Cine sunt politicienii ce râvnesc la fotoliul lăsat liber de Radu Mazăre ZECE pentru Constanţa (galerie foto)

Un an. Un singur an până când municipiul Constanţa va avea un nou primar. Primul, după mandatul de 15 ani al fostului social-democrat Radu Mazăre. Tocmai de aceea, este de aşteptat ca proximul scrutin să fie unul extrem de interesant şi, mai ales, unul cu o miză foarte grea. Spre deosebire de preşedintele de consiliu judeţean, primarul va fi în continuare ales prin votul direct al cetăţenilor, iar edilul-şef al Constanţei va fi, fără îndoială, unul dintre cei mai importanţi la nivel naţional, de vreme ce va conduce administraţia publică locală a unui oraş-port definit ca un însemnat punct strategic în contextul politic şi economic naţional şi internaţional.
 
Până la momentul actual, în contextul alegerilor pentru Primăria municipiului Constanţa se vehiculează numele a zece candidaţi. Însă nu toţi dintre aceştia dau ca sigură candidatura lor, o parte dintre ei limitându-se la a declara că e vorba doar despre o dorinţă despre a cărei concretizare nu cunosc mare lucru. Sunt şi însă aspiranţi la fotoliul de primar al Constanţei care vor cu orice chip să intre în cursă.

Primăria Constanţa, cadou pentru liberali?

În PNL Constanţa se vorbeşte, din primăvara acestui an, despre patru posibili candidaţi: europarlamentarul Ramona Mănescu, fost ministru al Transporturilor în guvernarea USL, Robert Boroianu, copreşedintele Organizaţiei Municipale a PNL Constanţa, Ovidiu Cupşa, directorul CERONAV, şi Iustin Fabian Roman, consilier în Consiliul Local Municipal Constanţa, care provine însă din vechiul PDL.
Aşadar, patru liberali tentaţi de mandatul de primar. Patru liberali care vor să reuşească ceea ce PNL Constanţa n-a fost în stare până acum: să-l detroneze pe Mazăre din vârful Primăriei Constanţa. Evident că nici nu a încercat realmente asta. Revenind însă la prezent, trebuie menţionat faptul că, pentru candidatul PNL la mandatul de primar, cursa electorală ar trebui să fie una uşoară. Asta pentru că, aşa cum am explicat şi cu alte ocazii, niciodată ca până acum contextul nu a fost unul atât de fericit: Radu Mazăre a demisionat din funcţia de primar, aflat în stare de arest preventiv, iar PSD Constanţa este în disoluţie. Cu alte cuvinte, o criză fără precedent pentru social-democraţii de la malul mării. Există voci care susţin că, practic, liberalii ar putea primi astfel Primăria Constanţa drept cadou. Rămâne doar să-şi dorească suficient victoria.

Soluţia de rezervă a PSD Constanţa


Și totuşi, în Constanţa, lucrurile nu sunt niciodată nici cum par la prima vedere, nici previzibile. Primarul interimar al Constanţei, Decebal Făgădău, preşedinte al Organizaţiei Municipale a PSD, va candida, cel mai probabil, la scrutinul local din vara anului viitor. Făgădău nu a confirmat, până acum, candidatura sa, dar nici nu a respins categoric ipoteza. De altfel, toată lumea îl vede deja drept viitor candidat al PSD. Inclusiv Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, suspendat în prezent din calitatea de membru PSD. Constantinescu a declarat, recent, în prima conferinţă de presă susţinută după foarte mult timp, că îl cunoaşte pe Făgădău de ani buni şi că îl va susţine necondiţionat în cursa pentru Primăria Constanţa. De ce nu este scrutinul previzibil? Fiindcă, spre deosebire de liberali, social-democraţii constănţeni, chiar şi într-o situaţie deosebit de delicată, cu o organizaţie şubrezită, fac front comun pentru susţinerea candidatului lor, oricare ar fi acela. Prin urmare, Decebal Făgădău, considerat urmaşul lui Mazăre, va reprezenta un adversar real pentru candidatul PNL.

Candidatul „închipuit“

În contextul alegerilor din 2016, a fost vehiculat şi numele fostului viceprimar al municipiului Constanţa, Nicolae Nemirschi, fost ministru al Mediului, pentru o scurtă perioadă de timp, în timpul guvernării PDL-PSD. Nemirschi sau Nemo, aşa cum i se mai spunea fostului edil, poate fi considerat un candidat „închipuit“, o fumigenă marca PSD, din moment ce acesta nu a confirmat niciun moment o posibilă candidatură. Cel care a menţionat numele lui Nicolae Nemirschi a fost actualul primar interimar al Constanţei, social-democratul Decebal Făgădău. Nici la momentul anunţului, nici ulterior, ipoteza candidaturii fostului viceprimar, retras din viaţa politică, nu a fost luată în serios.

„Să fiu primarul Constanţei“

Actual deputat UNPR, după ce a fost membru PDL şi PMP, Florin Gheorghe a mărturisit, în primăvara acestui an, că este foarte tentat de o candidatură la Primăria Constanţa. În acest sens, preşedintele Organizaţiei Municipale a UNPR Constanţa declara: „Nu fac un secret din faptul că, în 1998, am intrat cu un singur gând în politică: să fiu primarul Constanţei. Deci, este posibil să candidez la alegerile locale din 2016“, spunea deputatul UNPR de Constanţa, fost aspirant la conducerea Consiliului Judeţean Constanţa, din partea răposatei ACL.

„Mi-am exprimat intenţia de a candida la Primăria Constanţa“

Un alt posibil candidat pentru mandatul de edil-şef al Constanţei este Mihai Petre, coordonatorul M10 Constanţa. Fostul consilier judeţean şi-a dorit să candideze şi la alegerile din 2012, dar tensiunile din interiorul partidului din care făcea parte la acea vreme - vechiul PDL - nu i-au dat voie. În prezent, Mihai Petre susţine: „Îmi doresc o competiţie internă în M10. Eu mi-am exprimat deja intenţia de a candida la Primăria Constanţa. Este nevoie de o schimbare, este nevoie de oameni noi. E nevoie de oameni care să respecte acest oraş, de o administraţie deschisă către cetăţean, nu către grupuri de interese. Vreau să readuc Constanţa în topul oraşelor din România“, a declarat coordonatorul M10 Constanţa.

„Candidez la Primăria Constanţa, ca independent“

La începutul acestei luni, Dumitru Coiciu, directorul adjunct al RATC Constanţa, a anunţat că ia în calcul să intre, şi el, în cursa pentru Primăria municipiului Constanţa: „Candidez la Primăria Constanţa, ca independent. Și ce dacă nu câştig... Vreau să mă înscriu şi pentru Primărie, şi pentru Consiliul Local. Măcar de-acolo să zbier. Nu vezi că nu zbiară nimeni în oraşul acesta?!“, declara Coiciu. Intenţia sa poate părea o glumă, dar directorul adjunct al RATC susţine că este cât se poate de hotărât şi că nu-şi doreşte în echipa sa decât foarte mulţi tineri, dar şi că se va folosi de cea mai cunoscută reţea de socializare pentru a-şi face campanie.

Dumitru Bădrăgan, cel mai recent candidat

Politicianul care şi-a anunţat cel mai recent dorinţa de a candida pentru fotoliul părăsit de Radu Mazăre este Dumitru Bădrăgan, cel cunoscut mai ales drept „avocatul anti gaze de şist“. Fost aspirant la conducerea Consiliului Judeţean Constanţa din partea Partidului Ecologist Român, Bădrăgan vrea să fie primarul Constanţei pentru a face, susţine el, o altfel de politică. Ce l-a determinat să intre în cursă? „Necesitatea de a promova interesele cetăţeanului şi proiectele locale, prin oameni care să se implice realmente la nivel local, şi nu prin oameni numiţi de aşa-zisele partide-căciulă, de la Bucureşti, aşa cum le-a catalogat analistul politic Vasile Dâncu“.

În ceea ce priveşte şansele pe care crede că le are în cursa pentru Primăria Constanţa, avocatul Dumitru Bădrăgan, preşedintele Partidului România Unită (PRU) - Organizaţia Judeţeană Constanţa - a declarat că este vorba, de fapt, despre „şansele celor care cred în viitorul acestui oraş şi ale celor care cred în protejarea spaţiilor verzi“.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Judecătorii resping cererea lui Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, de liberare condiţionată! (MINUTĂ)

17 Apr 2024 708

Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, află miercuri dacă va fi eliberat condiționat!

16 Apr 2024 3159

Administrația Chițac, în proces cu Mazăre și Nicușor pentru Fundația Fantasio! Surpriză la Tribunalul Constanța (MINUTA)

14 Apr 2024 631

Administrația Chițac încearcă să recupereze în instanță terenul vilei unde a stat Radu Mazăre! Ce s-a întâmplat la Tribunalul Constanța

09 Apr 2024 608

Administrația Chițac, proces pe 10.000 de euro cu Mazăre, Nicușor și Fundația Fantasio! Judecătorii s-au retras pentru deliberări

02 Apr 2024 590

Fotoreportaj Constanța Pasarela emblematică din Mamaia, abandonată și inaccesibilă turiștilor (FOTO+VIDEO)

18 Mar 2024 797

PUZ pentru terenurile din strada Belvedere ale afaceristului George Secărea! Curtea de Apel anunță data verdictului

15 Mar 2024 797

Administrația Chițac, „pastilă amară“ la Curtea de Apel Constanța! Miza, 4,38 de milioane de dolari!

05 Mar 2024 603

Afaceristul George Secărea obține la Tribunalul Constanța convocarea AGA pentru compania Q Seg West SA! Va fi numit un nou administrator (MINUTA)

29 Feb 2024 818

Habitat și Ambient SA Cea mai importantă companie din Dosarul Retrocedărilor din Constanța a intrat în faliment! Averea sigilată (DOCUMENTE)

25 Feb 2024 1388

Se vinde pensiunea „Grindul Lupilor“, din Sinoe, aparținând Ideea Contrast SRL! Asociați - Mazăre, Strutinsky, Constantinescu și Săvulescu

19 Feb 2024 1089

Proces pe vila în care a stat Mazăre! Dosarul, amânat pentru studierea actelor depuse

13 Feb 2024 946

Mazăre și Nicușor, dați în judecată de administrația Chițac! Judecătoria Constanța și-a declinat competența

09 Feb 2024 1461

Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, victorie la Curtea Supremă! La mijloc sunt aproape 3 milioane de dolari (MINUTA)

07 Feb 2024 1655

Radu Mazăre jr., la ceas aniversar! A schimbat prefixul

31 Jan 2024 1304