„Să fiţi mândre că sunteţi social-democrate!“, a transmis Viorica Dăncilă Parada costumelor populare şi expoziţia de artă a lui Fuego, la Şcoala de Vară a Femeilor PSD (galerie foto)

Pavilionul Expoziţional din Mamaia găzduieşte, între 24 şi 27 august 2017, lucrările Şcolii Politice de Vară a Organizaţiei de Femei a PSD. Cele peste 300 de femei social-democrate din toate judeţele ţării au ajuns joi în Mamaia, fiind întâmpinate de Mariana Gâju, preşedintele OFSD Constanţa. A doua zi, pe 25 august, concomitent cu dezbaterea pe tema „Unitate în diversitate“, moderată de Viorica Dăncilă, preşedinte OFSD, au avut loc expoziţia de pictură „Floare de rouă“ a artistului Paul Surugiu (Fuego) şi o expoziţie de costume populare din cele opt zone etnografice ale României.
 
La dezbaterea de ieri, pe lângă membrele organizaţiei de femei a PSD, au mai participat: senatorul Nicolae Moga, senatorul Liviu Tit Brăiloiu, primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, preşedintele CJC Constanţa, Horia Ţuţuianu, primarul Sectorului V al municipiului Bucureşti, Daniel FloreaMirela Matichescu, administratorul judeţului Constanţa, fostul ministru al Finanţelor, Eugen Teodorovici, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.
 
Femeile organizaţiei PSD au ajuns la Pavilionul Expoziţional îmbrăcate în costume naţionale. Printre cei prezenţi s-au numărat: preşedinta organizaţiei de femei PSD - Viorica Dăncilă, vicepreşedintele PSD şi fost ministru al Educaţiei - Ecaterina Andronescu, vicepremierul României, ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene - Sevil Shhaideh, ministrul Fondurilor Europene - Rovana Plumb, preşedintele Organizaţiei de Femei PSD Constanţa, primarul comunei Cumpăna - Mariana Gâju, ministrul Afacerilor Interne - Carmen Dan, ministrul Apelor şi Pădurilor - Doina Pană. Şcoala de Vară a început cu imnul de stat, interpretat live de Daria Gâdea, elevă la Colegiul Naţional de Artă „Regina Maria“.
 
„Nu facem şcolile de vară doar să ne întâlnim, dar şi să încercam să promovăm România şi produsele româneşti. Noi am găsit soluţii pentru a ne plia pe realităţilor femeilor din România. Împreună am dezbătut şi căutat soluţii pentru femeile sărace. Am căutat soluţii pentru femeile din mediul rural, pentru femeile tinere, pentru cele în vârstă. Am reuşit împreună să luptăm şi să avem curajul să facem un pas înainte pentru promovarea femeilor în politică. Azi, numărul femeilor aflate în prim-plan politic, în Parlamentul României, în consilii judeţene şi locale, în primării şi administraţii locale, dar şi în Guvernul Românei s-a dublat sau chiar triplat. Accesul femeilor în funcţii politice şi administrative poate aduce valoare şi cred că am şi demonstrat acest lucru.
 
În lupta noastră, am avut tot timpul sprijinul organizaţiilor judeţene, al conducerii partidului. De fiecare dată, Organizaţia Femeilor PSD este cea mai puternică organizaţie de femei din România. O organizaţie unită, activă, determinată este un factor de sprijin pentru partidul social-democrat. Şcoala de Vară va avea alte teme, pentru că de fiecare dată am încercat să ne pliem pe ceea ce ni se pare important şi pe ceea ce sufletul nostru a simţit ce trebuie de făcut. Acum vom vorbi despre rolul femeii în politică, despre priorităţile şi problemele care există în fiecare organizaţie judeţeană, vom discuta despre ceea ce ne propunem pentru această toamnă, pentru a demonstra că suntem active.
Dezbaterile nu mai fi doar în Bucureşti, ci vom ajunge în fiecare judeţ în parte. Vom încerca să fim un sprijin pentru colegele noastre miniştri, primari, deputaţi şi senatori. Împreună putem să ne arătăm sprijinul şi să dovedim că suntem o forţă“, a spus Viorica Dăncilă, preşedinta Organizaţiei de Femei PSD, cea care a vorbit în debutul dezbaterii.
 
Viceprim-ministrul Sevil Shaidehh a salutat femeile PSD, spunându-le să considere Constanţa a doua lor casă. „Bine aţi venit la mine acasă! Aici sunt familia mea, colegii mei, prietenii mei. Vă rog să consideraţi Constanţa ca fiind o a doua casă a dumneavoastră. Aş vrea să nu uităm că suntem aici, pentru că avem o organizaţie puternică, iar domnul preşedinte a avut încredere în fiecare dintre noi. Ceea ce a ştiut PSD să facă a fost să aleagă nişte femei de calitate, bine pregătite şi foarte frumoase. Am simţit mereu că sunt româncă. Iar numele meu, Sevil, a sunat ca fiind unul românesc. Sunt mândră cu suntem împreună. Felicit doamnele primari care au luptat pentru proiectele comunităţii şi vă aştept să veniţi să semnăm contractele! Aveţi toată susţinerea noastră pentru comunităţile dvs.!“, a punctat Sevil Shaidehh. 

„Femeile PSD trebuie să meargă înainte pentru binele societăţii“ 

La rândul său, preşedinte OFSD Constanţa, Mariana Gâju, a mulţumit conducerii Organizaţiei de Femei a PSD că a ales ca Şcoala de Vara să se desfăşoare la Constanţa. „Să avem curajul să spunem problemele pe care le avem, că de aceea ne-am întâlnit. Aşa le vom rezolva. De aici, de la Şcoala de Vară, am mai rezolvat câte o problemă, am mai obţinut câte o victorie, care a venit în avantajul nostru, al femeilor. Este nevoie de egalitate de şanse şi de gen. Femeile PSD trebuie să meargă înainte pentru binele societăţii. Noi ne ghidăm după demnitate şi încredere. Mulţumim doamnelor din diasporă că sunt cu noi. Egalitatea de gen trebuie să fie la ea acasă. Valoarea femeii este un principal obiectiv, care trebuie respectat. Valoarea femeii în politică este de aplicare a democraţiei în fiecare stat civilizat. Noi, femeile, trebuie să ne respectăm, ca să fim respectate. Omenia, fermitatea, stabilitatea, demnitatea sunt principiile după care se ghidează Organizaţia de Femei PSD din România“, a transmis Mariana Gâju.
 
„Trebuie să ne schimbăm atitudinea când vine vorba de egalitatea de şanse. Femeile din România au un cuvânt de spus în ţară“, a comentat Victor Negrescu, ministru delegat pentru Afaceri Europene, prezent şi el la dezbatere.
 
„Bărbaţii trebuie să ne sprijine în ceea ce facem“

 
„Azi (n.r. - ieri) la Constanţa se întâlneşte România la feminin. Alegând să purtăm portul popular, demonstrăm că suntem români şi iubim România. Am avut o misiune pe care am dus-o la capăt: aceea de a dezvolta România. Noi, femeile, am găsit mereu soluţii în ceea ce priveşte dezvoltarea României. Dumneavoastră aveţi o mare responsabilitate de a face toate eforturile ca să ne putem îndeplini obiectivele. Dacă avem construcţie, avem dezvoltare. Noi suntem o forţă“, a menţionat, la rândul său, ministrul Rovana Plumb.
 

Şi vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu a mulţumit tuturor pentru prezenţă. „Dragi colegi bărbaţi, nu aveţi nicio şansă să câştigaţi în faţa noastră, a femeilor. Bărbaţii trebuie să ne sprijine în ceea ce facem“, a spus aceasta. În context, ea a propus ca, şi anul viitor, la o sută de ani de la Marea Unire, femeile PSD să poarte costumul popular. Doina Pană, ministrul Apelor şi Pădurilor, a susţinut că „femeile sunt o forţă“. „Şcoala de Vară, pentru noi, chiar este o şcoală. Acum ne pregătim de preşedinţia UE. Avem atâtea lucruri minunate cu care trebuie să ne mândrim. Suntem la guvernare şi avem o responsabilitate uriaşă. La ora actuală, mă bat cu ONG-uri care dezinformează, care nu au niciun mobil în afară de finanţare. De aici trebuie să plecăm cu nişte adevăruri. Sunt convinsă ca această scoală de vară va fi de un real succes“, a ţinut să transmită Doina Pană.
 
„Vreau să vă spun că sunteţi cele mai frumoase femei din România, iar costumul popular pe care îl purtaţi vă desăvârşeşte“, a declarat Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne.
 
„Azi (n.r. - ieri) am început cu o acţiune dedicată României şi românilor. Să faceţi în judeţele dumneavoastră cât mai multe acţiuni dedicate portului nostru popular. Când vom face Ziua Naţionala la Bruxelles, toţi vom purta costume populare. Să fiţi mândre că sunteţi social- democrate. Atâtea persoane şi-au pus încrederea în noi! Şi trebuie să realizăm ceea ce ne-am propus“, a punctat Viorica Dăncilă. „Organizaţia Femeilor PSD va spune mereu prezent atunci când partidul o va cere. Ne propunem, pe viitor, să reprezentăm 50 la sută în partidul PSD“, a concluzionat preşedinta Organizaţiei de Femei PSD.
 
Sâmbătă, 26 august, între orele 10.00 şi 13.00, are loc dezbaterea cu tema „Femei în politica vis a vis femei în presă“, moderată de Viorica Dăncilă, iar în intervalul 16.00-18.30, este programată dezbaterea „Solidaritatea între femei“, moderată de Alexandru Cumpănaşu, Marius Pieleanu şi Victor Ciutacu. În ultima zi a Şcolii Politice a Femeilor Social-Democrate vor fi trasate obiectivele şi acţiunile pentru perioada următoare de către secretarul general al OFSD, Maria Lazăr. Cuvântul de închidere va aparţine gazdelor, prin preşedintele OFSD Constanţa, Mariana Gâju.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Şcoala de vară a femeilor din PSD. Ţinute alese, culori stridente şi pantofi în culorile drapelului României (fotoreportaj)

31 Aug 2019 4814

LIVE TEXT Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, prezentă la Constanţa, la Şcoala de vară a femeilor (galerie foto + video)

30 Aug 2019 5127

Viorica Dăncilă ajunge la Constanţa la Şcola Politică de Vară a Femeilor Social-Democrate

29 Aug 2019 2854

LIVE TEXT Şcoala politică de vară. Femeile PSD, în costume populare. (galerie foto+video)

25 Aug 2017 6050

UPDATE 5 Iată ce a declarat președintele PSD, Liviu Dragnea, la Pavilionul Expozițional din Constanța (galerie foto)

25 Aug 2016 4094

Litoral TV Școala Politică de Vară se defășoară la Constanța

22 Aug 2014 2056

Ponta la Mamaia „În următoarele 75 de zile nu merg la nicio saună”

22 Aug 2014 2193

Vezi cine participă Femeile social-democrate din România se întâlnesc, în week-end, la Constanţa

21 Aug 2014 2339