Cuget liber În pat cu duşmanul!

"Venea târziu şi mă bătea uneori atât de tare că stăteam întinsă pe jos şi câte jumătate de oră numai să mă lase în pace. Nici nu mă mişcam până când nu auzeam că s-a culcat", povesteşte o femeie din Constanţa. Aceste cuvinte sunt numai o frântură din chinul îndurat de la bărbatul cu care se căsătorise de numai un an. Într-o seară nu a mai rezistat şi a plecat de acasă.

Este una dintre puţinele femei care au scăpat de coşmarul violenţei domestice. A plecat cu hainele de pe ea şi cu câţiva lei în buzunar, la nişte prieteni care au ajutat-o. Dar recunoaşte că dacă ar fi avut copii nu s-ar fi descurcat şi poate ar mai fi îndurat şi acum bătăile soţului.

Zilnic, zeci de femei trec prin aceleaşi chinuri. Dar nu pleacă. Le e frică de bărbatul bătăuş sau teamă că nu vor avea din ce să trăiască şi nu vor putea să îşi crească singure copiii, nu vor să afle cunoscuţii, şefii.

Mai mult decât atât, nici nu au sprijinul societăţii civile şi al autorităţilor. Acţiunile de prevenire a fenomenului de violenţă domestică sunt foarte puţine. La fel şi centrele de adăpost pentru victime. Practic, în judeţul Constanţa nu există decât un singur centru, la Cernavodă, pentru femeile din localitate sau comunele din vecinătate. Şi chiar şi acesta stă gol. De vină este mentalitatea. Căci femeilor le este ruşine să nu afle cunoscuţii de situaţia în care sunt, le este jenă să ceară ajutorul, nu pot fi independente, nu pot şi nu vor să recunoască faptul că, la un moment dat, au făcut o alegere greşită în viaţă.

„Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Constanţa colaborează cu mai multe instituţii responsabile de la nivel judeţean, care au atribuţii în domeniul violenţei în familie, cum ar fi Inspectoratul de Poliţie, Serviciul de Medicină Legală, Inspectoratul Şcolar, Inspectoratul de Jandarmi şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Instituţia noastră are ca atribuţii monitorizarea trimestrială a datelor statistice privind cazurile de violenţă în familie din judeţ, de la instituţiile partenere, statistică pe care o raportează trimestrial la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Familiei si a Drepturilor Familiei din cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. De asemenea, persoana cu atribuţii în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei în familie din cadrul A.J.P.S. acordă consiliere socială persoanelor care apelează la instituţia noastră şi îndrumă victima şi agresorul spre servicii sociale şi medicale de specialitate şi colaborează cu serviciile specializate pentru protecţia copilului de la nivelul judeţului", a explicat purtătorul de cuvânt al AJPS, Mariana Fătu.

www.cugetliber.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Caută un loc de muncă? Liceul Tehnologic ”Nicolae Dumitrescu” Cumpăna, județul Constanța angajează

19 Apr 2024 386

Marcel Ciolacu Portul Constanţa, cel mai important hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră

19 Apr 2024 297

Locuri de muncă Constanța Primăria Municipiului Mangalia scoate la concurs un post vacant. Detalii

19 Apr 2024 357

Este necesară o vechime de 6 ani și 6 luni Ce post scoate la concurs Universitatea „Ovidius” Constanța

19 Apr 2024 550

Spitalul Municipal Mangalia, județul Constanța angajează asistent medical pentru Secția Obstetrică ginecologie

18 Apr 2024 460

Locuri de muncă Constanța Direcția Județeană pentru Sport și Tineret angajează. Detalii

18 Apr 2024 549

Angajări Constanța Ce post scoate la concurs Spitalul Clinic de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie Eforie Nord

18 Apr 2024 516

Angajări Constanța Spitalul Orășenesc Cernavodă scoate la concurs un pot vacant. Iată ce trebuie să faci

17 Apr 2024 400

Locuri de muncă Constanța Serviciul Public de Gospodărie Comunală Techirghiol angajează. Detalii

17 Apr 2024 417

Preotul Petrică Leașcu a intrat „în post și rugăciune la Curtea de Apel Constanța“! (FOTO+VIDEO)

16 Apr 2024 760

Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu” Constanța scoate la concurs un post vacant. Iată ce trebuie să faci

15 Apr 2024 771

​Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu” Constanța angajează paznic. Detalii

15 Apr 2024 499

Muzeul de Artă Populară Constanța angajează. Ce post este scos la concurs

15 Apr 2024 681

Angajări Constanța Cauți un loc de muncă? Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa angajează

15 Apr 2024 759

Vineri, ziua pronunțării Preotul Petrică Leașcu, personaj cheie în investigația Recorder.ro, „Corupție în numele Domnului“, intră „în post și rugăciune la Curtea de Apel Constanța“

15 Apr 2024 655