„Nu poti sa strigi la turist «Fereste, ca trece caruta!»" (galerie foto)

turisti_la_caluti1.jpgÎn prezent, la Herghelia Mangalia sunt organizate mai multe runde de licitaţii, în urma cărora, până la ora actuală, au fost vânduţi 14 cai din cei 59

Una dintre cele mai reprezentative unităţi, pepinieră de pursânge arab din Europa, Herghelia Mangalia, se redeschide turiştilor ce vor sosi, în câteva săptămâni, la malul mării. Cei 340 de cai pursânge arab şi şase ponei sunt pregătiţi să fie admiraţi de clienţii litoralului sudic, aici fiind organizate atât ore de echitaţie, cât şi plimbări pe malul mării.
Herghelia Mangalia se trezeşte la viaţă, aici având loc curăţenia de primăvară. Angajaţii unităţii au trecut deja la pregătirea campaniei agricole de primăvară, urmând ca, zilele acestea, să aibă loc licitaţiile pentru lucrările de însămânţare. Tot din această lună, Herghelia Mangalia se redeschide cu o serie de servicii oferite iubitorilor sporturilor ecvestre.
Astfel, viitorii turişti, dar şi localnicii care îndrăgesc caii de rasă, pot vizita unitatea din Mangalia în fiecare zi, de luni până vineri, între orele 9.30 şi 18.00, şi în week-end, între 8.30 şi 18.00, preţul unui tur al hergheliei fiind de 2 lei pentru elevi şi studenţi, 10 lei pentru adulţi şi 6 lei de persoană pentru grupurile organizate. Orele de echitaţie pe unul dintre cei şase ponei (40 lei/oră) sau pursânge arab (60 de lei/oră) se pot face în fiecare zi, între 10.30 şi 18.00, şi sâmbătă şi duminica, între 9.30 şi 18.00. Abonamentele sunt 300 de lei pentru pursânge arab (şase ore plătite şi una gratuită) şi 200 de lei pentru ponei. Ora de călărie în padoc este 60 de lei, iar în spaţiu deschis (pe malul mării, în pădure etc) - 150 de lei. Filmările, fotografiile profesioniste sunt 500 de lei/oră/cal, iar plimbările cu trăsura trasă de un pursânge este 80 de lei/oră.
În prezent, la Herghelia Mangalia sunt organizate mai multe runde de licitaţii, în urma cărora, până la ora actuală, au fost vânduţi 14 cai din cei 59. Caii au fost adjudecaţi de crescători particulari din toată ţara, preţul acestora fiind cuprins între 1.100 lei şi 11.000 lei.

Conducerea hergheliei nu ştie de proiectul parcului de distracţii

Referitor la realizarea unui parc dedicat agrementului, cu specific „cinematografic", conducerea unităţii ne spune că, deocamdată, nu „vede" unde anume ar putea fi înfiinţat acesta. „Au avut loc discuţii cu primăria, din iunie anul trecut. De atunci am mai discutat cu primarul Mihai Tusac de vreo două ori. Eu nu pot spune decât că acest parc nu se poate face, cel puţin nu la noi în unitate. Domeniul hergheliei este unul al statului român şi orice colaborare trebuie realizată la nivel central - la Regia Naţională a Pădurilor Romsilva şi la Direcţia Silvică Constanţa. Eu, personal, nu cunosc niciun parteneriat în acest sens", afirmă şeful Hergheliei Mangalia, ing. Constantin Ancuţa.
Acesta mai spune că „toată lumea are dreptul să viseze, dar una este producţia şi alta divertismentul. Aici, la herghelie, e vorba despre producţie şi nu de agrement. La noi circulă utilaje, căruţe, se strânge bălegar. Nu poţi să strigi la turistul venit în parc de distracţii: «Fereşte, că trece căruţa!»", spune Constantin Ancuţa.
Mai mult, investiţiile ce ar trebui făcute pentru un parc dedicat divertismentului ar urma să fie realizate pe termen lung, de cel puţin zece ani şi cu forte mulţi bani. Şeful hergheliei ne-a declarat că, de-a lungul timpului, au „bătut" la poarta unităţii foarte mulţi investitori - bulgari, italieni, nemţi -, care s-au arătat încântaţi de potenţialul turistic al acesteia. Însă, „aşa cum au venit, aşa s-au dus", spune ing. Constantin Ancuţa.

Zona hergheliei - arie protejată de Guvernul României

Edilii locali ştiu, probabil, cel mai bine unde doresc să înfiinţeze parcul de distracţii. Va fi „centrat pe zona Hergheliei Mangalia", ce ar cuprinde, afirmă aceştia, pe lângă spaţiul generos destinat clădirilor din lemn, asemănătoare aşezărilor vestului sălbatic, şi zonele pentru „show-uri specifice filmelor western, atacuri ale diligenţelor şi dueluri călare" (www.mangalia.ro).


Desigur, acest lucru nu se va face, din păcate, nici în partea de nord a hergheliei (zonă destinată exlusiv furajelor pentru cele aproape 400 de cabaline de la unitatea din Mangalia), nici în sudul unităţii (zonă cu loturi private şi prin care trec şi trenurile CFR), dar nici în vest. Aici se află mlaştina hergheliei, cu o suprafaţă de 98 de hectare, declarată, prin Hotărârea Guvernului nr. 1581 din 08/12/2005 publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 24 din 11/01/2006, şi aflată pe site-ul APM, drept rezervaţie naturală. Unde, firesc, nu se poate nici construi, dar nici tulbura în vreun fel ecosistemul, prin fluxul prea mare de oameni şi utilaje.
Rămâne, deci, nordul hergheliei - zona hipodromului. Acesta are 20 de hectare, însă nu poate fi utilizat pentru construcţii improvizate, ci, poate, doar pentru „atacurile diligenţelor şi duelurilor călare".

Caii de la Mangalia, recunoscuţi la nivel internaţional

„Linia" Shagya Arab are o istorie aparte, fiind o încrucişare între caii moldoveneşti de la Rădăuţi şi un pursânge arab, Shagya, care a fost adus, în 1836, în Ungaria, la Herghelia de la Babolna. Cele două rase stau la baza cailor Shagya de la ora actuală, din care există la Mangalia mai multe exemplare, folosite mai ales la tracţiune, datorită fizicului mult mai robust decât al celor pursânge arab. Shagya Arab de la Mangalia figurează în orice „catalog" internaţional al rasei pentru puritatea şi nobleţea exemplarelor.
La polul opus, calul pursânge arab de la Mangalia, cu talie mică, este foarte uşor de îngrijit, consumă puţină hrană şi este destul de rezistent. Are un temperament relativ plăcut, potrivit pentru echitaţie şi agrement. Înfiinţată în anul 1926, Herghelia Mangalia a dispus, la început, de cai arabi aduşi de la Jegălia, Cislău şi Rădăuţi, fiind deschisă oficial în 1929. Între 1936 - 1941 s-au importat din Polonia noi „linii" de pursânge: El-Sbaa şi Nedjari. Astfel că, în prezent, la Herghelia Mangalia se află cai proveniţi din astfel de „linii de sânge" - Siglavy Bagdady (adus de la Herghelia Rădăuţi), El Iman („linie" egipteană, adusă din Germania), Ibn Galal („linie" egipteană, adusă din Ungaria, Germania), Cygaj („linie" poloneză), Gazal („linie" ungurească), Mersuch („linie" ungurească), Nedjari („linii" franceze şi poloneze).
Un cal bine îngrijit poate ajunge, de obicei, la 30 de ani de viaţă, cel mai „bătrân" exemplar din herghelie fiind, la ora actuală, o iapă de 27 de ani. Dar „recordman"-ul de vârstă de la Herghelia Mangalia a fost Nedjari, armăsarul Regelui Mihai, care a murit la „venerabila" vârstă de 34 de ani, în 1946. Caii pursânge arab din Mangalia sunt vedetele incontestabile ale mai multor filme româneşti, turnate la malul mării. Un exemplu de film este „Mihai Viteazul", unul dintre fanii declaraţi ai cailor de aici şi nelipsit în timpul verii de la cursele de galop fiind regizorul Sergiu Nicolaescu.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

fara nume

18 Mar, 2009 15:44

Sau sa viziteze ferma de struti si chinchilla. Nu cred ca sunt multe in tara, iar animalele si curatenia de acolo te fac sa revii. Personal am descoperit ferma in toamna la "Ziua Recoltei" si de atunci am fost cu copilul de trei ori direct la ferma.

gigel tracu

11 Mar, 2009 13:05

un parc de distractii ar fi "o motivatie" in plus pentru turistii care vin in sudul litoralului si in zilele ploioase transforma holul hotelurilor intrun loc unde adultii fraternizeaza cu copii lor (spre necazul celorlalti,se gasesc mereu ceilalti)in realizarea unui balamuc fara cusur.Saturnul Herghelia Mangalia ar putea deveni un paradis pentru petrecerea unor ore de adevarata relaxare chiar si pentru bastinasi.Este o mare greseala sa te gandesti la cazare si masa si sa nu gandesti la un Dysneyland chiar mai modest.

Articole asemanatoare

S-a jucat barajul pentru Euro 2024 Ucraina a completat grupa României

29 Mar 2024 286

Natație Sportivii de la Atena Sport Club Constanța, multe clasări pe podium la Campionatul Regional (GALERIE FOTO)

27 Mar 2024 552

Fotbal județul Constanța Rezultatele de la Liga a 5-a și clasamentele. Voința Săcele, scorul etapei

27 Mar 2024 1079

Primăria Năvodari repară locul de joacă din Parcul Ion Dobre. Ce societate se va ocupa de lucrări (DOCUMENT)

26 Mar 2024 509

ISJ Constanța a inaugurat două terenuri de sport pentru elevii constănțeni (GALERIE FOTO)

26 Mar 2024 643

Aleșii locali vor aproba procedurile de închiriere a terenului de sport al Școlii Gimnaziale „Nicolae Titulescu” și a unei săli de clasă a Școlii Gimnaziale „Dimitrie Cantemir” (DOCUMENTE)

25 Mar 2024 466

Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța vrea să obțină în instanță suspendarea hotărârii Consiliului Local Constanța prin care a fost revocat dreptul de folosință gratuită a sediului (DOCUMENT)

23 Mar 2024 1646

Clubul Sportiv Dinamo București va avea o arenă multifuncțională modernă! Câte locuri va avea arena

21 Mar 2024 470

Încălțăminte sport contrafăcută, descoperită în Portul Constanţa

21 Mar 2024 359

Prima întâlnire transnațională în cadrul proiectului Protecting Children in Sport Developing Safe and Inclusive Sport Organizations la Universitatea Ovidius Constanța

20 Mar 2024 449

Primăria a emis certificatele de urbanism Două școli și o grădiniță din Palazu Mare și Constanța vor avea săli de sport

20 Mar 2024 512

SC Agrement Sport Club SRL solicită de la Agenția de protecție a mediului obținerea autorizației de mediu, amplasat în Mamaia Sat

20 Mar 2024 306

Tulceanul Sorin Andrici stabilește un nou record pentru România în competiția din Spania

19 Mar 2024 459

UPDATE Simona Halep și-a aflat adversara de la Miami!

18 Mar 2024 650

Județul Tulcea Sportivii de performanță, susținuți financiar mai degrabă de familii

13 Mar 2024 500