Rechizitoriu. Cum ar fi „acţionat“ Dorel Manea Ar fi avut asupra sa 3.000 de euro, „care sunt bani de buzunar“ (document)

 

Magistraţii Tribunalului Constanţa au constatat legalitatea şi temeinicia măsurii arestului preventiv dispuse faţă de Dorel Manea, pe care o menţin. Decizia judecătorilor nu este definitivă.
 
ZIUA de Constanţa prezintă rechizitoriul prin intermediul căruia procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Dorel Manea, consilier local în cadrul Primăriei Agigea, „pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă“.

Situaţia în fapt

Potrivit procurorilor, „în ziua de 23.03.2016 la Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa a fost înregistrat denunţul formulat de (...), cu privire la comiterea, de către inculpatul Manea Dorel, consilier în cadrul Primăriei Comunei Agigea, a unor infracţiuni de corupţie“.
 
În fapt, „în cursul lunii martie 2016, respectiv în săptămâna anterioară formulării denunţului, (...) a aflat de la un prieten al său, (...), că în Agigea se organizează o licitaţie pentru concesionarea de terenuri de către Primărie, însă de regulă este pretinsă avansarea unor sume de bani cu titlu de mită către anumiţi funcţionari, astfel cum rezultă din declaraţiile celor doi martori“.
 
„Întrucât (...) s-a declarat interesat de concesionarea unui astfel de teren, (...) l-a contactat telefonic pe un anume «Dan», identificat ca fiind inculpatul Manea Dorel, despre care cunoştea că este consilier local în cadrul Primăriei Comunei Agigea, pentru a crea o legătură între acesta din urmă şi (...)“, mai arată procurorii.
 
„Inculpatul l-a contactat pe denunţător pentru a-l convinge pe acesta din urmă să încheie «afacerea»“
 
Conform DNA, „inculpatul a răspuns prompt solicitării (...), acceptând să se întâlnească în aceeaşi zi cu acesta şi cu (...), pentru a-i oferi celui din urmă mai multe informaţii cu privire la modalitatea în care poate obţine terenul respectiv în contextul organizării licitaţiei publice“.
 
„Conform celor menţionate (...), acesta îi spusese în prealabil inculpatului Manea Dorel că este interesat de trei loturi pentru încă doi prieteni ai săi, urmând să îi dea răspunsul în câteva zile, însă ulterior inculpatul l-a contactat pe denunţător pentru a-l convinge pe acesta din urmă să încheie «afacerea»“, mai arată DNA.

„Consilierul s-a prezentat ca fiind «Dan», membru în Consiliul Local al Primăriei Agigea“

„Întrucât inculpatul a fost insistent să afle dacă (...) a decis să concesioneze terenul dorit, dat fiind că perioada pentru înscrierea la licitaţie era cuprinsă între 28 martie şi 1 aprilie - aspect care rezultă şi din înscrisurile predate de către Primăria Comunei Agigea în cursul urmăririi penale, prin intermediul (...) s-a stabilit că denunţătorul, inculpatul şi (...) să se întâlnească în vederea discutării detaliilor necesare demersului respectiv“, potrivit procurorilor.
 

Astfel, „în ziua de 22.03.2016, într-un loc ales de către inculpat, respectiv pizzeria «(...)» din Eforie Nord, s-au întâlnit toate cele trei persoane - denunţătorul, prietenul acestuia, (...) şi consilierul «Dan» (inculpat Manea Dorel). Cu ocazia întâlnirii, consilierul s-a prezentat ca fiind «Dan», membru în Consiliul Local al Primăriei Agigea, judeţul Constanţa, iar denunţătorul l-a întrebat pe acesta din urmă care este numele său real, aflând că se numeşte Manea Dorel şi că i se spune «Dan», aspect pe care denunţătorul îl constatase şi în urma vizionării paginii de internet a Primăriei Agigea, unde consilierul figura cu fotografie şi nume, precum şi ca fiind consilier din (...), proporţia în cadrul Consiliului Local fiind de aproximativ 11 - 3 în favoarea (...)“.
 
„Inculpatul a oferit informaţii privind documentele necesare participării la licitaţie şi condiţii de eligibilitate, astfel cum acestea sunt prevăzute de documentaţia de atribuire, respectiv caietul de sarcini. În privinţa taxei, denunţătorului i s-a comunicat că trebuie să plătească suma de 400 de lei necesară pentru înscriere, 200 de lei caietul de sarcini, redevenţa de aproximativ 3.500 - 4.000 de lei, în funcţie de suprafaţa terenului, toate aceste sume trebuind a fi achitate dublu, adică şi pentru «contracandidat» (al doilea ofertant necesar pentru realizarea efectivă a procedurii de licitaţie publică deschisă, conform documentaţiei de atribuire), inculpatul explicându-i că jumătate din aceste sume le va recupera după licitaţie, în numele contracandidatului care va pierde“, mai spun procurorii.

 
În acest context, „dialogul dintre inculpat şi martor, purtat cu privire la sumele de bani - câte 4.000 de euro pentru loturile situate lângă lacul Agigea, sumă ce urma a fi dată de cei doi prieteni ai denunţătorului, şi 3.000 de denunţător, în vederea obţinerii contractelor de concesiune, în total, suma de 11.000 de euro, din care un avans de 3.000 de euro - reprezentând preţul influenţei traficate, s-a desfăşurat astfel la debutul întrevederii“.
 
„Conversaţia dintre cei doi a continuat cu stabilirea suprafeţei, poziţionarea loturilor dorite de (...) - inclusiv prin indicarea pe smartphone-ul aparţinând inculpatului a unei hărţi cuprinzând loturile deţinute de Primăria Agigea şi care urmau a fi concesionate - şi satisfacerea interesului acestuia de către inculpat în obţinerea unor loturi situate lângă lacul Agigea, strada (...), inculpatul asigurându-l de faptul că este omul potrivit în cazul în care este interesat, de demersurile pe care le va întreprinde, precum şi cu privire la caracterul cert al acestora“, mai spun procurorii.

„Inculpatul l-a asigurat pe (...) că «treaba este serioas㻓

În cadrul discutării chestiunilor privind licitaţia „denunţătorul i-a spus consilierului local Manea Dorel că prietenii săi sunt de acord să dea suma de bani pretinsă pentru obţinerea terenurilor, însă doresc, precum denunţătorul, o garanţie de seriozitate. Răspunzând la această solicitare, inculpatul l-a asigurat pe (...) că «treaba este serioasă» şi că îi poate da denunţătorului în garanţie autoturismul personal marca (...)“.
 
În cadrul aceleiaşi întâlniri, „inculpatul Manea Dorel a adresat în mod direct (...) solicitarea ca acesta să îi dea o sumă de bani cu titlu de avans, respectiv suma de 3.000 de euro, invocând în mod expres influenţa sa asupra unor funcţionari din cadrul Primăriei Comunei Agigea, cu atribuţii privind organizarea şi desfăşurarea licitaţiei menţionate, pentru a-i determina pe aceştia să asigure câştigarea de către martor a lotului de teren dorit, solicitarea fiind exprimată expres şi neechivoc“.
 
De asemenea, „inculpatul Manea Dorel i-a spus (...) că licitaţia va fi o formalitate, că, în fapt, terenurile ce urmează a fi concesionate sunt «luate», iar în prezent nu face decât să caute oamenii pentru a le distribui, acest din urmă aspect reieşind şi din harta cu terenuri prezentată pe telefonul smart, unde erau evidenţiate cu o altă culoare“.
 
Astfel, introducând ca temă «contracandidatul», inculpatul i-a prezentat (...) posibilitatea ca acesta din urmă să aducă un «contracandidat de formă» în ipoteza în care denunţătorul nu poate găsi «oameni de încredere» cărora ar urma să le plătească suma de 100 de euro pentru a juca rolul de ofertant“.

„A cumpărat «prăjiturile» stabilite“

„În vederea sporirii încrederii (...), în cadrul aceleiaşi convorbiri, inculpatul Manea Dorel i-a precizat celui dintâi că este preşedinte al comisiei, înscrisurile administrate în cauză evidenţiind însă că inculpatul este numai membru în Consiliul Local al Primăriei Agigea, conform listei comunicate de instituţie, atribuţiile privind organizarea şi desfăşurarea procedurii de licitaţie revenind altor funcţionari stabiliţi prin hotărâre de Consiliu Local“, potrivit DNA.
 
„În baza înţelegerii anterioare, la data de 24.03.2016 (...) l-a contactat pe inculpatul Manea Dorel, căruia i-a comunicat că a cumpărat «prăjiturile» stabilite în ziua de 22.03.2016, convenind cu acesta să se întâlnească în acelaşi loc, respectiv pizzeria «(...)» din localitatea Eforie Nord, pentru ca martorul să înmâneze inculpatului avansul pretins de către acesta în scopul arătat anterior“, conform procurorilor.
 
După stabilirea acestor detalii, inclusiv a faptului că diferenţa de 8.000 de euro trebuia dată inculpatului în ziua licitaţiei, (...) i-a dat inculpatului Manea Dorel suma de bani pretinsă de către acesta cu titlu de avans, respectiv 3.000 de euro, formată din bancnote de 50 şi 100 de euro, şi i-a cerut să îi numere, însă inculpatul a refuzat, solicitând martorului să procedeze personal la numărarea sumei respective. Astfel, martorul a efectuat numărătoarea până la treizeci, apoi i-a înmânat inculpatului, care a introdus suma primită în buzunarul din partea dreaptă a hainei pe care o purta“.

Cum ar fi fost prins Dorel Manea

Procedând la identificarea acestor persoane, „s-a stabilit că acestea sunt (...) şi inculpatul Manea Dorel, cel dintâi declarând verbal că s-a întâlnit cu inculpatul pentru a-i da suma de 3.000 de euro, constituind prima tranşă din totalul de 11.000 de euro pretinşi, pentru ca acesta să-şi exercite influenţa asupra funcţionarilor din cadrul Primăriei, care au în sarcină organizarea şi desfăşurarea licitaţiei privind atribuirea unor contracte de concesiune, având ca obiect terenuri din intravilanul comunei Agigea. În ceea ce-l priveşte pe inculpat, acesta a precizat verbal că s-a întâlnit la un ceai cu o persoană pe care nu o cunoştea, precum şi că are asupra sa suma de 3.000 de euro, «care sunt bani de buzunar»“.
 
Cu această ocazie, „asupra inculpatului au fost identificate mai multe bunuri, respectiv un portmoneu conţinând suma de 217 lei, mai multe legitimaţii, carduri bancare şi cărţi de vizită, iar în buzunarul exterior dreapta al gecii, un teanc de bancnote cu cupiura de 50 şi 100 de euro, legate cu un elastic de culoare galbenă, sumă despre care inculpatul a repetat că reprezintă «bani de buzunar»“.
 
În aceeaşi împrejurare, „s-a procedat la compararea seriilor bancnotelor ce alcătuiau suma de 3.000 de euro cu seriile consemnate anterior în procesul-verbal de înscriere, ataşat la dosarul cauzei, operaţiune reluată ulterior, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, în prezenţa avocatului ales al inculpatului, şi consemnată în cuprinsul procesului-verbal întocmit în acest sens“.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dorel Manea, fost consilier local în cadrul Primăriei Agigea, eliberat condiţionat!

12 Jul 2017 2548

Dorel Manea, fost consilier local din Agigea, aproape liber. Procurorii DNA se opun

10 Jun 2017 3402

Suspectat de coruperea sexuală a minorilor Fost angajat al Protecţiei Copilului Constanţa, trimis în judecată

15 Mar 2017 2601

Arestul nu se deschide pentru cei trei inculpaţi Procurorii continuă cercetările în scandalul sexual de la Protecţia Copilului

24 Feb 2017 2021

Scandal sexual de la Protecția Copilului din Constanța. Angajatul instituţiei, arestat. Decizie definitivă

24 Jan 2017 2699

Scandal sexual la Protecţia Copilului din Constanţa! Arestaţii vor în libertate. Instanţa a rămas în pronunţare

24 Jan 2017 2128

Scandal sexual la Protecţia Copilului din Constanţa! Cei trei arestaţi ar putea fi eliberaţi azi

23 Jan 2017 2053

Eduard Crăciun, educator la Centrul Micul Rotterdam, arestat preventiv

19 Jan 2017 3510

Apelul lui Dorel Manea, respins Consilier local din judeţul Constanţa, condamnat definitiv

01 Oct 2016 2002

Constantin Dorel Manea, pus în libertate după ce ar fi lovit un bărbat şi l-ar fi abandonat într-o baltă de sânge

22 Sep 2016 2827

Ar fi lovit un bărbat şi l-ar fi abandonat într-o baltă de sânge Se cere prelungirea arestului faţă de Constantin Dorel Manea

19 Sep 2016 1704

Dorel Manea, consilier local din judeţul Constanţa, menţinut în arest preventiv (rechizitoriu)

19 Aug 2016 2443

Procurorii DNA, nemulţumiţi de condamnarea lui Dorel Manea, fost consilier local în Agigea (rechizitoriu)

02 Aug 2016 2277

Dorel Manea, consilier local în cadrul Primăriei Agigea, condamnat la închisoare cu executare

22 Jun 2016 2226

EXCLUSIV Dorel Manea, consilier local din judeţul Constanţa, CONDAMNAT cu executare (rechizitoriu)

21 Jun 2016 4624