Politic

După primele luni de mandat, aleşii opoziţiei, mai activi Deputaţii de Constanţa, mai harnici decât senatorii. Parlamentari care au deschis gura doar la jurământ! (galerie foto)

Circumscripţia nr. 14 Constanţa are în actualul Legislativ 16 parlamentari, 11 deputaţi şi cinci senatori. Unul dintre deputaţi, Mircea Dobre (PSD), deţine şi portofoliul de demnitar la Ministerul Turismului. Toţi ceilalţi îşi desfăşoară activitatea în următorii patru ani în comisiile de specialitate de la nivelul Camerei Deputaţilor, respectiv al Senatului României. Vă prezentăm în continuare sinteza activităţii parlamentare, după aproape jumătate de an din primul mandat al legislaturii 2016 - 2020. 

PSD - cinci deputaţi şi trei senatori  

PSD a reuşit să câştige la alegerile din decembrie 2016 cele mai multe mandate de parlamentari, opt la număr, şi să ocupe şi funcţii în comisiile de specialitate din Parlament.
Senatorul social-democrat Ştefan Mihu face parte din două comisii. El este secretar al Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital şi membru în Comisia economică, industrii şi servicii.
 
În primele luni în Senatul României, Ştefan Mihu (PSD) a fost co-iniţiator a trei propuneri legislative (propunere legislativă privind modificarea şi completarea Legii nr. 550 din 29 noiembrie 2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române; propunere legislativă pentru modificarea şi completarea art. 1 din Legea 15/09.01.2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinţe proprietate personală şi propunere legislativă pentru modificarea art. 41 şi a art. 45 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor).
 
Deputatul Iulian Iancu este preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii. În lunile scurse de la alegerile parlamentare, deputatul a avut 21 de luări de cuvânt şi a fost co-iniţiator al propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Codului Penal.
 
Deputatul Radu Babuş a făcut parte, pentru o lună, din Comisia pentru industrii şi servicii, iar în prezent activează în Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI. Babuş a avut în primele luni ale mandatului două luări de cuvânt şi a participat la iniţierea a patru propuneri legislative, cum ar fi propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 1/2011 a educaţiei naţionale sau propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 82/1991 a contabilităţii şi modificarea şi completarea Legii nr. 31/1990 a societăţilor comerciale, modificarea şi completarea Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei.
 
George Vişan, şi el deputat PSD, este membru al Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare. Activitatea sa parlamentară în primele luni de mandat s-a rezumat la o singură luare de cuvânt la depunerea jurământului şi la susţinerea, în calitate de co-iniţiator, la patru propuneri legislative. Iată două dintre ele: propunere legislativă privind transmiterea unor imobile din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Transporturilor aflate în concesiunea Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Dunării Maritime SA Galaţi, în domeniul public al judeţului Tulcea şi propunere legislativă pentru completarea Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor.
 
Deputatul Cristina Dumitrache este membru al Comisiei pentru politică externă din Camera Deputaţilor. Dumitrache a avut două luări de cuvânt, a adresat două întrebări şi interpelări şi a participat în calitate de co-iniţiator la trei propuneri legislative (n.r. propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 209 din 9 noiembrie 2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, propunere legislativă privind modalitatea de gestionare a pungilor de plastic şi propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 1/2011 a educaţiei naţionale).
 
Senatorul Nicolae Moga (PSD) este membru în Comisia de validare şi în Comisia românilor de pretutindeni. În primele şase luni de mandat, Moga a participat la iniţierea a trei propuneri legislative.
 
Senatorul PSD Tit Liviu Brăiloiu deţine funcţia de vicepreşedinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. Brăiloiu a avut o singură luare de cuvânt - depunerea jurământului - şi a semnat şapte propuneri legislative.
 
Mircea Dobre, deputat PSD şi ministru al Turismului în Guvernul condus de Sorin Grindeanu, a avut două luări de cuvânt în Parlament: la depunerea jurământului şi la dezbaterile asupra proiectului legii bugetului de stat pe anul 2017.

PNL - doi deputaţi şi un senator  

Liberalii constănţeni nu au reuşit să prindă funcţii în cadrul comisiilor parlamentare, cu excepţia lui Bogdan Huţucă (PNL), care este vicepreşedinte al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci. Huţucă a fost, de altfel, unul dintre cei mai activi parlamentari în primele luni de mandat. Opt luări de cuvânt, trei declaraţii politice, opt propuneri legislative iniţiate şi nouă întrebări şi interpelări adresate miniştrilor cabinetului Grindeanu. Activitatea deputatului poate fi vizualizată şi pe pagina Camerei Deputaţilor.
   
Celălalt deputat liberal, Robert Boroianu, este membru al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice. Boroianu a avut patru luări de cuvânt, a susţinut trei declaraţii politice şi a semnat pentru trei propuneri legislative. Totodată, a adresat opt întrebări şi interpelări. Una dintre declaraţiile politice face referire la „aprobarea programului-pilot «Masă la şcoală», ce reprezintă un prim pas pentru combaterea abandonului şcolar“.

Senatorul Vergil Chiţac este membru în două comisii: cea pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi cea pentru transporturi şi energie. Senatorul este co-iniţiator a şase proiecte legislative, printre care: propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general sau propunere legislativă privind măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate. 

Banias, singurul parlamentar ALDE 

Ca să fie sigur că va merge încă un mandat în Legislativ, preşedintele ALDE Constanţa, Mircea Banias, a candidat pentru Camera Deputaţilor. Emoţiile i-au stat în gât până la redistribuirea mandatelor, când acesta a reuşit să obţină un post de deputat. Ajuns în Camera Deputaţilor, acesta a ştiut să negocieze, iar acum este vicepreşedinte al Comisiei pentru transporturi şi infrastructură. Banias nu a vorbit în Parlament decât la depunerea jurământului şi a semnat pentru susţinerea a două propuneri legislative.

Deputatul UDMR, membru în două comisii 

István-János Antal, reprezentantul UDMR în Parlamentul României, este membru al Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare, dar şi al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii din Camera Deputaţilor. István-János Antal a susţinut o declaraţie politică privind condiţiile de detenţie în penitenciarele din România, a semnat pentru susţinerea a opt propuneri legislative şi a iniţiat un proiect privind completarea articolului 113 al Regulamentului Camerei Deputaţilor. 

Parlamentarii USR după primele luni de mandat 

Senatorul USR de Constanţa Nicoleta Ramona Dinu face parte din două comisii. Este vicepreşedinte al Comisiei pentru dezvoltare şi strategie economică şi membru al Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senatul României. Dinu a susţinut şase propuneri legislative şi o moţiune.
 
La rândul său, deputatul USR Stelian Cristian Ion este membru al Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi, care se pliază profesiei sale de avocat. Deputatul a avut opt luări de cuvânt, a iniţiat o propunere legislativă - privind conţinutul de acizi graşi trans-nesaturaţi (AGTN) în produsele alimentare destinate consumului uman - şi a adresat o întrebare ministrului Educaţiei.

Turcescu, cel mai activ deputat constănţean 

Deputatul PMP de Constanţa Robert Turcescu este secretar al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport. Turcescu a fost desemnat prin votul colegilor şi vicepreşedinte al Comisiei pentru regulament din Camera Deputaţilor. Deputatul PMP a avut 20 de luări de cuvânt în 16 şedinţe, a susţinut cinci declaraţii politice, a semnat pentru opt propuneri legislative şi a adresat şapte întrebări şi interpelări. Cele mai importante vizează: construcţia de creşe şi grădiniţe în judeţul Constanţa, identificarea tuturor clădirilor cu risc seismic ridicat şi demararea unui program naţional de consolidare a acestora sau demiterea prefectului Constanţa.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Imaginea zilei. Protest la Constanța în fața Prefecturii. Cum au ales manifestanții să-și arate nemulțumirea

15 Dec 2017 436

Deputaţii liberali, amendamente la Legea bugetului de stat. Huţucă şi Boroianu au cerut mai mulţi bani pentru Spitalul Judeţean Constanţa

13 Dec 2017 365

Camera Deputaților a decis o serie de interdicții ale ANI aplicate parlamentarilor încetează

11 Dec 2017 236

Ziua Constituției României se sărbătorește la 8 decembrie

08 Dec 2017 213

Parlamentari din arcul puterii cu probleme de incompatibilitate sau conflict de interese. Deputatul USR Stelian Ion a cerut invalidarea mandatelor

07 Dec 2017 793

FSLI solicită măsuri de protecţie pentru cadre didactice în şcoli. În fiecare zi sunt raportate 70 de cazuri de violenţă în şcoli

04 Dec 2017 459

Parlamentarii, aleşii locali, partidele neparlamentare şi asociaţiile ar putea depune coroane de flori la ceremoniile oficiale

04 Dec 2017 353

Cuantumul actual al contravenţiilor descurajează pedalatul Bicicliştii care comit infracţiuni în trafic vor plăti amenzi mai mici

09 Nov 2017 777

Fostul premier Sorin Grindeanu, noul șef al ANCOM

07 Nov 2017 581

Deputatul Bogdan Huțucă propune parlamentarilor constănțeni o dezbatere pe tema sistemului de sănătate din județ

23 Oct 2017 1648

Silk Road Summit va avea loc mâine la Constanţa. Printre temele de discuţii se află şi Drumului Mătăsii

04 Oct 2017 598

Elevii ar putea beneficia de o reducere mai mare de 50 la sută pentru transportul în comun

03 Oct 2017 865

Interpelat de către deputatul Huţucă Premierul PSD Mihai Tudose nu are niciun răspuns la problema exploatării nămolului din lacul Techirghiol (documente)

03 Oct 2017 1786

Senatorul Claudiu Manda, validat în funcțiile de membru și președinte al Comisiei parlamentare de control a activității SRI

13 Sep 2017 477

Deputatul Huţucă le transmite parlamentarilor PSD de Constanţa „Nu vă aud şi nu vă văd. De ce nu ieşiţi să promovaţi măsurile luate de guvernul vostru?“

05 Sep 2017 1717

Exportul de lemne de foc ar putea fi interzis pentru următorii trei ani. Senatul a apropat propunerea legislativă

04 Sep 2017 443

Proiect de lege Gardă Civilă din foşti militari şi cadre de poliţie. Serviciu militar pe bază de voluntariat. Recruţii în funcţie de studii. Facilităţi şi obligaţii

04 Sep 2017 16094

PNL şi-a stabilit priorităţile Cea mai importantă vizează Curtea de Conturi, care, în opinia lor, nu se poate substitui consiliului local sau judeţean

04 Sep 2017 1099

Modul de implicare al parlamentarilor în teritoriu, dar şi înfiinţarea unui nou departament - pe agenda PSD

28 Aug 2017 791

Urmează evaluarea activităţii parlamentarilor Felix Stroe îl vede pe Decebal Făgădău un posibil ministru!

26 Aug 2017 2384

Capital.ro Vânzătorii de mașini second-hand vor trebui să declare numărul de kilometri parcurși de mașină. Falsificarea datelor poate fi pedepsită cu închisoarea

07 Aug 2017 2442

Cele mai mari pensii din România. 33.393 de lei pentru un militar. Nu este un militar oarecare. Topul pensiilor din sistemul public

01 Aug 2017 13733

Editorial Pensionar de lux, pentru ce?!

27 Jul 2017 3093

Veniturile a peste 700 de foşti parlamentari cresc. Ce deputaţi şi senatori de Constanţa beneficiază de indemnizaţii speciale

10 Jul 2017 2734

Proiect depus de 20 de parlamentari. Unul de Constanța. Ce pățești dacă nu oprești la semnalul polițistului de la Rutieră

24 Jun 2017 10094

Prefectura Constanţa. Ceremonie de învestire în funcţie a subprefectului Dumitru Jeacă Jeacă-mandatul meu este de aplicarea legii (galerie foto)

22 Jun 2017 4057

Parlamentarii PNL de Constanţa nu vor fi prezenţi astăzi în Parlament.Huţucă "PSD dă dovadă de o lipsă totală de respect față de Congresul PNL"!

18 Jun 2017 3079

Noaptea e un sfetnic bun. Parlamentul grăbește moțiunea de cenzură PSD-antiPSD. Când se va întruni în ședință de urgență

17 Jun 2017 2977

Poliţia Locală, aceleaşi atribuţii cu Rutiera? „Este o tâmpenie! Care este logica? Primarii pot folosi Poliţia Locală în interes personal“

07 Jun 2017 10110

Eugen Nicolăescu, numit în funcţia de viceguvernator BNR

24 May 2017 591

Propunerea legislativă privind salarizarea bugetarilor, adoptată

23 May 2017 1304

UPDATE PNL Constanţa îl susţine pe Ludovic Orban la Congres

14 May 2017 2604

Astăzi este Ziua Tatălui

14 May 2017 1576

Deputatul PMP de Constanţa Robert Turcescu, membru în Comisia de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009

12 May 2017 1235

Ironia lui Iulian Iancu Parlamentarul, membru în grupul „Pro-America“

10 May 2017 942

Mesajul preşedintelui Iohannis către parlamentari - Întrebați-vă cum va arăta România în cinci, zece ani cu legile pe care le adoptați acum

09 May 2017 867

riseproject.ro Afacerile puterii şi ale opoziţiei. Dragnea - oamenii şi banii

12 Apr 2017 1570

Foşti parlamentari de Constanţa, angajaţi de Guvern. Ce fac acum

25 Mar 2017 5105

Militarii au răspuns sondajului ZIUA de Constanţa „Aceleaşi minciuni colorate. Vă mulţumesc, dragi parlamentari!“

20 Mar 2017 9870

Parlamentarii PSD, în audiențe la Cernavodă și Medgidia Lipsa locuințelor sociale și a locurilor de muncă, printre problemele semnalate

06 Mar 2017 1402

La închisoare doar în week-end ? Asta prevede un nou proiect de lege

05 Mar 2017 1063

Editorial Guvernul a dat, Parlamentul a luat! Mai aveţi încredere în guvernanţi?

18 Feb 2017 876

În logica PMP Deputat de Constanţa, preşedinte interimar la Sibiu

13 Feb 2017 694

Protest Timișoara Peste 3.000 de manifestanți în stradă

10 Feb 2017 567

Minunaţi-vă Cât câştigă parlamentarii aleşi de dumneavoastră

10 Feb 2017 4263

Gest obscen făcut de un parlamentar în Legislativul României (video)

07 Feb 2017 1452

Bugetul naţional a fost adoptat în Parlamentul României

07 Feb 2017 534

romanialibera.ro Reacție furibundă a lui Liviu Dragnea, la Parlament-„Fac și pe mă-ta!”

02 Feb 2017 5357

Modificări în comisiile de specialitate ale Consiliului Judeţean, după ce unii aleşi au demisionat sau au devenit parlamentari

25 Jan 2017 1480

Patru deputaţi PSD de Constanţa, actori în „Marţea neagră 2013“, episod de referinţă în Parlamentul României

21 Jan 2017 2200