Bianca Evelyn Paris, constănţeanca ce studiază Ştiinţe Politice la Paris (galerie foto)

„Dacă stau prea mult fără activitate, nu mă simt bine. Cred că, încă din liceu, un tânăr trebuie să fie decis în privinţa carierei sale“, ne-a destăinuit Bianca Evelyn Paris, o constănţeancă admisă, anul trecut, la Universitatea Sciences Po din Paris, unde studiază Ştiinţele Politice.
 
A absolvit în anul 2014 Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“, Matematică-Informatică, obţinând media 9,55 la Bacalaureat. Pentru că încă din anii de gimnaziu şi-a dorit să urmeze o facultate în străinătate, nu a stat mult pe gânduri şi a aplicat la programul Double Diploma. „Am reuşit să obţin o bursă în cadrul acestui program, care constă în doi ani de studii la Universitatea Sciences Po din Paris, şi alţi doi la UCL (University College London). Mi-am ales facultatea care să se muleze pe aşteptările şi dorinţele mele“, mai spune Evelyn. Cu toate că a urmat Mate-Info, tânăra vorbeşte fluent patru limbi străine: engleză, franceză, germană şi italiană. „Am început să învăţ limba engleză de mică.

Cred că am înclinaţii spre limbile străine, deoarece învăţ repede şi sunt pasionată de deschiderea culturală pe care ţi-o conferă acestea. De franceză m-am apucat în ultimul an de liceu. Ulterior, am susţinut la Alianţa Franceză din Constanţa examenul DALF, nivelul C1, şi am acumulat în timp util cunoştinţele necesare pentru a susţine cu succes interviul la Sciences Po, o universitate din categoria Grandes écoles“, menţionează Evelyn. Despre sistemul de învăţământ francez ne spune că se aseamănă cu cel românesc, doar că există unele particularităţi cu care a trebuit să se acomodeze.

Este singura studentă româncă din anul său din cadrul campusului parizian, unde peste 90% sunt francezi. „Nu m-am simţit discriminată în mediul universitar, întrucât universitatea promovează egalitatea de şanse pentru toţi studenţii, iar prejudecăţile şi discriminările pe baza originii, religiei sau sexului sunt considerate inacceptabile. Conducerea universităţii pune accentul pe buna integrare a tuturor studenţilor. În schimb, există prejudecăţi legate de români, însă de cele mai multe ori acestea sunt combătute de tinerii merituoşi care se remarcă în cadrul universitar sau profesional“, mai povesteşte Evelyn. Anul acesta a terminat anul I. Dacă cei din anul său sunt obligaţi să urmeze un stagiu obligatoriu, Evelyn a fost scutită, deoarece a contat experienţa acumulată în România, unde a activat la Rotaract Pontus Euxinus. În plus, trei ani la rând a participat la concursul internaţional organizat de NASA, Ames Space Settlement Design Contest, reuşind să obţină, alături de colegii din echipă, premii şi menţiuni. Evelyn a ocupat de asemenea funcţia de preşedinte al Consiliului Şcolar al Elevilor din cadrul CNMB în perioada 2011-2013, fiind aleasă doi ani la rând. În baza acestor performanţe, precum şi a cunoştinţelor acumulate independent sau la facultate, a fost admisă la stagiul pe care îl urmează doar studenţii din ultimul an de masterat. „La ora actuală, sunt analist de marketing la GDF SUEZ Trading, acest stagiu oferindu-mi o deschidere către domeniul finanţelor şi al investiţiilor. Stagiul se va termina pe 14 august, iar pe 15 august voi veni la Constanţa. Dar nu voi reuşi să stau mult, deoarece cursurile anului II încep pe 1 septembrie“, ne-a mai spus tânăra.

 Ce le transmite liceenilor din ţară

„Merită să înveţi. Din sistemul de învăţământ românesc, tinerii pleacă având multe informaţii de cultură generală, care îi disting printre străini. Activităţile extracurriculare la care avem şansa să participăm în ţară sunt de asemenea foarte importante şi reprezintă un prim pas în dezvoltarea abilităţilor sociale, foarte valoroase în orice domeniu de activitate. La mine au contat mult şi concursurile NASA la care am participat“, povesteşte tânăra. Mai trebuie să precizăm că, înainte de a fi admisă la Universitatea Sciences Po din Paris, Evelyn a susţinut examenele LCCI (London Chamber of Commerce & Industry) International Qualifications la English Centre din Constanţa. Evelyn îşi vede viitorul în afara ţării. Nu va reveni în România după absolvirea facultăţii, deoarece îşi doreşte o carieră în Franţa sau în Anglia.
 
Citeşte şi
Interviul online cu Dana Pisică şi Evelyn Bianca Paris, fetele care au cucerit NASA: Tema discutiei - „Arhitecţii spaţiului”

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce mesaj a transmis ministrul Cătălin Predoiu de ziua Franței

14 Jul 2023 1032

Stagiunea estivală a artelor spectacolului își deschide porțile la Constanța. Iată care va fi programul! (FOTO)

14 Jul 2023 1085

Expoziția de DVD-uri și CD-uri „Vive la France!”, la Biblioteca Județeană Constanța

14 Jul 2022 1134

Un detașament de onoare din Brigada 30 Gardă ,,Mihai Viteazul", la parada militară organizată la Paris cu prilejul Zilei Naționale a Franței (GALERIE FOTO)

14 Jul 2022 1425

Scrisoare transmisă de Klaus Iohannis președintelui Republicii Franceze, Emmanuel Macron, cu ocazia Zilei Naționale a Franței

14 Jul 2022 937

Nicolae Ciucă „Ziua de 14 iulie are o rezonanță deosebită pentru cetățenii francezi și pentru toate națiunile libere și democratice“

14 Jul 2022 862

14 iulie - Astăzi se sărbătoreşte Ziua Naţională a Franţei. Ce mesaj a transmis ambasadorul Laurence Auer (VIDEO)

14 Jul 2022 1520

Cartea zilei Ce-aș fi eu fără tine?

23 Jan 2022 1434

Tulcea culturală Localitate dobrogeană, premiată de francezi, în cadrul concursului „Oraşul durabil 2021”

26 Oct 2021 2731

Klaus Iohannis „Printre pilonii cei mai solizi ai legăturilor româno-franceze se regăsește atașamentul ferm pentru o Europă unită“

14 Jul 2021 1290

Astăzi este Ziua Națională a Franței. 14 iulie 1790 - La fête de la Fédération

14 Jul 2021 5483

#DobrogeaDigitală Căderea Bastiliei și Ziua națională a Franței - „Frânturi dintr-o mare feerie”

14 Jul 2021 2728

Excelența Sa, Ambasadoarea Franței în România, Laurence Auer a vizitat prima oară Constanța în copilărie. Prima amintire - sosirea pe mare, în fața Cazinoului!

18 Jun 2021 3507

Ambasadoarea Frantei, Excelenta Sa, doamna Laurence Auer, in vizita la CNMB

22 Feb 2021 2157

Ziua Națională a Franței Klaus Iohannis - „14 iulie, o dată emblematică, un simbol pentru toate țările democratice“

14 Jul 2020 1608