Politic

PMP Constanţa a depus cinci amendamente Va vota proiectul taxelor şi impozitelor locale doar cu amendamentele depuse

Consilierii locali municipali ai Partidului Mişcarea Populară vor vota proiectul de taxe şi impozite pentru 2018, propus de municipalitate, doar în condiţiile în care le vor fi acceptate amendamentele depuse pentru cinci tipuri de taxe, a declarat, ieri, preşedintele PMP Constanţa, Claudiu Palaz. „Dacă cele cinci amendamente iniţiate de PMP nu vor fi acceptate, consilierii locali PMP vor solicita votarea punct cu punct a prevederilor din proiect“, a spus Palaz.
 
Acesta împreună cu Alexandru Zabara, unul dintre cei trei aleşi locali PMP, au prezentat într-o conferinţă de presă amendamentele şi fundamentarea pentru susţinerea acestora în cadrul unei conferinţe de presă. Analizând proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2018, precum şi dezbaterile ce au avut loc în spaţiul public, reprezentanţii PMP au înregistrat deja la sediul Primăriei un memoriu care conţine propunerile grupului de consilieri locali ai Partidului Mişcarea Populară.
 
Amendamentele vizează următoarele taxe şi impozite: în legătură cu majorarea impozitului datorat de persoanele fizice pentru clădirile nerezidenţiale de la 0,25%, cât este în prezent, la 0,5%, propunerea Partidului Mişcarea Populară este ca această creştere să intervină treptat, astfel:
  • 2018 - 0,45% (+ 0,20%)
  • 2019 - 0,70% (+ 0,25%)
  • 2020 - 1,00% (+ 0,30%)
„Considerăm că este oportun ca această evoluţie ascendentă a impozitului pentru anii următori să fie adusă la cunoştinţa celor interesaţi, tocmai pentru a asigura predictibilitatea necesară unui mediu de afaceri sănătos, motiv pentru care propunem transmiterea unei informări pe această temă cu ocazia expedierii înştiinţărilor de plată pe anul 2018“, au explicat consilierii PMP.
 
De asemenea, aceştia propun eliminarea cotei adiţionale de 15,4% pentru persoanele juridice care deţin clădiri nerezidenţiale, aplicându-se doar cota de 1,3%, conform Codului Fiscal.
PMP nu susţine majorarea taxei de salubrizare de la cota de 3 lei/lună/persoană la cota de 7 lei. În acest sens, reprezentanţii PMP au amintit faptul că la această dată există două dosare penale care vizează contractul de salubritate încheiat de municipalitate. Propunerea Partidului Mişcarea Populară este ca taxa de salubrizare să rămână la valoarea de 3 lei/lună/persoană, până la finalizarea celor două procese.
 
Un al treilea amendament priveşte taxa pe spectacole, articol care, în prezent, are următoarea formulare: (2) Cota de impozit se determină după cum urmează:
a) în cazul unui spectacol de teatru, ca de exemplu o piesă de teatru, balet, operă, operetă, concert filarmonic sau altă manifestare muzicală, prezentarea unui film la cinematograf, un spectacol de circ sau orice competiţie sportivă internă sau internaţională, cota de impozit este egală cu 2%;
b) în cazul oricărei alte manifestări artistice decât cele enumerate la lit. a), cota de impozit este egală cu 5%.
 
În opinia PMP, această diferenţiere este injustă, toate manifestările artistice trebuind să fie încurajate în mod egal de către autorităţi. Propunerea Partidului Mişcarea Populară constă în stabilirea unei taxe unice de 2% pentru orice manifestare artistică sau competiţie sportivă.
 
Totodată, Partidul Mişcarea Populară propune scutirea de la plata locului de parcare pentru persoanele cu handicap prin introducerea următorului paragraf în Anexa nr. 9, Cap. II - Taxă rezervare loc parcare, art. (11): „Sunt scutite de la plata taxei următoarele categorii de contribuabili: d) persoanele cu handicap, pentru un autovehicul aflat în proprietate sau în proprietatea unei rude de gradul I, cu acelaşi domiciliu / reşedinţă“.
 
Cu toate că nu au formulat niciun amendament în legătură cu taxele de concesionare a locurilor de veci, PMP a precizat că va solicita de la Primărie toate contractele de administrare a cimitirelor de pe raza municipiului, pentru a le verifica.
 
Precizăm că, din 2018, taxa de concesionare a locului de veci va fi 33 de lei/mp/7 ani, faţă de 8 lei în 2017, pentru Cimitirul Central Municipal, şi de 25 de lei/mp/7 ani în celelalte cimitire, faţă de 6 lei în 2017.

PMP dă o lovitură sub centură afacerii de panotaj din municipiu 

Unul dintre amendamentele aleşilor locali ai PMP vizează taxa pentru afişaj în scop de reclamă şi publicitate. Textul propus spre dezbatere de către Primărie prevede următoarea diferenţiere:
a) în cazul unui afişaj situat în locul în care persoana derulează o activitate economică, taxa este de 32 de lei/an/m2;
b) în cazul oricărui altui panou, afişaj sau oricărei altei structuri de afişaj pentru reclamă şi publicitate, taxa este de 23 de lei/an/m2.
 
PMP consideră că această abordare este injustă, taxându-se mai puţin afişajul stradal, care este „opţional“, decât o firmă luminoasă/siglă amplasată la sediul unei societăţi.
 
Partidul Mişcarea Populară propune următoarele taxe:
a) în cazul unui afişaj situat în locul în care persoana derulează o activitate economică, taxa este de 27 de lei/an/m2;
b) în cazul oricărui altui panou, afişaj sau oricărei altei structuri de afişaj pentru reclamă şi publicitate, taxa este de 54 de lei/an/m2.
 
În ceea ce priveşte taxa pentru ocuparea terenurilor aparţinând municipiului Constanţa cu afişaj publicitar, varianta propusă de Primărie prevede, de asemenea, două cote, avându-se în vedere dacă afişajul este sau nu inscripţionat:
a) Ocuparea terenurilor aparţinând municipiului Constanţa cu panouri publicitare fixe/mobile, casete publicitare, stopere, alte mijloace publicitare (neinscripţionat cu afiş publicitar) - 8 lei/mp/zi;
b) Ocuparea terenurilor aparţinând municipiului Constanţa cu panouri publicitare fixe/mobile, casete publicitare, stopere, alte mijloace publicitare (inscripţionat cu afiş publicitar) - 4 lei/mp/zi.
 
„Împrejurarea că panoul este sau nu inscripţionat nu prezintă nicio relevanţă asupra gradului de ocupare a spaţiului public, motiv pentru care considerăm că taxa trebuie să se aplice în mod unitar pe toată perioada de utilizare, singura diferenţiere făcându-se în funcţie de zona unde este amplasat acesta“, a spus preşedintele PMP, Claudiu Palaz.
 
Acesta a prezentat şi propunerea Partidului Mişcarea Populară pentru taxa pentru afişaj în scop de reclamă şi publicitate. „Ocuparea terenurilor aparţinând municipiului Constanţa cu panouri publicitare fixe/mobile, casete publicitare, stopere, alte mijloace publicitare. Taxa se va calcula pentru suprafaţa totală a proiecţiei pe domeniul public, atât a structurii confecţiei, cât şi a afişajului. Pentru zona A - 8 lei/mp/zi iar pentru zona B - 6 lei/mp/zi“, aşa sună propunerea PMP.
 
Claudiu Palaz a adăugat că firma care deţine afacere de panotaj în municipiu mai are contract un an. „După expirarea contractului, ne dorim ca Primăria să preia această activitate, iar PMP va depune în luna ianuarie un regulament în acest sens“, a menţionat preşedintele PMP. În cazul în care se va pune problema prelungirii contractului cu Seaview Media SRL, PMP va vota împotrivă, a adăugat Palaz.
 
Vă reamintim că, în anul 2004, Radu Mazăre a semnat un contract de colaborare cu o singură firmă, care a obţinut monopolul pe întreaga activitate de afişaj, reclamă şi publicitate pe domeniul public şi privat al municipiului Constanţa. Contractul a fost semnat pe o perioadă de 15 ani. Părţile semnatare au fost Municipiul Constanţa, prin Radu Ştefan Mazăre, şi SC Seaview Media SRL, prin administrator unic Alina Elena Iacovici. Obiectul contractului, aflat în vigoare până în 2019, îl reprezenta realizarea, în comun, a activităţii de afişaj, reclamă şi publicitate pe domeniul public şi privat al municipiului Constanţa.

Conform datelor de la Registrul Comerţului, firma Seaview Media SRL a fost înfiinţată în 2000 şi are sediul social în Constanţa. Capitalul social, de 2.000 de lei, este deţinut de Elena Geraldina Neagoe, născută pe 19.01.1969, cu 1% din capital, Carmen Antoanela Stăncescu, născută pe 28.08.1971, cu 1%, Emilian Schwartzenberg, născut pe 25.04.1967, cu 38%, Sorin Ionuţ Barbu, născut pe 6.11.1974, cu 55%, şi Oana Mihaela Schwartzenberg, născută pe 11.05.1978, cu 5% din capital. Administratorul firmei, care desfăşoară activităţi ale agenţiilor de publicitate şi servicii de reprezentare media, este Sorin Ionuţ Barbu.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Antal Janos îi dă replică lui Palaz şi îl invită la o discuţie despre problemele judeţului

17 Jan 2018 853

PMP Constanţa îi cere deputatului UDMR Antal Istvan-Janos să se delimiteze public de acţiunile extremiştilor maghiari

16 Jan 2018 766

PMP Constanţa va ataca în instanţă modul de eliberare din funcţie a unor consilieri locali PNL

15 Dec 2017 798

Tânăra ucisă în stația de metrou Dristor era membru PMP. Ce mesaj a transmis deputatul Eugen Tomac

13 Dec 2017 2016

Amendamente buget 2018. Turcescu (PMP) solicită fonduri pentru construirea de creşe şi achiziţia unor ambulanţe de tip C în judeţul Constanţa (document)

12 Dec 2017 2249

Procesul de fuziune dintre PMP şi UNPR. Un nou termen, pe 19 ianuarie 2018!

11 Dec 2017 562

Un an de la alegerile parlamentare. Mai ştiţi pe cine aţi trimis în Parlamentul României?

09 Dec 2017 1279

Parlamentarii, aleşii locali, partidele neparlamentare şi asociaţiile ar putea depune coroane de flori la ceremoniile oficiale

04 Dec 2017 440

Scandal în plenul Parlamentului. Turcescu „PSD trebuie să aleagă între păstrarea în funcţie a lui Dragnea, şi salvarea statului de drept”!

30 Nov 2017 518

Turcescu (PMP) „Dunărea și Portul Constanța trebuie privite ca priorități naționale”!

24 Nov 2017 425

Traian Băsescu nu a dispărut Pregăteşte alegerile parlamentare din Republica Moldova. Dacă rezolvă problema cetăţeniei, va candida!

20 Nov 2017 685

Alegeri cu final aşteptat la PMP Constanţa, formaţiune care se doreşte a fi principala forţă de opoziţie (galerie foto)

20 Nov 2017 1634

Alegeri PMP Constanţa. Iată componența Consiliului Executiv Judeţean!

19 Nov 2017 1090

UPDATE Alegeri la PMP Constanţa. Iata cine candidează

19 Nov 2017 995

„Lauda de sine nu miroase-a bine“ Consilierul judeţean Daniel Turcu şi-a depus raportul de activitate (document)

18 Nov 2017 872

Palaz se realege duminică preşedinte la PMP Constanţa. Tensiuni între conducerea filialei şi deputatul Turcescu? Miza alegerilor, funcţia de prim-vicepreşedinte

18 Nov 2017 2186

Traian Băsescu îl îndeamnă pe Dragnea să demisioneze

14 Nov 2017 567

Traian Băsescu, despre Codul Fiscal. Actuala guvernare ”joacă la ruletă România prin măsuri extrem de imprudente”

11 Nov 2017 700

PNŢCD iniţiază reconstrucţia Dreptei pentru alegerile din 2020. Încep negocierile cu PNL, USR şi PMP!

11 Nov 2017 481

Componenţa CL ales duminică. ALDE va avea viceprimar în localitatea Mereni!

06 Nov 2017 715

Rezultatele finale ale alegerilor locale desfășurate ieri în județul Constanța. PSD și PNL au câștigat câte un fotoliu de primar

06 Nov 2017 721

Elicopterul SMURD solicitat Un membru al Biroul Electoral din comuna Pantelimon a făcut o criză de epilepsie

05 Nov 2017 1836

Consilierul a făcut diligenţe pentru a nu fi închisă „Casa Soarelui“. Şi-a prezentat raportul de activitate Florin Goidea activează în Comisia de sănătate a CJC (document)

04 Nov 2017 2159

Romeo Rezeanu va depune plângeri penale împotriva consilierilor care au părăsit ieri şedinţa Consiliului Local

01 Nov 2017 1048

PNL spune că a sancţionat lipsa de decenţă a primarului Romeo Rezeanu nu a putut fi reprimit în Consiliul Local Municipal Constanţa

01 Nov 2017 556

Bolnavii în fază terminală din judeţul Constanţa, bătaia de joc a unui secretar de stat din Ministerul Sănătăţii, care „nu ştie şi nu poate“! (document)

24 Oct 2017 4512

Liviu Dragnea a votat, din greșeală, pentru moțiunea „PSD dăunează grav sănătăţii"

11 Oct 2017 605

Turcescu solicită Ministerului Culturii buget pentru renovarea grădinilor de vară şi a cinematografelor de pe litoral

11 Oct 2017 785

PMP Constanţa vrea rezilierea contractului de publicitate stradală. Ionuţ Barbu spune că nu a încălcat nicio clauză!

10 Oct 2017 1315

Consilierii PNL şi PSD s-au mobilizat. PMP îi acuză de „blat“ şi nu a participat la vot Curtea de Apel Iaşi ia astăzi act de tranzacţia judiciară între municipalitate şi Polaris M Holding (galerie foto + document)

04 Oct 2017 1671

LIVE TEXT. Consiliul Local al Municipiului Constanța convocat în ședință ordinară. CLM a respins tranzacția cu Polaris M Holding

29 Sep 2017 1805

După închiderea „Casei Soarelui“, Turcescu solicită Ministerului Sănătăţii să ia măsuri pentru ca bolnavii oncologici de la Constanţa să fie trataţi fără costuri!

27 Sep 2017 3236

Curtea de Apel nu a soluţionat procesul de fuziune cu PMP UNPR mălai visează şi face un inventar al filialelor

26 Sep 2017 1385

PNL şi PMP au votat pentru creşterea alocaţiilor pentru copii la 200 de lei. PSD, ALDE şi USR au votat împotrivă!

20 Sep 2017 4494

Deputatul Turcescu nu renunţă nici el la înfiinţarea unui spital regional La rectificarea bugetară, UPU Constanţa a primit fonduri suplimentare! (document)

14 Sep 2017 1277

PMP exclude să facă opoziţie împreună cu partidul lui Ponta

11 Sep 2017 852

UPDATE. Costumul popular românesc, uniformă universală la şcolile politice de vară de pe litoral. Ce a declarat Traian Băsescu la Şcoala de Vară a Tineretului PMP

09 Sep 2017 1945

În weekend are loc Şcoala de Vară a Tineretului PMP. Băsescu, pe litoral!

08 Sep 2017 976

Comunicat de presă PMP Constanţa „În sănătate nu greşeşti decât o dată!“

01 Sep 2017 1430

18.874.634 de alegători români Peste 2,2 milioane de lei - subvenţie de la buget pentru partidele politice

21 Aug 2017 554

Iată despre ce au mai discutat consilierii locali! Primăria Constanţa continuă să „cotizeze“ la Arhiepiscopie cu terenuri cu titlu gratuit pentru edificarea de noi lăcaşuri de cult

19 Aug 2017 1347

La finalul primei sesiuni parlamentare, Robert Turcescu, deputat PMP de Constanța, și-a prezentat raportul activității în calitate de ales al județului - raport stufos, rezultate puține

15 Aug 2017 1368

La final de sesiune parlamentară, activitatea deputaţilor de Constanţa în cifre

14 Aug 2017 911

Toate vânzările de bunuri proprietate privată a Constanţei se vor realiza doar cu aprobarea Consiliului Local Municipal

01 Aug 2017 1445

Consilierii locali ai PNL Constanța, acuzați că au votat împotriva valorilor istorice

31 Jul 2017 688

Comunicat de presă PMP PNL Constanța a votat împotriva valorilor istorice

31 Jul 2017 1759

În şedinţa de Consiliu Judeţean Consilierii PMP forţează suplimentarea maşinilor pe ruta Constanţa - Mamaia - Năvodari şi înfiinţarea unui nou traseu

24 Jul 2017 978

Proiect de hotărâre al consilierilor PMP pentru conservarea şi punerea în valoare a criptei paleocreştine din incinta Colegiului Naţional „Mihai Eminescu“ (documente)

22 Jul 2017 1083

Iniţiativă legislativă Robert Turcescu (PMP) Lucrările de doctorat din 1990 şi până acum să fie publicate în format electronic (document)

03 Jul 2017 1752

Sentinţă a ÎCCJ Parohia „Sfântul Mina“ a cerut Consiliului Local Constanţa terenul din parcul Tăbăcărie. Ce a spus Făgădău (documente)

22 Jun 2017 6909