Patrimoniul localităţilor, în pericol. Prin noul proiect de Cod Administrativ, deciziile consiliului local se vor lua cu majoritate absolută

Prin noul proiect de Cod Administrativ, publicat pe pagina Secretariatului General al Guvernului, toate deciziile consiliului local se vor lua cu majoritate absolută (50%+1), inclusiv cele ce privesc concesionarea, înstrăinarea sau darea în folosinţă a patrimoniului comunităţilor.

PSD a introdus în proiectul de Cod Administrativ toate prevederile din cunoscutul proiectul legislativ L 122/2015, care modifică Legea administraţiei publice locale astfel încât deciziile cu privire la patrimoniu să nu mai aibă nevoie, pentru aprobare, de o majoritate de 2/3 din numărul consilierilor locali şi judeţeni în funcţie.
 
Primarii care nu au majorităţi de 2/3 vor putea înfiinţa societăţi comerciale cu capital din bugetul public, vor putea concesiona, închiria, face schimburi de terenuri cu 50%+1 din numărul total al consilierilor în funcţie, nu ca în prezent, când au nevoie de 2/3 din numărul consilierilor.

Prin reprezentanţii săi, USR avertizează că această modificare „deschide calea abuzurilor şi a arbitrarului în gestionarea bunurilor publice ce vor ajunge să fie vândute ori concesionate unor clienţi politici“ şi anunţă că va propune amendamente la proiectul de Cod Administrativ şi va cere raport de respingere în comisiile de specialitate din Senat pe marginea proiectului de lege L122/2015, astfel încât toate deciziile privind patrimoniul comunităţilor locale să se adopte cu o majoritate calificată. 

Extras din proiectul de Cod Administrativ

La art. 190 din proiectul de Cod Administrativ se precizează:
(1) În exercitarea atribuţiilor ce îi revin, consiliul local adoptă hotărâri, cu majoritate absolută definită la art. 5, lit. nn).
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), hotărârile consiliului local privind vânzarea-cumpărarea bunurilor imobile proprietate privată a unităţilor administrativ-teritoriale se adoptă cu majoritatea calificată definită la art. 5 lit. oo).

În proiectul de Cod, majoritatea absolută este primul număr natural strict mai mare decât jumătate din totalul membrilor în funcţie ai organului colegial.

Majoritatea de la art. 5 lit. oo ) este definită ca primul număr natural care este strict mai mare decât valoarea numerică rezultată în urma aplicării fracţiei/procentului stabilit prin lege, la totalul membrilor în funcţie ai organului colegial sau la totalul membrilor organului colegial stabilit în condiţiile legii, după caz.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

La finalul unui proiect de dezvoltare de doi ani, Aeroportul Internațional „Delta Dunării” Tulcea își deschide porțile (Galerie FOTO)

17 Apr 2024 362

Cum arată terenul pe care va fi construit noul sediu al DNA Constanța! (GALERIE FOTO)

17 Apr 2024 932

Este nașul fiicei afaceristului Comănescu de la GSP Plecare din echipa Chițac. O nouă demisie din Consiliul Local Municipal Constanța!

17 Apr 2024 795

LIVE TEXT Ședință extraordinară a Consiliului Județean Constanța. Ordinea de zi, suplimentată cu încă un proiect (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Apr 2024 768

Licitații directe CJC cumpără servicii de publicitate aferente unui proiect finanțat prin PNNR. Despre ce este vorba?

16 Apr 2024 414

Consilierii județeni din Constanța se întrunesc pentru a aproba actualizarea indicatorilor tehnico – economici pentru reabilitarea Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” (DOCUMENT)

16 Apr 2024 291

Mihai Lupu vrea să retragă Consiliul Județean Constanța din Asociația de Dezvoltare Durabilă (DOCUMENT)

16 Apr 2024 669

Ședință CJ Constanța Sumă de peste patru milioane de euro alocată pentru reabilitarea Bibliotecii Județene. Este vizată creșterea eficienței energetice (DOCUMENT)

14 Apr 2024 472

Ședință Consiliul Județean Constanța Reabilitarea, modernizarea și dotarea „Casei Albe” din Constanța, estimată la peste 11,2 milioane de euro!

14 Apr 2024 814

Proiect PNL pentru a completarea Legea Cooperativelor Agricole nr. 566/2004!

14 Apr 2024 444

Bugetare participativă Se amenajează părculețul de la Termele Romane. Proiectul a fost depus de un adolescent din Constanța!

13 Apr 2024 507

Imobiliare Constanța Investitorul turnului din Portul Tomis, răspuns de la Direcția de Cultură - „Nu considerăm oportună creșterea înălțimii clădirii”

12 Apr 2024 5298

Consiliul Județean Constanța se reunește în ședință extraordinară. Ce proiecte sunt înscrise pe ordinea de zi? (DOCUMENTE)

12 Apr 2024 925

Guvernul RomânieiProiectele de acte normative incluse pe agenda ședinței Guvernului României din 11 aprilie 2024

11 Apr 2024 274

Primăria Tuzla, județul Constanța, contract pentru efectuarea de audit energetic! Iată cine se va ocupa

11 Apr 2024 400