Drumul expres Constanţa - Tulcea - Brăila, repus pe tapet la MT Deputatul Mihai Lupu, apreciat de ministrul Costescu



În această perioadă, atenţia tuturor este îndreptată spre forma finală a bugetului de stat pe 2016. Înainte de a ajunge în comisiile de buget reunite ale Parlamentului, o serie de amendamente au fost analizate, o parte dintre ele fiind adoptate.

Amendament şi pentru Constanţa 

La proiectul bugetului pe 2016 au fost depuse 239 de amendamente, dintre care, în urma dezbaterilor din comisiile de specialitate, doar 173 au fost admise. La finele săptămânii trecute, parlamentarii au votat bugetul aferent Ministerului Transporturilor (MT). Doar pentru acest minister au fost depuse 70 de amendamente, majoritatea solicitând suplimentări financiare fie pentru noi proiecte, fie pentru proiecte aflate în derulare. În final, membrii comisiilor de transport reunite au aprobat numai 30 de amendamente, acestea urmând să treacă prin filtrul parlamentarilor din comisiile de buget. Votul în plen, pe forma finală a proiectului de buget pe 2016, urmează să fie dat miercuri, în plenul Parlamentului.
 
Printre amendamentele aprobate în comisia din Parlament la bugetul aferent Ministerului Transporturilor există unul important şi pentru judeţul Constanţa. Deputaţii şi senatorii din comisiile de transport reunite au adoptat includerea în bugetul Transporturilor pe anul viitor a 150.000 mii de lei pentru drumul expres Constanţa -Tulcea - Brăila (+ pod peste Dunăre), Faza I - Pod peste Dunăre şi reabilitare drum Ovidiu - Tulcea pe o lungime de 109 kilometri.

Aport liberal de la mal de mare



 Totodată, ministrul Transporturilor, Dan Costescu, a apreciat o dublă intervenţie a preşedintelui Comisiei de transport din Camera Deputaţilor, deputatul constănţean Mihai Lupu (PNL). Potrivit şefului MT, cele două amendamente propuse de Lupu vor permite ministerului aplicarea unui „mecanism foarte bun de tranzit între vechiul instrument structural și noul instrument structural, vor permite o flexibilitate“.
 
„Suntem acum între două instrumente structurale, între POS-T şi POIM, POIM-ul care vine din urmă cu noile proceduri care încă nu au fost stabilite complet la nivelul comisiilor şi la nivelul Ministerului Fondurilor Europene. Practic, tocmai pentru a sări această perioadă de inactivitate în care aşteptăm să iasă aceste proceduri, ni s-a dat voie să începem să demarăm proiectele şi să ne facem procedurile şi pregătirile. Acesta este, în esenţă, subiectul primelor amendamente“, a explicat Costescu, citat de Agerpres.
 
Primul amendament aprobat de parlamentari la propunerea deputatului PNL Mihai Lupu prevede „reformularea alin. 3 al art. 11 din Legea bugetului de stat pe anul 2016 după cum urmează: în anul 2016, prin derogare de la prevederile art. 43.1, din Legea 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, pentru proiectele nefinalizate în perioadă de eligibilitate a perioadei de programare bugetară a UE 2007-2013, cu excepţia bazei 2 aferente proiectelor prevăzute la art. 4, alin. 5 din OUG nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014 - 2020, beneficiarii prevăzuţi la art. 5, alin. 1 şi 3 din OUG nr. 64/2009, care au în implementare proiecte, notifică prestatorilor, executanţilor şi furnizorilor cu care au încheiate contracte executarea de lucrări pentru finalizarea acestora, astfel încât să finalizeze proiecte până la data-limită prevăzută în ghidul de închidere a programelor“. 
 
Parlamentarul constănţean a explicat că acest amendament „nu are impact asupra cheltuielilor bugetare de stat. De ce cerem acest lucru? Lăsăm uşa deschisă pentru celelalte proiecte“, a punctat Lupu. 

Practic, adoptarea acestui amendament va duce la eliminarea unor probleme ce ar fi putut apărea în derularea proiectelor care au ca termen de finalizare data de 31 decembrie 2016.
 

Celălalt amendament propus de deputatul Mihai Lupu şi aprobat de toţi colegii din comisiile de transport reunite făcea referire la completarea art. 32 cu două noi alineate. „După art. 32, alin. 4, se introduc două noi alineate, cu următorul conţinut: prin derogare de la prevederile art. 11, alin. 2 din OUG 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020, se autorizează Ministerul Transporturilor să introducă de-a lungul anului proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente perioadei de programare bugetară 2014-2020, respectând condiţiile ca proiectele beneficiarilor să se încadreze în obiectivele POIM şi să îndeplinească cerinţele tehnico-economice pentru a fi finanţate din fonduri europene. Potrivit alin. 5, pentru proiecte introduse, beneficiarul poate derula procedura de achiziţie publică, iar semnarea contractelor poate fi făcută doar în condiţiile în care beneficiarul are încheiat contract de finanţare cu Autoritatea de Management. De asemenea, menţionez că nu are impact asupra bugetului de stat, sumele asigurându-se prin redistribuire, conform art. 18 din textul legii“, a explicat deputatul PNL Mihai Lupu, citat de Agerpres.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Anăstase Caraiola, acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA Constanța! Condamnare

28 Mar 2024 648

Mihai Lupu, despre candidatura la Consiliul Județean Constanța- „Cu siguranță voi candida!“ (VIDEO)

27 Mar 2024 1307

Proiect pe masa consilierilor din Constanța Peste 55 de milioane de lei pentru modernizarea tronsonului de drum cuprins între Tuzla și Biruința (DOCUMENT)

26 Mar 2024 402

Ședință CJ Constanța Rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al județului Constanța pe 2024, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

25 Mar 2024 487

Două terenuri vor trece din proprietatea Primăriei Băneasa în domeniul public al UAT Județul Constanța. Iată de ce! (DOCUMENT)

24 Mar 2024 479

Majorare de capital pentru Drumuri Județene Constanța SA, proiect dezbătut de consilierii locali (DOCUMENT)

24 Mar 2024 445

Un angajat al Consiliului Județean și-a cerut transferul la Agenția pentru Pescuit și Acvacultură din cadrul Ministerul Agriculturii! Despre cine este vorba?

15 Mar 2024 675

Consiliul Județean Constanța organizează concurs pentru conducerea executivă a DGASPC. Până când se pot depune dosarele?

10 Mar 2024 3815

Managerul de la Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” intră în evaluarea anuală!

10 Mar 2024 559

Au fost stabilite calendarul și comisia de evaluare a managerului de la Teatrul pentru Copii și Tineret Constanța „Căluțul de Mare”

10 Mar 2024 539

Ce notă a obținut în cadrul evaluării anuale managerul de la Biblioteca Județeană ,,I.N.Roman” Constanța (DOCUMENT)

07 Mar 2024 551

Directorul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia conduce Comisia de evaluare anuală a lui Aurel Mototolea, managerul MINAC (DOCUMENT)

25 Feb 2024 761

Când are loc și cine face parte din comisia de evaluare anuală a Leliei Rus Pîrvan, managerul Muzeului de Artă Constanţa? (DOCUMENT)

24 Feb 2024 1250

Ce notă a obținut la evaluarea anuală managerul de la Teatrul pentru Copii și Tineret Constanța „Căluțul de Mare”(DOCUMENT)

22 Feb 2024 769

LIVE text Consiliul Județean Constanța, în ședință ordinară! Ce proiecte sunt pe ordinea de zi (FOTO+VIDEO)

21 Feb 2024 1015