilor pe masa magistraților de la Tribunalul Constanța. Când a fost stabilit termenul de judecată?

24 Sep 2023 954

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 11 iulie 2023

12 Jul 2023 1543

Dezbatere publică pentru extinderea depozitului ecologic deținut de Tracon SRL, la Ovidiu

24 Jun 2022 1679

Lacrimi și durere Cei trei frați - Radu, Alexandru și Mihai Mazăre - și-au condus mama pe ultimul drum. Fostul primar, adus sub escortă la Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 May 2022 6718

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 29 septembrie 2021

30 Sep 2021 1636

Ce se construiește Fimm Perfect House SRL a primit autorizația de construire pentru imobilul de patru etaje din Inel I

08 Apr 2021 2287

#alegerilocale2020 Felix Stroe (PSD) și-a depus candidatura pentru conducerea Consiliului Județean Constanța (galerie foto+video)

18 Aug 2020 4033

A fost inaugurată rețeaua de gaze naturale la Limanu (galerie foto)

14 Aug 2020 2859

Legea carantinei şi izolării a trecut de Parlament

16 Jul 2020 1999

Proiectul înființării Spitalului Regional Militar în Constanța, aprobat în Camera Deputaților. MApN îl va construi din fonduri europene și guvernamentale!

27 May 2020 3706

UPDATE Senatorul Nicolae Moga își prezintă raportul de activitate

24 Dec 2019 2275

Parlamentarii PSD au anunţat că partidul se va întări în opoziţie - „Ce nu ne omoară ne întăreşte!“

12 Oct 2019 2097

Moga Uitaţi de spitalul regional la Constanţa!

11 Oct 2019 2131