Teodor Meleşcanu, la audierile din Parlament „Nici măcar Marea Neagră nu mai e un bun vecin”

Teodor Meleşcanu a primit aviz pozitiv, astăzi, din partea parlamentarilor din comisiile de politică externă pentru a ocupa funcţia de ministru al Afacerilor Externe, cu 29 voturi pentru şi 11 impotriva, fiind aplaudat de colegi.

I-am notat pe colegii care au votat impotriva“, a spus Melescanu la final, potrivit hotnews.ro. In timpul audierilor, Melescanu a declarat ca relatiile cu tarile vecine nu sunt "foarte bune" si ca nici macar Marea Neagra nu mai este un vecin bun. El a precizat ca unirea Romania cu Republica Moldova se va produce in momentul in care Moldova va intra in Uniunea Europeana.

Ce prioritati a declarat Melescanu ca are in acest mandat: pregatirea presedintiei Romaniei la UE in 2019; revigorarea diplomatiei traditionale bilaterale; reformare si modernizare a sistemului de protectie a romanilor din strainatate; implicarea mult mai directa a MAE - diplomatia economica. 

Despre tarile vecine: Pentru mine politica externa a Romaniei, eu o concep sub aspectul unor cercuri concentrice. Prima prioritate pentru mine sunt tarile vecine. Din pacate, la ora actuala relatiile noastre cu vecinii nu sunt relatii foarte bune sau asa cum le-am dori noi. Pana acum aveam o zicala: cel mai bun vecin al Romaniei este Marea Neagra. Nici macar Marea Neagra nu mai este un bun vecin, prin militarizarea Crimeei si prin schimbarea dramatica a echilibrului strategic in aceasta zona. In aceeasi prima zona intra Ungaria, Bulgaria, Serbia, Moldova si Ucraina. Deci, sunt tari vecine. Pentru toate avem in programul de guvernare prevazute foarte multe lucruri.
Despre Ungaria: E adevarat, eu am o responsabilitate morala pentru dezvoltarea acestor relatii, caci in 1996 am negociat si semnat la Timisoara Tratatul de baza intre Romania si Ungaria. Parteneriatul strategic, care a fost unul dintre documentele importante, a ramas din pacate la nivel de documente. Printre primele actiuni pe care le voi face vor fi cele legate de tarile vecine, evident, Ungaria fiind una dintre ele.

Despre unirea cu Republica Moldova: Romania si Moldova vor fi tari care se vor unifica prin intrarea rep moldova in uniunea europeana. va fi libera circulatie, posibilitatea de a vota etc. asa vad eu indeplinirea acestui obiectiv national. 

Despre dosarul transnistrean: Romania nu s-a retras, Romania a fost scoasa. Planuri existente sunt multe trebuie sa existe si o disponibilitaea din partea principalilor jucatori - Rusia, Moldova si Ucraina.

Despre probleme la vot la turul al doilea de la alegerile prezidentiale din 2014: Eu nu m-am ocupat de organizarea alegerilor. Intre turul unu si turul doi am facut tot ceea ce mi-a stat in putinta, fara sa incalc legea, ca nr de romani care sa poata vota sa creasca. In turul doi, datorita masurilor pe care le-am luat au votat cu 2,5% mai mult romani decat in turul unu. Aceasta nu ne scuteste de reponsabilitatea pe care o avem ca toti romani sa isi poata exercita dreptul de vot. Intre timp s-a modificat legea, vor vota doar romanii care au resedinta in strainatate. S-a terminat cu autocarele cu turisti.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fostul șef al Senatului Teodor Meleșcanu, așteptat la DNA

12 Feb 2020 1964

Preşedintele Senatului, Teodor Meleşcanu, a demisionat

03 Feb 2020 1741

CCR Teodor Meleșcanu, pus nelegal în funcția de președinte al Senatului

22 Jan 2020 1946

Președintele Senatului, față în față cu ambasadorul Republicii Croația în România. Ce subiecte au fost dezbătute

15 Jan 2020 1563

Președintele Senatului, față în față cu ambasadorul Republicii Serbia în România. Ce au discutat

10 Dec 2019 1480

Teodor Meleşcanu, despre revizuirea Constituţiei „O țară este puternică atunci când are o Constituție puternică“

08 Dec 2019 1580

Teodor Meleșcanu, Grațiela Gavrilescu și Ștefan Băișanu, funcții în Partidul Forța Națională

16 Nov 2019 2667

Teodor Meleșcanu, față în față cu Khalid Al Kalaldeh, președintele Comisiei Electorale Independente din Regatul Hașemit al Iordaniei

11 Nov 2019 1737

UPDATE 2 Teodor Meleșcanu, la șefia Senatului, în urma alegerilor din turul II. Declarații

10 Sep 2019 2117

Ministrul Teodor Meleşcanu, la cea de-a treia ediţie a "Black Sea and Balkans Security Forum"

13 Jun 2019 1639

Teodor Meleșcanu - „Nu îmi dau demisia, că doar nu sunt prost!”

11 Jun 2019 1797

Teodor Meleșcanu, despre alegerile din diaspora. „Am făcut pentru prima oară 441 de secţii electorale, record mondial”

29 May 2019 1652

Teodor Meleşcanu consideră că preşedintele Iohannis este vinovat pentru problemele apărute la secţiile de vot din străinătate

29 May 2019 2026

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu va da explicații în Camera Deputaților pentru modul în care s-au desfășurat alegerile în diaspora

29 May 2019 1661

Ministrul Teodor Meleșcanu „Cer scuze tuturor românilor din diaspora care nu au putut să îşi exercite dreptul de vot”

27 May 2019 1606