Fost edil PDL, chemat la bară

Ionita_-_Ion_Ionita_06_resize.jpgLa aproximativ trei ani de când a fost deferit instanţei de către procurorii DNA, sub grave acuzaţii de corupţie, fostul primar din Agigea, Ion Ioniţă, a avut, în cele din urmă, şansa de a se disculpa în faţa judecătorilor. La aproape trei ani de când dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Constanţa, instanţa a demarat cercetarea judecătorească, până la acest moment, cazul fiind amânat la nesfârşit.

Primul audiat de magistraţi a fost Ion Ioniţă, fostul edil al comunei Agigea, care s-a declarat complet nevinovat de acuzaţiile aduse de procurorii anticorupţie. Judecat pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual, uz de fals, instigare la fals intelectual, abuz în serviciu şi deturnare de fonduri, în această etapă a procesului fostul primar a fost audiat numai în legătură cu acuzaţiile care privesc retrocedările de terenuri, care, potrivit DNA, nu ar fi fost efectuate cu respectarea legii. În faţa judecătorilor, Ioniţă a respins toate acuzaţiile aduse şi a precizat că are documente pentru a proba că tot ceea ce spune în apărarea sa este adevărat. Audierile au durat timp de aproximativ trei ore, interval în care, după Ioniţă, au mai fost chemaţi la bară şi Ion Sandu, acuzat de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, şi, respectiv, Eugenia Leţu, fost funcţionar al Primăriei Agigea, judecată pentru complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals intelectual. Toţi suspecţii audiaţi au negat acuzaţiile aduse de procurorii anticorupţie şi au precizat că au fost de bună-credinţă în toate tranzacţiile cu terenuri din Agigea pe care le-ar fi efectuat, neavând în niciun moment intenţia de a prejudicia pe cineva. Ion Ioniţă şi alţi şapte suspecţi - afacerişti sau foşti angajaţi ai Primăriei Agigea - au fost trimişi în judecată de procurorii DNA la sfârşitul lunii octombrie 2007.

Acuzaţiile aduse

Conform actului de inculpare, „în cursul anului 2002, inculpatul Ioniţă Ion, primar al comunei Agigea, judeţul Constanţa, a dispus scoaterea din domeniul privat al localităţii a suprafeţei de 31,7944 hectare teren, fără a exista o hotărâre a Consiliului Local în acest sens, în vederea soluţionării cererilor formulate de mai multe persoane prin care se solicita reconstituirea dreptului de proprietate". Procurorii DNA susţin că „intenţia reală a primarului a fost însă ca o parte din această suprafaţă să ajungă în posesia inculpatului Sandu Ion, la un preţ derizoriu, în scopul înstrăinării, ulterior, de către acesta din urmă, către SC Selgross Cash & Carry SRL Braşov". „Astfel", au precizat în continuare reprezentanţii DNA, „inculpatul Ioniţă Ion a contactat, personal, sau prin intermediul inculpatei Leţu Eugenia, mai multe persoane, criteriul de selecţie constituindu-l vârsta înaintată a acestora, existenţa unor boli cronice grave, sau lipsa posibilităţilor financiare". La următoare înfăţişare, stabilită în luna octombrie, vor fi audiaţi restul suspecţilor, tot cu privire la retrocedările de terenuri. După ce magistraţii vor epuiza audierile legate de terenuri, acuzaţii vor fi audiaţi în legătură cu restul acuzaţiilor din rechizitoriu.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitații Constanța Academia Navală „Mircea cel Bătrân” a atribuit un contract pentru repararea instalațiilor de bord a Navei Școală Mircea. Iată ce firmă a câștigat (DOCUMENTE)

18 Apr 2024 409

Firme Constanța Spicul SA. Vânzarea morilor din Ion Corvin, Oltina şi Dobromir, supusă aprobării acționarilor

16 Mar 2024 528

Cumpărări directe Constanța Primăria Năvodari, contract cu un PFA privind protecția datelor cu caracter personal

04 Oct 2023 876

Ministerul Apărării Naționale bagă în reparații vedeta maritimă de scafandri Saturn 286 (DOCUMENT)

07 Sep 2023 722

Navirex SRL din Constanța reface capacitatea de luptă a vedetei maritime de scafandri „Saturn“ (DOCUMENT)

23 May 2023 1314

Ministerul Apărării Naționale reface capacitatea de luptă a vedetei Venus 287 (DOCUMENT)

18 Mar 2023 1812

Ce spune legea despre achitarea definitivă a lui Ion Ioniță, fostul primar din Agigea!

17 Mar 2022 1333

Ion Ioniță, fostul primar din Agigea, condamnat cu executare în primă instanță! Pronunțarea în apel, amânată

05 Feb 2022 1178

Ce decizie a luat Curtea de Apel în dosarul lui Ion Ioniță, fostul primar din Agigea, condamnat cu executare în primă instanță

10 Jan 2022 1751

Aproape șase ani de închisoare pentru un fost primar din județul Constanța. Dosarul, în apel

31 Jul 2021 2502

Cinci ani, 11 luni şi trei zile de închisoare pentru Ion Ioniță, fostul primar din Agigea. Dosarul merge la Curtea de Apel

23 Jun 2021 2526

Oficial Ion Ioniță, fostul primar din Agigea, condamnat la aproape șase ani de închisoare

12 May 2021 2815

N-a fost gafă, ci agapă!

21 Aug 2020 4459

Tribunalul Constanţa, undă verde pentru judecarea unui dosar instrumentat de DNA Bucureşti. Este vizat un fost primar

07 Sep 2019 2864

Un fost primar din Constanţa a fost trimis în judecată de procurorii DNA Bucureşti

07 Dec 2017 4380