Proiectul de lege al deputatului de Constanţa Mircea Dobre a trecut. Impozite mai mici pentru operatorii din turism


 
După ce, în luna februarie, propunerea legislativă privind înlocuirea impozitului pe profit cu impozitul specific în industria turismului, la hoteluri şi unităţi de alimentaţie publică, trecea de plenul Senatului, ieri, legea a trecut de Camera Deputaţilor, urmând a intra în vigoare.
 
Proiectul de lege ce vizează introducerea impozitului specific pentru turism, precum şi modul de calcul al acestuia a apărut în urma unor discuţii purtate de parlamentari constănţeni cu oameni de afaceri din domeniu. Deputatul constănţean Mircea Titus Dobre a gândit, a lucrat şi a pus pe hârtie proiectul. Prin această lege, se subliniază faptul că este necesară asigurarea stabilităţii financiare a economiei şi a unei „contribuţii juste a agenţilor economici la efortul general de dezvoltare a ţării corespunzător importanţei domeniului turismului şi alimentaţiei publice”. Totodată, se doreşte „un tratament fiscal echitabil, care să respecte principiul proporţionalităţii”, dar şi „promovarea unei etici în afaceri, prin eliminarea concurenţei neloiale şi creşterea conformării voluntare şi stimularea investiţiilor”, după cum se arată în motivarea actului.
 

„S-a votat! Această lege a fost gândită şi elaborată cu sprijinul celor de la Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc şi al celor din alimentaţie publică, astfel încât toată lumea să beneficieze de pe urma introducerii impozitului specific. Companiile din industria turismului vor avea parte de o concurenţă onestă, statul, de mai mulţi bani la buget, iar cetăţenii, de servicii mai bune“, a declarat, ieri, deputatul Mircea Titus Dobre.


Formula se decide în funcţie de domeniu



Impozitul specific anual ar urma să se calculeze pe baza formulelor stabilite distinct pentru fiecare domeniu în parte, astfel: CAEN 5610 „Restaurante”, 5621 „Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente”, 5629 „Alte servicii de alimentaţie”, 5510 „Hoteluri şi alte facilităţi de cazare”, 5520 „Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată”, 5530 „Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere”, 5590 - „Alte servicii de cazare”.
 
Deputatul Mircea Dobre a subliniat că impozitul specific se aplică operatorilor economici care desfăşoară numai activităţi corespunzătoare codurilor CAEN menţionate. „Impozitul este anual, declararea şi plata impozitului se efectuează trimestrial, în sumă egală cu o pătrime din impozitul forfetar anual, stabilit conform formulelor”, a adăugat parlamentarul constănţean. El a explicat că, pentru determinarea valorii impozitului standard în domeniul turismului - restaurante, alte activităţi de cazare etc., s-a ţinut cont de câţiva indicatori relevanţi.
 
„S-au luat în calcul indicatori relevanţi cum ar fi: capacitatea de a produce venit (număr de locuri de cazare, suprafaţa utilă a locaţiei); zona şi amplasamentul (vadul comercial); sezonalitatea activităţii, dar şi categoria hotelurilor/pensiunilor (număr stele/flori)”, a explicat deputatul Mircea Dobre.
 
Concret, pentru deţinătorii de unităţi de cazare, acest impozit specific va fi stabilit în funcţie de locurile de cazare sau de camere şi va fi o sumă fixă anuală, indiferent de gradul de ocupare.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Rigoletto”, la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța

07 Apr 2024 554

Hotelul Dunărea din Mamaia se vinde. Proprietarul, fostul ministru al Turismului, Mircea Titus Dobre, cere 5,5 milioane de euro

23 Feb 2024 1474

Ce spune Cristina Piuaru despre viitoarea investiție Geomir International SRL, controlată de fiica fostului viceprimar Mircea Dobre, ar putea modifica Piața Tomis II din Constanța

15 Feb 2024 746

Surprize-surprize pe piața media locală! Și fostul ministru PSD, Mircea Dobre a bătut palma cu postul Antena 3 Constanța

19 Jan 2024 1597

Licitații publice Hotelul unui fost viceprimar PSD al Constanței găzduiește partenerii administrației conduse de Vergil Chițac (DOCUMENT)

25 Aug 2023 4808

Mircea Dobre de la MG Tour va monta bariere de acces în parcarea Hotelului Dunărea din Mamaia

22 Aug 2023 1172

O nouă autorizație de construire pentru modificările hotelului unui fost viceprimar al municipiului Constanța

26 Apr 2023 1937

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 02 martie 2023

03 Mar 2023 1543

Un fost viceprimar al municipiului Constanța a primit autorizație de la Primărie pentru extinderea unui hotel din stațiunea Mamaia

18 Aug 2022 1991

Hotelul Dunărea din Mamaia va fi extins! Documentul, emis de municipalitate

15 Apr 2022 1889

Ce se construiește Hotelul Dunărea, din Mamaia, va fi extins. Proprietari sunt Georgeta și Mircea Dobre

05 Oct 2021 4098

ZIUA LIVE. Președintele UGIR Constanța i-a propus primarului Chițac transformarea zonei cuprinse între Capitol și Portul Tomis într-o zonă turistică de interes național

27 Aug 2021 2827

ZIUA LIVE Fostul ministru al Turismului, Mircea Titus Dobre, precizări despre activitatea UGIR Constanța

26 Aug 2021 1941

ZIUA LIVE. Fostul ministru al Turismului, Mircea Titus Dobre, despre avizul CES

26 Aug 2021 1745

ZIUA LIVE. Poate contribui Uniunea Generală a Industriașilor din Constanța la relansarea economiei?

25 Aug 2021 2575