"Arabii" de la Herghelia Mangalia, un spectacol deschis turistilor (galerie foto)

cap_5.jpgExemplarele de pursânge arab din Mangalia sunt vedetele incontestabile ale mai multor filme româneşti, regizate şi la malul mării - unul dintre acestea fiind „Mihai Viteazul"

Herghelia Mangalia, una dintre cele mai vestite din sud-estul Europei, pepinieră de pursânge arab, aşteaptă în fiecare zi, de la primele ore ale dimineţii şi până seara târziu, turiştii care doresc să viziteze padocurile, dar şi pe cei ce vor să urmeze o oră de echitaţie cu unele dintre cele mai frumoase şi mai liniştite exemplare de aici.

pur_sange3.jpgLa herghelie trăiesc nu mai puţin de 320 exemplare de pursânge arab, precum şi opt ponei. Pe lângă animalele scoase la vânzare, herghelia are şi un „lot" special, a cărui valoare este „inestimabilă", după cum afirmă şeful unităţii, Constantin Ancuţa. Aceştia sunt armăsarii de prăsilă pursânge arab, ai căror strămoşi au constituit baza Hergheliei Mangalia şi care perpetuează cele şapte linii iniţiale - Siglavy Bagdady (adus de la Herghelia Rădăuţi), El Iman („linie" egipteană, adusă din Germania), Ibn Galal („linie" egipteană adusă din Ungaria sau Germania), Cygaj („linie" poloneză), Gazal („linie" ungurească), Mersuch („linie" ungurească), Nedjari („linii" franceze şi poloneze).

Chiar în urmă cu câteva zile, pe hipodrom au avut loc „calificările" pentru promovarea tineretului cabalin la Herghelia Naţională: şase dintre „tinerii" armăsari de la Mangalia au fost astfel trecuţi în patrimoniul public al statului şi vor fi trataţi precum prinţii. Mai mult, ne spune şeful Hergheliei Mangalia, ing. Constantin Ancuţa, „noi ne-am dori ca primăriile din judeţ să apeleze la noi, pentru ameliorarea raselor de cai din localităţile din jur", iar aceasta, fireşte, în mod gratuit.

turisti_la_caluti1.jpgLa herghelie puteţi veni oricând, mai ales în zilele ceva mai întunecate, când nu mergeţi la plajă. O oră de echitaţie vă costă 80 de lei pe un pursânge arab, iar pe un ponei - 40 de lei. Preţul unui tur al hergheliei este de 2 lei pentru elevi şi studenţi, 10 lei pentru adulţi şi 6 lei/persoană pentru grupurile organizate. Abonamentele sunt 300 de lei pentru pursânge arab (şase ore plătite şi una gratuită) şi 200 de lei pentru ponei. Ora de călărie în padoc este 60 de lei, iar în spaţiu deschis (pe malul mării, în pădure etc) - 150 de lei. Filmările şi fotografiile profesioniste sunt 500 de lei/oră/cal, iar plimbările cu trăsura trasă de un pursânge este 80 de lei/oră.

„După ce te plimbă, calul vrea să te ţină minte"

Ora de echitaţie începe simplu: îngrijitorul calului şi cel ce vă va fi profesor vă învaţă, mai întâi, că animalul vă este un prieten, pentru că exemplarele selectate sunt dintre cele mai blânde. „Oniţa e tânără, e cea mai blândă dintre iepele de la noi. Şi sora ei o ţinem tot pentru echitaţie, e ceva mai vioaie, dar are un caracter la fel de bun", ne spune Nelu Dogaru, profesorul de echitaţie, „de serviciu" la manej. Nelu vă spune cum să urcaţi pe cal - nu e lucru uşor, deşi la prima vedere aşa pare - şi cum să vă menţineţi în şa. „Când te-ai urcat în şa, nu mai ai pic de frică. Calul nu ţi-ar face rău niciodată. După ce te plimbă, frumos este să cobori şi să îl mângăi, pentru că aşa te va „simţi" şi data viitoare te va recunoaşte", mai spune Nelu.

echitatie.jpgZona de echitaţie este destul de restrânsă, dar asta pentru cei abia iniţiaţi în tainele călăriei. „Veteranii", cei ce au urcat în şa de multe ori, pot opta şi pentru o plimbare la malul mării, îndeosebi seara, când numărul turiştilor este ceva mai mic pe plajă. În cazul în care vă mulţumiţi cu o plimbare prin herghelie, trebuie să vizitaţi neapărat atât padocul iepelor cu mânji - cei „mici" sunt, prin ei înşişi, un adevărat spectacol, dar şi grajdurile cailor de prăsilă, cei mai frumoşi şi mai nepreţuiţi armăsari ai rasei, din ţara noastră.

În cazul în care vă îndrăgostiţi de un pursânge arab de la Mangalia şi aveţi şi posibilitatea să creşteţi, trebuie să ştiţi că la herghelie se vând cai, prin negociere directă. Preţul unui cal este de la 2.800 de lei şi până la 15.000 de lei.

Un pursânge arab de la Mangalia, cu talie mică, este foarte uşor de îngrijit, consumă puţină hrană şi este destul de rezistent. Este agreabil, cu un temperament relativ plăcut, potrivit pentru echitaţie şi agrement. Înfiinţată în anul 1926, Herghelia Mangalia a dispus, la început, de cai arabi aduşi de la Jegălia, Cislău şi Rădăuţi, fiind deschisă oficial în 1929. Un cal bine îngrijit poate ajunge, de obicei, la 30 de ani de viaţă, cel mai „bătrân" exemplar din herghelie fiind, la ora actuală, o iapă de 27 de ani. Dar „recordman"-ul de vârsta de la Heghelia Mangalia a fost Nedjari, armăsarul Regelui Mihai, care a murit la „venerabila" vârstă de 34 de ani, în 1946. Exemplarele de pursânge arab din Mangalia sunt vedetele incontestabile ale mai multor filme româneşti, regizate şi la malul mării - unul dintre acestea fiind „Mihai Viteazul". Printre fanii declaraţi ai cailor de aici şi nelipsit în timpul verii de la cursele de galop, atunci când acestea mai aveau loc la malul mării, este regizorul Sergiu Nicolaescu.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

DACIANS

04 May, 2019 13:14

Romania -TEZAURUL GENETIC CAI DE RASA pur sangele arab –mangalia cu toate liniile sale cislau - pur sange englez rasa shagya arab - radauti cu toate liniile sale lipitan-sambata de jos cu cele 7 linii din 8 existente jegalia-cal de sport romanesc REZULTAT PUR ROMANESC DINTRE O IAPA SPORT SI UN ARMASAR SHAGYA ARAB-o sub ramura a rasei arab pur sange hutul-lucina, plus toate hergheliile si depozitele de armasari In tara noastra sunt aprox 1.500 cai de rasa cu dangale-pedigree la stat in herghelii si depozite plus 1.500 de cai rasa de monta publica si aprox 3.500 la proprietari particulari la o populatie cabalina de 600.000-700.000 de capete ceea ce este f.putin,adica 1% procente. Vecinii Romaniei,vest-Ungaria si sud-Bulgaria au un numar mai mare in procente respectiv 6-7%-ungurii,4-5%-bulgarii,polonezii au peste 10 procente cai de rasa Este bine ca se incearca ameliorarea rasei cal de sport romanesc cu rasa selle franceza -Quool du Bois Margot si CICAVE DU TALUS la jegalia……… La herghelia izvin nucleul rasei Nonius tot de provenienta franceza are puritatea rasei intre 80-86% ,in schimb la maghiari puritate rasei este intre 34-40% cel mult.

madalin ionita

12 Jan, 2012 02:08

ma intereseaza sa cumpar 2 armasari cuminti pt calarie si trasura

lupu bogdan

30 Aug, 2011 18:39

ma intereseaza doi manji intre 6 luni si 1 an sa cumpar.vrau sa stiu si pretul.ast un raspuns lupushor_20 este id meu de mesenger.va rog sa ma contactati cat mai repede.

surmelis argentina pusa

02 Nov, 2009 18:12

FOARTE FRUMOS SI INTERESANT.

Articole asemanatoare

Filmul „Trei kilometri până la capătul lumii”, regizat de profesorul Emanuel Pârvu de la Universitatea Ovidius din Constanța, la Festivalul Internațional de Film de la Cannes

23 Apr 2024 358

„Take, Ianke și Cadîr”, în interpretarea artiștilor de la Teatrul Jean Bart Tulcea

14 Mar 2024 621

„Muzicanții din Bremen”, la Teatrul Jean Bart din Tulcea

18 Feb 2024 583

„Take, Ianke și Cadîr”, fermecătoarea poveste despre toleranță și prietenie se joacă la Teatrul Jean Bart din Tulcea

07 Feb 2024 906

Documentar proiectat la Muzeul de Artă Constanța pentru celebrarea a 107 ani de la nașterea lui Oleg Danovski

07 Feb 2024 621

18 ani petrecuți la Teatrul Dramatic Constanța In memoriam Ion Maximilian, regizorul atras spre comedie „atât de gena paternă, cât și de natura sa psihică”

19 Jan 2024 780

Un nou proiect pregătit de Teatrul de Stat Constanța Regizorul Andrei Șerban face parte din echipa care va pune pe scenă o piesă de a lui Shakespeare (GALERIE FOTO)

07 Jan 2024 1220

Doliu pe scena culturală şi nu numai! „S-a stins o voce puternică într-un spațiu fundamental pentru societate- cultura“

02 Jan 2024 1509

In memoriam Paul Barbăneagră, regizorul din Tulcea, cu activitate desfășurată în Franța

12 Oct 2023 1155

Gheorghe Vitanidis, nume important în breasla regizorilor, născut la Mangalia

29 Sep 2023 1183

Veteranii Michael Mann și Luc Besson participă la Festivalul de Film de la Veneţia

31 Aug 2023 1032

Andrei Ungureanu, al treilea câștigător al concursului ZIUA de Constanța și florăria Prima Donna Flower Shop. Cadou înmiresmat pentru ziua fiicei sale!

28 Aug 2023 1036

A decedat la Constanța Florin Orezeanu, regizorul ce a activat pentru televiziunea de pe litoral, TV Neptun

27 Jul 2023 1567

Maria Magiru și Lică Gherghilescu, propuși pentru tilul de Cetățean de Onoare al județului Constanța (DOCUMENTE)

20 Jul 2023 1344

Decor ca în filme. „Miresica noastră!“ Cununia religioasă pentru fosta gimnastă Cătălina Ponor, care și-a și botezat fiul (GALERIE FOTO)

09 Jul 2023 7759