Sesiunea intereselor de partid

1188848168.jpg

In functie de orientarile proprii sau de grup, parlamentarii incep transformarea "initiativelor" in legi ale tuturor

Dupa o vara agitata, cu dezbateri la centru si scoli politice la mare si la munte, deputatii si senatorii si-au reluat, ieri, locurile in Parlament. Sesiunea parlamentara incepe sub "amenintarea" motiunii de cenzura impotriva Guvernului, anuntata din vacanta de reprezentantii PSD. Chiar si asa, profitand de ponderea in Parlament, grupul deputatilor PSD de Constanta a gandit o serie de proiecte cu impact local si national. Corneliu Dida, Alexandru Mazare si Eduard Martin sustin ca unul dintre proiectele legislative pe care le vor propune dezbaterii se refera la administrarea plajelor. Social-democratii cer trecerea unor suprafete in gestiunea administratiilor publice locale, urmand ca restul sa revina Consiliului Judetean Constanta. Social-democratii propun, totodata, si noi proceduri de concesionare a plajelor. Corneliu Dida a afirmat ca, cel tarziu in noiembrie, deputatii PSD de Constanta vor depune un proiect de modificare a Codului de procedura fiscala. In opinia sa, reprezentantii Garzii Financiare nu au raspunderi in ceea ce priveste controalele efectuate. "Vrem noi precizari prin care sa raspunda personal, in cazul dovedirii derularii de controale la comanda politica. La unele firme se fac verificari multiple, iar la altele deloc. Situatia trebuie reglementata si sanctionata", a declarat Dida. Retragerea in iunie anul curent a proiectului de lege privind transferarea a 49% din actiunile APMC Primariei Constanta nu a mutat gandul deputatilor. Initiativa a fost modificata, prin reducerea procentului la 20%, si va fi readusa in atentia parlamentarilor. Grupul deputatilor PSD de Constanta asteapta introducerea pe ordinea de zi a doua proiecte de lege restante, ce aduc modificari la Legile gazelor si electricitatii. Ei propun ca ambele companii sa incheie contracte cu proprietarii terenurilor - primarii sau persoane fizice - pe care au stalpi sau alte instalatii si sa plateasca o taxa de utilizare modica. Senatorul PSD de Constanta, Cristian Diaconescu, sustine ca va initia un proiect de lege in sprijinul clasei de mijloc a economiei. Normativul vizeaza taxele si impozitele platite de intreprinderile mici si mijlocii, precum si de persoanele fizice autorizate. "Platesc taxe si impozite mult mai mari. Consider necesara introducerea unui gen de impozitare special pentru aceasta categorie fata de prestatorii de servicii publice care s-au privatizat", a explicat senatorul PSD. Pe linie de partid, parlamentarii PSD intentioneaza sa propuna incheierea unui pact cu toate formatiunile politice. "Intelegerea se refera la domeniul invatamant. Vrem ca viitoarele guverne sa aloce 7% din PIB pentru invatamant si sa continue proiectele demarate anterior instalarii sale", a conchis Cristian Diaconescu.

Liberalii prefera munca in grup

Atat deputatul Partidului National Liberal, Gheorghe Dragomir, cat si senatorul liberal Puiu Hasotti au recunoscut ca singuri nu au elaborat proiecte legislative. Parlamentarii PNL sunt co-autorii mai multor initiative parlamentare. "Am constatat ca un proiect este greu de sustinut de unul singur. Sprijinul acordat de mai multi colegi, chiar si din alte formatiuni politice, creste sansele de reusita", a declarat deputatul PNL, Gheorghe Dragomir.

Hasotti face lobby pentru Mazare

La randul sau, senatorul Puiu Hasotti a confirmat ca, impreuna cu colegi din Senat si Camera Deputatilor, va depune un proiect de lege prin care sunt interzise orice fel de constructii in parcurile din intreaga tara. "Prefer sa lucrez pentru Romania", a adaugat liderul PNL. Vicepresedintele PNL, Puiu Hasotti, a afirmat ca va face diligentele necesare pentru realizarea soselei de coasta, unul dintre proiectele "de suflet" ale primarului Radu Mazare. "Astept dosarul cu documentatia completa de la Primaria Constanta. Cand imi va parveni, il voi prezenta inclusiv premierului Calin Popescu Tariceanu", a mentionat senatorul Puiu Hasotti.

Eserghep se pune bine cu taranii

Unicul parlamentar al organizatiei judetene PRM Constanta, deputatul Gelil Eserghep, intentioneaza sa readuca in prim plan un proiect mai vechi al sau. Cu ajutorul colegei de partid, Olguta Vasilescu, deputatul va insista pentru adoptarea unui proiect pentru sprijinirea copiilor cu rezultate foarte bune la invatatura din mediul rural. "Vrem sa oferim burse de merit pentru elevii care invata foarte bine. Nominalizarea lor se va face la recomandarea dirigintilor si cu avizul directorilor de scoli si a primarilor", a specificat deputatul PRM de Constanta. In aceasta sesiune, Gelil Eserghep se va numara printre co-autorii altor proiecte legislative ce au fost sau vor fi elaborate de parlamentarii PRM. Reprezentantul Uniunii Democrate a Tatarilor Turco-Musulmani din Romania, Aledin Amet, are doua prioritati legislative, cu efecte directe asupra judetului. "Sustin desemnarea unui premiu national creatorilor de literatura tatara, dar si schimbarea denumirii orasului Basarabi in Murfatlar", a specificat el.

Dutu lupta pentru Calapod

Liderul PD, deputatul Stelian Dutu, a pregatit pentru aceasta sesiune parlamentara proiecte referitoare la protectia sociala. O alta initiativa legislativa vizeaza schimbarea statutului orasului Navodari. "Am discutat cu primarul din Navodari, Tudorel Calapod, vizavi de trecerea localitatii la rangul de municipiu. Navodari intruneste toate conditiile, inclusiv numarul populatiei", a specificat Dutu, adaugand ca celelalte initiative proprii se refera la turism. "In special la persoanele care au activitate sezoniera", a mai spus el.

Scris de: {autor}Mihaela CIORBARU si Cristina RACOARE{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Candidatul PSD la Primăria Constanța, Horia Constantinescu, și-a anunțat demisia din fruntea ANPC

28 Mar 2024 498

Baza sportivă de pe malul lacului Siutghiol, din Constanța, miza unui proces intentat de Clubul Sportiv Electrica Președinte Dumitru Frățilă face acuzații -„Nu ne putem desfășura activitatea!“

23 Mar 2024 1841

Scupra, primar Ovidiu „Nu mă interesează funcțiile în partid. (...) Florin Mitroi știe că se bazează pe sprijinul meu! "

17 Mar 2024 1191

UPDATE George Scupra a demisionat din funcția de președinte al Ligii Aleșilor Locali din organizația județeană a PNL Constanța (VIDEO)

17 Mar 2024 1537

UPDATE Trei primari PNL din județul Constanța, vizați de intoxicări din partea PSD Constanța (VIDEO)

17 Mar 2024 1342

PUZ pentru terenurile din strada Belvedere ale afaceristului George Secărea! Curtea de Apel anunță data verdictului

15 Mar 2024 677

Iată cine vrea să conducă judecătoriile din Mangalia și Medgidia! (DOCUMENTE)

05 Mar 2024 948

Mesajul lui Emil Constantinescu despre trecerea în neființă a lui Max Bădin „Regret profund că nu mai este printre noi și că nu am avut ocazia să-mi iau rămas bun”

02 Mar 2024 752

Conferința județeană a PUSL Constanța. Chiforeanu -președinte, Eserghep-primvicepreședinte (FOTO+VIDEO)

01 Mar 2024 1129

ZIUA LIVE Interviu cu Gabriel-Octavian Nicolae, președinte al Asociației Societatea Culturală „Magrin 1878”, despre proiecte și noutăți pentru pasionații de fotografie

27 Feb 2024 729

ZIUA LIVE Gabriel-Octavian Nicolae, președinte al Asociației Societatea Culturală „Magrin 1878”, despre proiecte și noutăți pentru pasionații de fotografie

26 Feb 2024 1004

Preşedintele CNAS, Valeria Herdea „În România sunt peste 200.000 de pacienţi oncologici”

19 Feb 2024 883

Remus Zăgan, ales președinte al Senatului Universității Maritime din Constanța. Averea și interesele (DOCUMENTE)

19 Feb 2024 1278

Alegeri interne la UAR, Sucursala Constanța. Liviu Merdinian, președinte pentru următorii patru ani

19 Feb 2024 764

Are termen să predea absolut toate actele partidului în original Șoșoacă a divorțat politic de soțul său!

18 Feb 2024 1257