La mâna Justiţiei Oficial, echipa Mazăre - Constantinescu nu mai conduce Constanţa

Pentru prima dată de când conduc municipiul, respectiv judeţul Constanţa, social-democraţii Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu pierd, oficial, puterea. Cei doi sunt suspendaţi din funcţie prin ordin al prefectului Constantin Ion.
 
Radu Mazăre a fost suspendat, ieri, din funcţia de primar al municipiului Constanţa printr-un ordin emis de prefectul Constantin Ion. „Având în vedere adresa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală, înregistrată la Instituţia Prefectului - Judeţul Constanţa, prin care s-a dispus arestarea preventivă, prefectul judeţului Constanţa, Constantin Ion, în conformitate cu prevederile art. 71 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în temeiul prevederilor art. 26 alin. (1) din Legea nr. 340/2004 privind Prefectul şi Instituţia Prefectului, republicată, a emis ordinul prin care se constată suspendarea de drept a mandatului Primarului municipiului Constanţa, domnul Mazăre Radu Ştefan, până la încetarea măsurii arestării preventive“, se menţionează în comunicatul de presă referitor la suspendarea din funcţie a edilului-şef. Ordinul a fost comunicat atât lui Radu Mazăre, cât şi Consiliului Local Municipal Constanţa şi secretarului municipiului Constanţa. „Prezentul ordin poate fi atacat în faţa instanţei de contencios administrativ în termenele şi condiţiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare“, se precizează în comunicatul semnat de prefectul Constantin Ion. Decizia reprezentantului Guvernului în teritoriu la Constanţa vine după ce Radu Mazăre a fost arestat, el fiind cercetat de procurorii DNA pentru „săvârşirea infracţiunilor de luare de mită (trei infracţiuni), abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, conflict de interese (două infracţiuni)“.
 
A fost numit în funcţie cu susţinerea PSD

Nu doar Mazăre a fost suspendat din funcţie de prefectul Constantin Ion, ci şi Nicuşor Constantinescu, (încă) prim-vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene a PSD Constanţa. La începutul lunii februarie, acelaşi reprezentant al Guvernului în teritoriu la Constanţa anunţa că, „având în vedere comunicarea Tribunalului Constanţa, prin care s-a dispus arestarea preventivă pentru o durată de 30 de zile a domnului Constantinescu Nicuşor Daniel, astăzi, 24.02.2015, prefectul judeţului a emis ordinul nr. 91/24.02.2015, prin care se constată suspendarea de drept a mandatului preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Constantinescu Nicuşor Daniel, până la încetarea măsurii arestării preventive“.

Suspendarea lui Nicuşor Constantinescu venea la doar o lună şi-un pic după ce Constantin Ion fusese numit prefect al judeţului Constanţa. Nu oricum, ci cu susţinerea PSD. Până la momentul numirii în fruntea Prefecturii Constanţa, Ion a fost directorul executiv al Direcţiei Publice Judeţene de Evidenţă a Persoanelor. Noul prefect l-a succedat la conducerea instituţiei pe Radu Volcinschi, prefectul demis la finalul anului trecut, pe fondul tragediei aviatice de pe lacul Siutghiol, atunci când patru persoane au murit după prăbuşirea unui elicopter SMURD. Revenind însă la actualul prefect, acesta nu a avut nicio ezitare în a semna cele două ordine de suspendare din funcţie a celor mai puternici social-democraţi din judeţul Constanţa.

De facto, de iure

Oficial, Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu nu mai conduc Primăria, respectiv Consiliul Judeţean Constanţa, ca urmare a faptului că au fost suspendaţi din funcţiile ocupate. De facto însă, cei care rămân la conducerea celor două instituţii sunt continuatorii lor, colegi de partid.

În ceea ce priveşte Consiliul Judeţean, atribuţiile de preşedinte au fost preluate, în cazul ambelor suspendări ale lui Nicuşor Constantinescu, de vicepreşedintele Cristinel Dragomir. Acesta din urmă trece drept unul dintre apropiaţii lui Constantinescu, fiind cunoscut, de ani buni, ca mâna sa dreaptă. Asta în pofida tensiunilor dintre cei doi, apărute, anul trecut, în presă.

În ceea ce priveşte succesorul lui Radu Mazăre, atribuţiile acestuia vor fi preluate de unul dintre cei doi viceprimari, Gabriel Stan şi Decebal Făgădău. În acest sens, Consiliul Local Municipal Constanţa se reuneşte, azi, într-o şedinţă extraordinară, pentru a-l alege, prin vot, pe cel căruia îi vor reveni atribuţiile menţionate.

Va fi interesant de urmărit, din punct de vedere al deciziilor administrative, ce hotărâri va lua „urmaşul“, chiar şi provizoriu, al lui Radu Mazăre.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.