UPDATE. Ce spune Ion Stelian Cristian USR inițiază o moțiune simplă împotriva ministrului Justiției

Uniunea Salvați România (USR) va iniția o moțiune simplă împotriva ministrului Justiției, Florin Iordache, potrivit unui comunicat al formațiunii politice.

Totodată, USR va înainta și un memoriu Ministerului Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii și Parchetului General de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în care va arăta de ce proiectele celor două ordonanțe de urgență privind grațierea și modificarea Codului penal „urmăresc interesele unor persoane care dețin sau au deținut funcții publice și nu pe cele ale societății, care are nevoie de limitarea fenomenului corupției”.

„USR consideră inacceptabilă promovarea de către Ministerul Justiției a celor două proiecte de ordonanțe de urgență care legiferează în domenii fundamentale pentru statul de drept și consideră că Ministerul Justiției a eșuat în încercarea de a justifica urgența reglementării cuprinse în cele două proiecte. Atât Constituția, cât și Legea 546/2002 stabilesc ca for competent pentru discutarea aspectelor legate de grațierea colectivă Parlamentul. Este clar că până acum toate legislaturile au considerat acest demers de clemență ca fiind de competența Parlamentului, organ reprezentativ suprem al poporului român”, se precizează în comunicatul citat.

În ceea ce privește caracterul de urgență, USR susține că „nu există iminența unui demers CEDO”, iar PSD a avut majoritate și în mandatele anterioare și nu a rezolvat „situația dramatică din penitenciare”.

UPDATE 1, ora 19.44

Contactat de cotidianul ZIUA de Constanţa, deputatul USR Ion Stelian Cristian a făcut o serie de precizări privind acest subiect.

„Atacurile împotriva justiţiei din partea PSD erau de aşteptat. Au în rândul lor cele mai multe persoane cu probleme penale dintre toate partidele. USR a lansat avertizări în acest sens în mod constant în campania electorală, dar probabil lumea a crezut că exagerăm. Iată că am avut dreptate: printre primele griji ale noilor guvernanţi au fost cele referitoare la rezolvarea problemelor penale pe care le au ei şi prietenii lor. Pe de o parte se încearcă în mod continuu decredibilizarea justiţiei de către o parte a mass-media, iar pe de altă parte PSD foloseşte argumentul aglomerării penitenciarelor pentru a servi în realitate intereselor politicienilor «penali» prin promovarea pe ascuns a unei OUG de graţiere şi prin modificarea Codului penal. Transparenţă, dezbaterea publică sunt noţiuni străine PSD-ului. Mi-am dat seama că noul ministru al Justiţiei este un soldat disciplinat care are de adus la îndeplinire planul de slăbire a DNA, de scăpare a politicienilor cu probleme penale încă de la audierile din Comisia juridică dinaintea numirii în funcţia de ministru când dl. Florin Iordache pur şi simplu a ignorat întrebările pe care i le-am adresat. L-am întrebat atunci, printre altele, dacă susţine proiectele pe care le-a promovat în «marţea neagră» din 2013, dacă are intenţia de a aduce modificări organizării şi funcţionarii DNA, a modului de numire a conducerii parchetelor, a modalităţii de admitere în magistratură etc. iar domnia sa, dând dovadă de maximă transparenţă şi respect faţă de Parlament, a ignorat cu desăvârşire aceste întrebări. Mi-am dat seama atunci ce va urma: atacul asupra justiţiei din toate direcţiile, inclusiv din interior. USR-ul nu va sta cu mâinile în sân faţă de această situaţie. USR-ul este format în mare parte din membri activi ai societăţii civile care au acţionat şi în trecut împotriva atacurilor la adresa justiţiei şi statului de drept. Acum însă, în afară de proteste de stradă la care nu ne vom feri să participăm, avem şi alte mijloace constituţionale şi legale de a acţiona. Moţiunile, simple sau de cenzură, sunt unele dintre aceste mijloace. Am decis să promovăm pentru început o moţiune simplă prin care să ne exprimăm ferm poziţia faţă de acest subiect, însă ne vom adresa şi CSM-ului, conducerii Parchetului General de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a se adopta o poziţie oficială faţă de aceste proiecte.
 
Vă mai pot spune că la Comisia juridică este în discuţie modificarea art. 301 Cod penal privind conflictul de interese şi personal am solicitat să se ceară un punct de vedere din partea CSM, a conducerilor parchetelor şi a celor mai renumite facultăţi de drept din ţară, dar PSD-ul, prin vocea preşedintelui Comisiei juridice, Eugen Nicolicea, a considerat că nu e cazul unei astfel de abordări transparente. Ca atare, USR-ul că invită la şedinţa Comisiei juridice la care se va discuta acest proiect reprezentanţi ai instituţiilor la care am făcut referire şi specialişti în drept penal. Atacul asupra justiţiei este doar la început. Este o lupta crâncenă şi se vor folosi toate mijloacele de atac posibile: denigrarea, decredibilizarea, apariţia unor «informaţii compromiţătoare» faţă de reprezentanţii unor instituţii importante care acţionează în domeniul judiciar şi faţă de oricine îndrăzneşte să apere justiţia, legi odioase care vor slăbi statul de drept şi vor întări statul mafiot. Suntem în plin război!”, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, Ion Stelian Cristian.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Stelian Ion, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru Primăria Constanța propune o administrație transparentă!

16 Apr 2024 358

Bugetare participativă Se amenajează părculețul de la Termele Romane. Proiectul a fost depus de un adolescent din Constanța!

13 Apr 2024 500

Consultare publică Regulamentul de organizare și funcționare al comisiei de repartizare a locuințelor din fondul locativ de stat din municipiul Constanța destinate închirierii (DOCUMENT)

12 Apr 2024 519

A fost emis certificatul de urbanism Spații dotate cu echipamente pentru exerciții fizice, amenajate în Poarta 6 din municipiul Constanța

12 Apr 2024 412

ZIUA LIVE Candidatul USR la Primăria Mangalia, Semiran Abdurefi – „Oamenii din Mangalia trebuie să aibă curaj, să își urmeze visul”

10 Apr 2024 569

ZIUA LIVE Semiran Abdurefi, președinte USR Mangalia, candidat la fotoliul de primar al Municipiului Mangalia (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Apr 2024 867

ZIUA LIVE. Stelian Ion (ADU) „Constanța este un oraș nespălat, îl spală doar ploile, iar din cauza lucrărilor prost făcute se inundă”!

09 Apr 2024 716

Alianța Dreapta Unită a stabilit candidatul pentru Primăria Independența, județul Constanța

09 Apr 2024 533

ZIUA LIVE Stelian Ion, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Constanța - „Primăria s-a detașat de cetățeni și pare că ia decizii împotriva cetățenilor“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

09 Apr 2024 474

ZIUA LIVE În ce direcție se îndreaptă orașul Mangalia? (VIDEO)

09 Apr 2024 619

ZIUA LIVE Deputatul Stelian Ion, candidatul ADU la Primăria Municipiului Constanța despre lipsa locurilor de parcare și traficul infernal!

08 Apr 2024 637

LIVE VIDEO+TEXT Ludovic Orban - „Sunt aici pentru a-l sprijini pe Stelian Ion pentru funcția de primar al Municipiului Constanța“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

05 Apr 2024 773

Sănătatea locuitorilor în pericol USR Constanța a sesizat Garda de Mediu în legătură cu poluarea din zona străzii Baba Novac !

05 Apr 2024 631

ZIUA LIVE Gabriel Ciobanu, candidatul Alianței pentru Agigea la primăria din comună – „Aducem în plus unitate în Agigea!” (VIDEO)

02 Apr 2024 655

„Prioritatea numărul unu sunt utilitățile“ ZIUA LIVE. Candidatul APA la Primăria Agigea, Gabriel Ciobanu prezintă planurile sale pentru administrația locală (VIDEO)

02 Apr 2024 588