Voluntarii, omisi de autoritatile locale

1200000149.jpg

Pentru ca nu sunt fonduri, voluntarii ISU din judet nu primesc mai nimic pentru eforturile depuse in slujba comunitatii

Constanta poate fi trecuta cu usurinta in topul celor mai slab pregatite judete in cazul situatiilor de urgenta. Nu pentru ca nu ar exista unitati profesioniste ale ISU Dobrogea, ci pentru ca nu exista personal voluntar gata sa intervina atunci cand situatia iese de sub control. La momentul de fata, localitatile fara grupari de pompieri militari nu sunt capabile sa infiinteze grupari de voluntari asa cum prevede legea. Conform Hotararii de Guvern 1579/2005, fiecare Consiliu Local, care nu detine o unitate de pompieri militari pe raza sa administrativa, este obligat sa infiinteze servicii de voluntariat pentru situatii de urgenta. Prin aceasta Hotarare, cei implicati trebuie sa tina cont de faptul ca nu oricine poate fi voluntar si ca trebuie o selectie pentru acest statut. Desi a intrat in vigoare in februarie 2006, Hotararea de Guvern in cauza, nu este aplicata cum ar trebui. Daca in unele zone ale tarii, Consiliile Locale acorda beneficii importante voluntarilor, in Judetul Constanta se poate lauda doar pe hartie cu astfel de servicii voluntare, deoarece personalul lipseste cu desavarsire.

ISU Dobrogea se mandreste cu voluntarii

In documentele Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, figureaza 64 de servicii de voluntariat, pe langa Consiliile Locale, dupa cum a declarat reprezentantul Serviciului de Aparare civila din cadrul ISU Dobrogea, Ismail Ainur. "Noi avem 64 de subunitati de voluntari, din 70 cat ar fi trebuit sa fie in total. Totul se desfasoara conform prevederilor legale, cele mai importante astfel de subunitati fiind in Adamclisi, Baneasa, Basarabi, Negru-Voda, Cobadin, Ostrov si Techirghiol. Noi doar ii monitorizam, de restul se ocupa Consiliile Locale. Acesti oameni trebuie doar sa fie calificati in aceasta meserie. Si cum nu exista centru de calificare in acest domeniu, acceptam doar pe cei care au facut armata la pompieri", a spus Ainur. Cu toate acestea realitatea din teritoriu este jalnica. Daca in Hotararea de Guvern 1579/2005 se specifica clar drepturile si indatoririle partilor, primarii cu pricina nu tin cont de acestea, ba chiar sustin ca daca e serviciu voluntar, de ce sa fie platiti. Nu tu bani pentru munca depusa atunci cand sunt incidente, nu tu gratuitate la transport, nu tu analize anuale din banii Primariilor. Asa arata in Judetul Constanta, serviciile de voluntariat ISU.

Primarii arunca vina pe buget si pe mai marii de la judet

Intrebati despre aceasta situatie, mai ales ca localitatile respective au avut de infruntat si zapada cazuta din abundenta, primarii localitatilor Adamclisi, Basarabi si Negru-Voda se apara cum pot. "Eu unul nu dau bani pentru voluntari, dar nici scutiri la transport. Daca e voluntar vine de buna voie si nesilit de nimeni. De ce se mai cheama voluntariat daca eu trebuie sa-i si platesc? Iar la deszapezire nu am apelat la serviciile lor, ci am avut noi oamenii nostri care au pus umarul. Suntem mult prea saraci sa aruncam banii pe asa ceva", a declarat primarul orasului Basarabi, Nicolae Crivineanu. Aceiasi situatie se gaseste si la Adamclisi, doar ca primarul Emilian Burcea este pus pe fapte mari in 2008. "Noi nu avem fonduri pentru remuneratii, iar de scutire de la plata impozitelor nici nu poate fi vorba. Am totusi in proiect sa cer bani la Consiliul Judetean pentru acesti voluntari si sper sa primesc fonduri macar pentru doi dintre ei care sa fie angajati permanent. De restul, vom vedea pe parcurs, ca unde e lege nu-i tocmeala", a opinat Burcea. Nici in Negru-Voda situatia nu e mai roza, mai ales ca aici nu s-a dorit infiintarea unui post de pompieri profesionisti. "Cum sa dam bani voluntarilor, cand nici noi nu avem? Nu am mai auzit de asa ceva si nici de scutirile de la impozit nu am auzit. Mie imi pare rau ca nu a vrut Dutu sa avem pompieri profesionisti la Negru-Voda si i-a dus la Chirnogeni. Acum ne descurcam cum putem, dar cu oamenii nostri, nu cu voluntari", a spus primarul Ion Nicolin. Indiferent cine este vinovat, cert este ca voluntarii constanteni nu primesc nimic pentru eforturile depuse in situatii de urgenta. Asa ca nu e de mirare cand nu vine nimeni sa dea o mana de ajutor autoritatilor depasite de situatiile dificile.

Scris de: {autor}Elena STERIAN{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Natație Sportivii de la Atena Sport Club Constanța, multe clasări pe podium la Campionatul Regional (GALERIE FOTO)

27 Mar 2024 519

Fotbal județul Constanța Rezultatele de la Liga a 5-a și clasamentele. Voința Săcele, scorul etapei

27 Mar 2024 975

Primăria Năvodari repară locul de joacă din Parcul Ion Dobre. Ce societate se va ocupa de lucrări (DOCUMENT)

26 Mar 2024 492

ISJ Constanța a inaugurat două terenuri de sport pentru elevii constănțeni (GALERIE FOTO)

26 Mar 2024 624

Aleșii locali vor aproba procedurile de închiriere a terenului de sport al Școlii Gimnaziale „Nicolae Titulescu” și a unei săli de clasă a Școlii Gimnaziale „Dimitrie Cantemir” (DOCUMENTE)

25 Mar 2024 450

Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța vrea să obțină în instanță suspendarea hotărârii Consiliului Local Constanța prin care a fost revocat dreptul de folosință gratuită a sediului (DOCUMENT)

23 Mar 2024 1634

Clubul Sportiv Dinamo București va avea o arenă multifuncțională modernă! Câte locuri va avea arena

21 Mar 2024 469

Încălțăminte sport contrafăcută, descoperită în Portul Constanţa

21 Mar 2024 356

Prima întâlnire transnațională în cadrul proiectului Protecting Children in Sport Developing Safe and Inclusive Sport Organizations la Universitatea Ovidius Constanța

20 Mar 2024 447

Primăria a emis certificatele de urbanism Două școli și o grădiniță din Palazu Mare și Constanța vor avea săli de sport

20 Mar 2024 512

SC Agrement Sport Club SRL solicită de la Agenția de protecție a mediului obținerea autorizației de mediu, amplasat în Mamaia Sat

20 Mar 2024 304

Tulceanul Sorin Andrici stabilește un nou record pentru România în competiția din Spania

19 Mar 2024 451

UPDATE Simona Halep și-a aflat adversara de la Miami!

18 Mar 2024 647

Județul Tulcea Sportivii de performanță, susținuți financiar mai degrabă de familii

13 Mar 2024 492

Cumpărări directe Constanța Construirea terenului de sport cu balon de la Băltăgești costă aproape 710.000 lei (DOCUMENT)

12 Mar 2024 574