Schimb de replici dure în „dosarul Capidava” Palaz - „Haşotti, vinovat de «masacrarea» cetăţii!” / Haşotti - „Nu am ce să-mi reproşez. N-am aprobat eludarea legii!” (document)

Proiectul restaurării Cetăţii Capidava pare să devină motivul unui conflict între conducerea Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) şi Ministerul Culturii. Vicepreşedintele CJC Claudiu Palaz nu exclude posibilitatea înaintării unor plângeri penale.
 
Consiliul Judeţean Constanţa este beneficiarul unui proiect cu fonduri europene în valoare de 74 de milioane de lei. Este vorba despre proiectul „Restaurarea, consolidarea, protecţia, conservarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava”, parte a Programului Operaţional Regional 2007 - 2013. Numai că, după doi ani de implementare a proiectului, Cetatea Capidava nu mai corespunde criteriilor de autenticitate şi integritate pentru a mai fi inclusă în patrimoniul UNESCO. Este anunţul formulat recent de către ministrul Culturii, Corina Şuteu, în baza concluziilor Comisiei Naţionale „Limes“, care a făcut recent unele recenzii la faţa locului.

Palaz - „Haşotti nu trebuie să se mai regăsească pe viitoarele liste parlamentare!”

Vicepreşedintele Partidului Mişcarea Populară, Claudiu Iorga Palaz, cere Partidului Naţional Liberal să se delimiteze de senatorul Haşotti şi să nu îl mai propună pe viitoarele liste parlamentare.
 
„Motivul acestei solicitări este faptul că acesta a avizat, prin Avizul nr. 217/ 10.2012, «masacrarea arheologică» a sitului Cetatea Capidava, prin aprobarea unui proiect de restaurare, care nu a avut o coordonare ştiinţifică de specialitate, în aşa fel încât restaurarea să se facă prin păstrarea autenticităţi sitului arheologic Capidava”, comentează vicepreşedintele PMP.
 
Acesta a adăugat: „Dacă astăzi Consiliul Judeţean Constanţa este în situaţia de a pierde milioane de euro alocaţi pentru restaurarea sitului şi dacă astăzi Consiliul Judeţean este blamat şi considerat părtaş la realizarea unui kitsch privind restaurarea sitului Capidava, acest lucru se întâmplă pe un proiect avizat de către senatorul Haşotti. Considerăm că acesta ori habar nu are, ca profesionist, când a dat acest aviz din punct de vedere istoric, ori avizul a fost dat cu scopul de a avantaja firma de construcţii SC Mara Construct SRL, firmă care, la această dată, a abandonat şantierul, iar administratorul a fost anchetat de DNA”, a conchis Palaz.

Haşotti - „Nu am ce să-mi reproşez în legătură cu proiectul Capidava”

Contactat de cotidianul ZIUA de Constanţa în legătură cu avizul pe care l-a semnat în calitate de ministru al Culturii în 2012 pentru demararea proiectului de restaurare a Cetăţii Capidava, Puiu Haşotti, actual senator PNL, a declarat: „Nu am nimic să-mi reproşez. A fost o decizie conformă. Eu n-am aprobat să fac eludări de lege, eu n-am aprobat să vină DNA, era o aprobare de principiu, atât”.
 
Fostul ministru al Culturii a revenit şi cu alte precizări pe marginea cazului Capidava: „A fost o solicitare a CJC, care a organizat concursul pentru restaurarea Cetăţii Capidava. Avizul pe care l-am dat a venit ca urmare a aprobării Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice. Avizul este corect, numai că cei care au făcut restaurarea nu au respectat proiectul. Ministerul Culturii, eu, Comisia Monumentelor nu avem nicio vină că cei care au făcut restaurarea nu au respectat proiectul. Ei să răspundă!”, a adăugat senatorul.
 
Pentru că este de meserie arheolog, Haşotti a mai spus că va merge personal să vadă stadiul lucrărilor de la Capidava.
 
Pe parcursul discuţiei, acesta şi-a reamintit că lucrările de restaurare la cetate au început în primăvara anului 2013, când nu mai era ministru. „Eu am semnat avizul în luna noiembrie în 2012, iar în următoarele două săptămâni deja nu mai eram ministru. În plus, lucrările au început în următorul an”, a spus acesta.
 
Întrebat cum crede că pot fi rezolvate problemele sesizate de arheologii din Comisia „Limes”, Haşotti este de părere că ministrul Culturii, Corina Şuteu, ar trebui să trimită de urgenţă în teren Comisia Naţională a Monumentelor sau Comisia de Arheologie, pentru o evaluare obiectivă, iar cei care au greşit să răspundă, inclusiv penal.
 

În ceea ce priveşte candidatura la alegerile parlamentare, Haşotti spune că depunerea candidaturii este o chestiune de natură personală. „Eu şi partidul trebuie să decidem dacă voi candida sau nu. Important este că pe 10 ianuarie împlinesc 27 de ani când sunt penelist, nu liberal, că liberali sunt mulţi”, a conchis senatorul aflat la cel de-al patrulea mandat.

Liberalii sunt de părere că situaţia de la Capidava este cauzată de lăcomia clientelei de partid şi a lui Nicuşor Constantinescu

Vicepreşedintele Filialei Constanţa a Partidului Naţional Liberal, consilierul judeţean Robert Boroianu, a răspuns şi el atacurilor vicepreşedintelui PMP, Claudiu Palaz: „Preşedintele PMP Constanţa apără interesele electorale ale partenerilor săi social-democraţi, încercând un atac penibil la adresa Partidului Naţional Liberal şi a membrilor săi, care nu au avut niciun mijloc de control în epoca totalitarismului PSD Constanţa”.
 
Vicepreşedintele PNL Constanţa îi reaminteşte lui Palaz faptul că, în perioada în care Consiliul Judeţean Constanţa a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea sitului arheologic de la Capidava, Claudiu Palaz era prefect al judeţului Constanţa.

 
Reacţia lui Boroianu vine după ce vicepreşedintele PMP le-a cerut liberalilor să prezinte public lista consilierilor PNL care au votat în Consiliul Judeţean Constanţa proiectul Capidava, în perioada 2010-2014, şi care au contribuit, alături de PSD, la „masacrarea” şi transformarea sitului arheologic Capidava în kitsch.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța Noi sensuri unice au fost introduse în cartierul Tomis Nord! Urmează străzile Adamclisi și Suceava (GALERIE FOTO)

20 Mar 2024 1052

În Constanța Noi reguli de circulație se vor aplica în cartierul Tomis Nord

19 Mar 2024 592

Continuă procesul de reorganizare a circulației rutiere în cartierul Tomis Nord din Constanța!

18 Mar 2024 572

Județul Constanța Brigada 9 Mecanizată „Mărășești” continuă promovarea carierei militare în școli (GALERIE FOTO)

15 Mar 2024 450

Primarul municipiului Constanța „Lucrările de reamenajare a spațiilor urbane din cartierele orașului avansează!“

12 Mar 2024 694

Primăria Constanța Un nou spațiu urban, în curs de amenajare în cartierul Tomis Nord

11 Mar 2024 786

Batalionul 911 Infanterie „Capidava” din Medgidia angajează soldați și gradați profesioniști!

29 Feb 2024 702

Vizita Brigăzii 9 Mecanizată „Mărășești" la Liceul Tehnologic ,,Nicolae Titulescu" din municipiul Medgidia, județul Constanța

22 Feb 2024 489

Primăria Constanța a eliberat autorizația de construire pentru o amenajare peisagistică și parcare, în Tomis Nord

21 Feb 2024 4434

Știri Constanța Un șofer a lovit o mașină parcată după ce s-a urcat băut la volan

18 Feb 2024 848

Tribunalul amână procesul deschis de un investitor imobiliar din Constanța pentru anularea unei hotărâri CLC pentru Tomis Nord

20 Jan 2024 617

Expozițiile Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, închise pentru vizitare în minivacanța 1 Decembrie

29 Nov 2023 678

Situație actualizată! Lista drumurilor județene închise în județul Constanța. Care sunt drumurile pe care s-a reluat circulația

27 Nov 2023 2035

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea Capidava (GALERIE FOTO)

24 Nov 2023 1716

Hotărâri de expropriere pentru două terenuri din cartierul Tomis Nord din Constanța. Cât va achita municipalitatea proprietarilor? (DOCUMENTE)

21 Nov 2023 1817