În pragul anului electoral 2016, liberalii sprijină televiziunile private Parlamentarii PNL vor „Fondul audiovizualului“ (document)

Apropierea anului electoral 2016 îi face pe parlamentari să îşi pregătească terenul şi, de ce nu, să se pună bine cu presa. O vizualizare a site-ului oficial al Senatului României confirmă „grija“ mai multor senatori şi deputaţi, printre care se regăsesc şi doi senatori PNL din Constanţa - Christian Gigi Chiru şi Puiu Haşotti.
 
Un proiect legislativ iniţiat în primăvară de liberali, care viza modificarea şi completarea Legii audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, ajunge acum, cu un an înaintea alegerilor parlamentare, în atenţia senatorilor şi a deputaţilor.
 
Recent, plenul Senatului a aprobat trimiterea propunerii legislative la Camera Deputaţilor, ca primă cameră sesizată. În prealabil, proiectul respectiv a primit aviz favorabil din partea Consiliului Legislativ. Pe motiv că se impun „garantarea şi exercitarea efectivă a libertăţii de exprimare“, iar „posturile private de televiziune au un rol important“, pentru că „piaţa media este aproape prăbuşită“, precum şi pentru a îndeplini dorinţa telespectatorilor de a avea „emisiuni de calitate realizate cu responsabilitate şi bun-simţ“, parlamentarii PNL propun instituirea „Fondului audiovizualului“.
 
În viziunea liberalilor, acest fond ar urma să asigure „un sprijin financiar pentru acele televiziuni cu capital privat care se bucură, încă, în rândul telespectatorilor, de interes şi audienţă“.
 
Resursele ce vor permite înfiinţarea şi alimentarea fondului provin dintr-o contribuţie de 5% „din veniturile realizate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice care transmit servicii de programe de televiziune prin intermediul acestor reţele“.

Una rece, alta caldă

Firmele care furnizează servicii de retransmitere a programelor de televiziune nu se pot plânge de numărul abonaţilor, în continuă creştere. Totuşi, iniţiatorii proiectului legislativ au încercat să aplaneze apariţia unor reacţii negative din partea acestora - ca urmare a introducerii acelei contribuţii - şi au prevăzut două măsuri stimulative.
 
Astfel, „sumele datorate pentru contribuţie reprezintă cheltuială deductibilă la calculul profitului impozabil“, iar această contribuţie se va aplica „asupra totalului veniturilor realizate, din care s-a dedus taxa pe valoare adăugată aferentă“.

Cine-i beneficiar. Cine decide beneficiarii 

Se pare că liberalii n-au omis nimic. Iată de ce, în Expunerea de motive a iniţiativei legislative, ei au menţionat şi care vor fi televiziunile ce ar putea beneficia de sprijin financiar din Fondul audiovizualului. „Resursele financiare vor fi alocate televiziunilor situate pe primele 12 poziţii în lista must-carry, pe baza proiectelor editoriale prezentate Consiliului de către fiecare dintre cele 12 televiziuni, pentru realizarea de programe culturale, educative, de ştiri, informaţii şi dezbateri, precum şi pentru realizarea şi/sau difuzarea de documentare“. Alocările se vor face în două sesiuni, stabilite prin decizie a CNA-ului.
 
Pentru acordarea resurselor financiare în vederea realizării programelor ce vor fi propuse de cele 12 televiziuni, se va înfiinţa o comisie specială. Aceasta va reuni trei membri ai CNA (desemnaţi de Consiliu prin vot secret), doi reprezentanţi ai Ministerului Culturii, numiţi prin ordin de ministru, şi câte doi reprezentanţi ai televiziunilor, ai operatorilor de cablu şi ai ONG-urilor care au ca principal obiect de activitate mass-media (desemnaţi de organizaţii).
 
Programele ce vor fi realizate cu bani din acest fond vor fi incluse în grila de programe în intervalul orar 9.00 - 23.00 şi vor trebui difuzate în maximum trei luni de la semnarea contractului. La începutul şi la finalul acestora, va fi specificat „Emisiune realizată cu sprijinul Fondului audiovizual“. Totul se va desfăşura sub atenta monitorizare a CNA, care, în funcţie de situaţiile survenite, va putea aplica sancţiunile prevăzute de lege. Televiziunile care vor fi sancţionate de cel puţin două ori pe an pierd, pentru anul următor, dreptul de a mai putea beneficia de sprijin financiar din Fondul audiovizualului.
 
Despre acest proiect legislativ, menit să susţină televiziuni private, care, ulterior, şi-ar putea manifesta recunoştinţa faţă de partidul ce a avut iniţiativa (PNL), prin promovarea liderilor şi activităţii politice, liberalii afirmă că îşi propune „să sprijine realizarea şi difuzarea de programe culturale, educative, de ştiri, informaţii şi dezbateri realizate la standarde înalte de calitate şi probitate profesională şi morală“.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Magistrații și-au declinat competența într-unul dintre dosarele deschise de fostul senator liberal, Puiu Hașotti

15 Feb 2024 889

Fostul parlamentar PNL, Puiu Hașotti a deschis un nou proces împotriva Senatului României

18 Jul 2023 4971

Magistrații i-au redat pensia specială fostului senator PNL, Puiu Hașotti!

21 Mar 2023 1282

9 martie, data comemorării celor care s-au opus regimului comunist, îndurând chinuri inimaginabile

09 Mar 2023 1528

Magistrații de la Tribunalul Constanța îi redau pensia specială fostului senator PNL, Puiu Hașotti! Decizia nu este definitivă

11 Nov 2022 3302

Hașotti află luna viitoare dacă primește sau nu pensia specială

24 Oct 2022 1163

Au pătimit apărând credinţa şi demnitatea poporului român. 9 martie - Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989 (VIDEO)

09 Mar 2022 2355

ZIUA-n amiaza mare Puiu Hașotti - „Clasa politică a României s-a depreciat. Dezbaterea politică din parlament este o rușine“

19 Feb 2022 2771

ZIUA-n amiaza mare Puiu Hașotti. „Eu cred că au fost trei etape în PNL”

18 Feb 2022 1986

ZIUA-n amiaza mare Puiu Hașotti cel mai cunoscut politician liberal al Constanței

17 Feb 2022 3172

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Marele avocat Istrate Micescu, naşul de botez al istoricului Adrian V. Rădulescu. Aducere-aminte împreună cu senatorul Puiu Haşotti

12 Oct 2018 3621

Fostul senator Puiu Hașotti a demisionat din PNL

06 Sep 2017 2718

„Şoseaua lui Mazăre. Şi cum ea trebuie să moară!” Ce părere au constănţenii despre reînvierea proiectului şoselei de coastă

18 Jan 2017 3983

Septimiu Bourceanu este preşedintele interimar al organizaţiei PNL din Medgidia

25 Nov 2016 3998

justitiecurata.ro Veteranul Hașotti a dispărut de pe listele PNL Constanța. Iulian Iancu, „omul Gazprom”, deschide lista PSD la Senat

02 Nov 2016 3062