Guvernatorul Deltei, retinut in privinta pescuitului industrial

Motivaţia guvernatorului RBDD, Grigore Baboianu, s-a rezumat la lipsa cunoştinţelor referitoare la definiţia termenului de „pescuit piscicol" * Acesta a mai venit şi cu propunerea  încredinţării către populaţia locală a dreptului de valorificare a resurselor din Deltă

După ce ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a declarat, vinerea trecută, la Constanţa, că „povestea cu pescuitul industrial se va termina", la începutul acestei săptămâni, Guvernatorul Deltei, Grigore Baboianu, a refuzat să se pronunţe concret în acest sens.
Încă din 2008, problema legată de pescuitul din Delta Dunării a constituit tema unor dezbateri publice, în cadrul cărora actualul guvernator al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a susţinut ideea că resursa piscicolă trebuie valorificată nemijlocit, prin încredinţare directă către asociaţiile de pescari. La acel moment, ideea a rămas la stadiul de propunere, fără ca, ulterior, să se concretizeze într-un act normativ.
La întâlnirea pe care ministrul Mediului, Nemirschi, a avut-o, vineri, cu asociaţiile patronale din turism, problematica reprezentată de pescuitul industrial a fost foarte serios luată în calcul. Nemirschi a declarat că, în maximum două-trei săptămâni, va fi emisă o ordonanţă de urgenţă, în sensul interzicerii pescuitului industrial în Delta Dunării.
De cealaltă parte, guvernatorul Deltei a refuzat să se pronunţe în ceea ce priveşte intenţia declarată a ministrului: „Nu ştiu ce înseamnă pescuit industrial. Ştiu că în Deltă există pescuit comercial, iar toate aceste tipuri sunt reglementate de legile în vigoare. Nu ştiu care din cele patru categorii de pescuit este vizată prin interzicerea pescuitului industrial şi nu pot să îmi fac un punct de vedere, cât timp nu se defineşte această noţiune", a declarat acesta pentru Agerpres.

Resursele Deltei, date populaţiei locale

Pentru perioada următoare, Grigore Baboianu intenţionează să propună din nou încredinţarea directă a dreptului de valorificare a resurselor din Deltă populaţiei locale. Această intenţie de modificare a Ordonanţei nr. 23 din 2008, privind pescuitul, fondul piscicol şi acvacultura, are la bază aplicarea prevederilor care definesc statutul Deltei Dunării de Rezervaţie a Biosferei. „Într-o rezervaţie a biosferei, valorificarea resurselor trebuie să se facă nemijlocit de populaţia locală şi în beneficiul acesteia, astfel încât să se poată consolida o relaţie reciproc avantajoasă între administratorul rezervaţiei şi populaţia locală". Baboianu vede astfel ca singură soluţie în acest sens încredinţarea directă către populaţie a dreptului de valorificare a resurselor. Acesta a mai declarat, de asemenea, că această soluţie vine în condiţiile în care este absolut necesară aplicarea conceptelor pe care ţara noastră le-a agreat prin semnarea tratatelor internaţionale.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fostul primar al orașului Techirghiol va candida din partea PSD la alegerile din 2024

04 Mar 2024 697

Matei Nicolae solicită reabilitarea judecătorească!

13 Feb 2024 1228

Inițiativă legislativă REPER vrea interzicerea comasării alegerilor locale cu alte tipuri de scrutine

11 Feb 2024 655

Are punct de lucru și în mall-ul de pe Aurel Vlaicu Cafenea amendată de Poliția locală pe legea antifumat vrea să scape de contravenție în instanță!

25 Jan 2024 675

Papa Francisc cere comunităţii internaţionale interzicerea maternității surogat

08 Jan 2024 806

Propunere legislativă privind interzicerea accesului la demnităţi şi funcţii publice pentru cei care au făcut parte din structurile regimului comunist

07 Jan 2024 764

Proiect Lucrătorii fostei Securităţii nu pot candida la funcţii publice; foştii membri ai CC - fără onoruri militare

04 Jan 2024 1121

Sondaj de opinie De acord cu interzicerea totală a petardelor? „Daaaa! Sunt un coșmar pentru câinele meu“

31 Dec 2023 1042

Sondaj de opinie Sunteți de acord cu interzicerea totală a petardelor și a produselor pirotehnice în interiorul localităților?

24 Dec 2023 1214

Proiect de lege PNL vrea interzicerea sponsorizării de către operatorii din domeniul jocurilor de noroc a programelor televizate pentru copii

12 Nov 2023 712

Băuturile energizante, interzise la comercializare minorilor! Proiectul a fost adoptat de Senat

30 Oct 2023 1040

Verdict final într-un caz de corupție! Condamnări pentru trafic de influență

03 Oct 2023 821

Proiect de lege Parlamentarii PSD vor pedepse de până la 25 de ani pentru cultivarea și traficul de droguri

16 Sep 2023 904

Bulgaria va permite importurile de grâu din Ucraina

25 Aug 2023 750

Constănțenii cer oprirea haosului urbanistic Prima dezbatere publică pentru „Actualizarea Planului Urbanistic Zonal Palazu Mare“

18 Jun 2023 1341