Cuget Liber Presupuşii cămătari din Piaţa Chiliei, acuzaţi că l-au şantajat pe afaceristul Ion Şerban, lăsaţi în libertate!

Zeci de persoane din Piaţa Chiliei şi nu numai au „păzit", vineri, Palatul de Justiţie din Constanţa r În faţa judecătorilor, suspecţii de şantaj au spus că ei au fost cei care, de fapt, au fost păcăliţi de Ion Şerban

 

Agitaţie mare, vineri, la Tribunalul Constanţa. Zeci de persoane, rude, cunoscuţi, prieteni ale celor 18 persoane arestate pentru că l-ar fi şantajat pe actualul om de afaceri şi fost şef al Miliţiei Economice, Ion Şerban, au venit la instanţele de judecată pentru a fi alături de cei aflaţi în spatele gratiilor în momentul judecării recursurilor declarate de ei împotriva emiterii mandatelor de arestare preventivă.

Trupele DIAS au escortat permanent maşinile Poliţiei şi pe inculpaţi.

Printre susţinători s-au aflat Metin Cerchez şi renumitul „Săceanu". Sala de judecată a devenit, de asemenea, neîncăpătoare pentru rudele inculpaţilor şi pentru cei 12 avocaţi care îi reprezintă pe inculpaţi.

Metin Cerchez a declarat ziariştilor, înainte ca instanţele de judecată să ia în discuţie recursurile declarate de cele 18 persoane, că mulţi dintre cei arestaţi au făcut împrumuturi la bancă pentru a-i da lui Şerban să cumpere pământ. În schimb, Şerban le-a promis că le dă un procent din afacere. „Eu le-am zis atunci să meargă la DNA ca să facă plângere pentru înşelăciune, pentru că Şerban accesase apoi şi fonduri europene" a spus Metin Cerchez. Numai că oamenii nu l-ar fi ascultat...

De asemenea, el face acuzaţii grave vizavi de implicaţiile din acest dosar: „Vineri seara (n.r. - seara arestării) l-am văzut pe Vasile Blaga intrând la IPJ Constanţa. Cerem arestarea lui Ion Şerban pentru înşelăciune dacă aceşti oameni nu vor fi puşi în libertate".

Aşa-zişii cămătari îl acuză pe Ion Şerban de înşelăciune

În faţa magistraţilor constănţeni unii dintre inculpaţi au refuzat să mai declare ceva, spunând că îşi menţin declaraţiile date la Poliţie. Alţii însă au vrut să vină cu anumite completări.

Ismail Amet, spre exemplu, a spus judecătorilor că, în urmă cu mai bine de un an, i-a dat 50.000 de euro lui Ion Şerban, cu care acesta din urmă a cumpărat pământ. „Mi-a zis că devin asociat cu el, la terenuri" - a spus bărbatul. Suma de 50.000 de euro era luată însă cu împrumut de la bancă de către fiul său, care a ipotecat casa în care stau cu toţii.

„De-atunci şi până acum ne-a dat câte o sumă nesemnificativă. De fiecare dată când îl căutam nu mă primea, spunea că nu are ce să-mi dea... Acum 6 - 7 luni am primit somaţie de la bancă în care mi se spunea că scot casa la vânzare. Nu este adevărat că l-am ameninţat! Nu am fost niciodată la sediul firmei şi nici nu i-am provocat distrugeri. Deţin o chitanţă de mână din care reiese suma pe care i-am dat-o şi data la care urma să-mi restituie banii. Mă consider total nevinovat!" - a mai spus bărbatul.

Iusein Geilan a vrut să-şi spună şi el punctul de vedere. „Domnul Şerban mă acuză că am venit în biroul lui şi l-am ameninţat. În iunie 2010, m-am prezentat la firma lui Ion Şerban pentru a-l anunţa că, în urmă cu o zi, banca m-a avertizat că, dacă nu voi lichida creditele la bancă, îmi va scoate casa la licitaţie. Eu am făcut credit la bancă, de unde am scos 40.000 de euro, garantând cu casa. Acest împrumut l-am luat pentru că Ion Şerban a spus că are o afacere profitabilă şi că, din câştig, îmi va da un comision" - a spus bărbatul.

Vineri seară, judecătorii constănţeni au decis admiterea recursurilor declarate de cei 18 şi impunerea măsurii obligării de a nu părăsi localitatea pentru o perioadă de 30 de zile. Decizia este definitivă.

Acuzaţiile aduse

Tair Samet, Tair Ali, Ion Lucian Dragomir, Nagie Dragomir, Ismail Amet, Ismai Arun, Iusein Geilan, Ibraim Iusein, Derviş Nedret, Ibraim Erdinci, Tair Benghiuzel, Iaşar Demiş, Iusein Niat, Memet Asan, Bairam Memet, Niat Albai Memet, Iusein Erdinci şi Iaşar Ali au fost arestaţi, în urmă cu o săptămână, pentru şantaj în formă continuată. Dintre aceştia, doar 15 au ajuns în arestul Poliţiei, Iaşar Demiş, Derviş Nedret şi Iusein Erdinci nefiind de găsit la locuinţele lor, pentru ei fiind emise mandate de arestare în lipsă.

În cursul zilei de 13 august, poliţiştii din Constanţa însoţiţi de mascaţii de la DIAS au luat cu asalt locuinţele unor indivizi din Piaţa Chiliei acuzaţi de şantaj.

Acţiunea a pornit după ce fostul şef al Miliţiei Economice Constanţa, Ion Şerban, a depus plângere împotriva cămătarilor din Piaţa Chiliei.

În anul 2006, el a beneficiat de ajutorul cămătarilor, de la care a împrumutat 800 de mii de euro cu o dobândă de 10 - 20% pe lună.

Sub diverse ameninţări, fostul miliţian a plătit două milioane de euro, însă, la un moment dat, nu a mai putut face faţă pretenţiilor exagerate ale cămătarilor care îl ameninţau cu moartea. Mai mult, anul trecut, „prietenii" din Piaţa Chiliei au intrat în sediul firmei pe care o are Ion Şerban şi, după ce l-au bătut bine, au luat tot ce au găsit mai de valoare.

Speriat de amploarea situaţiei în care a ajuns, Şerban a depus plângere la Poliţie, iar oamenii legii au început ancheta.

www.cugetliber.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri Portul Constanța Verdict amânat pentru profitul din port! Fondul Proprietatea SA, în așteptare

28 Mar 2024 229

Firme din Constanța Revocări, numiri și prelungiri de mandate ale administratorilor societății Telegondola Mamaia SRL!

21 Mar 2024 557

Acționarii Comcereal SA Tulcea, convocați în adunare generală ordinară. Pe odinea zi, aprobarea indemnizaţiilor membrilor Consiliului de Administraţie

20 Mar 2024 497

Un teren de 10.000 mp și unul de 6.000 mp în atenția acționarilor Transfer de terenuri între CN APM Constanţa și Autoritatea Vamală Română

18 Mar 2024 691

Acţionarii Model Constanța SA decid vânzarea unui teren situat la intrarea în zona peninsulară a municipiului Constanţa

18 Mar 2024 542

Convocare AGA Litoral SA Se aprobă oferta de cumpărare a unui teren intravilan şi a unei construcții situate în Mamaia, zona Club Castel

16 Mar 2024 530

Alianța Dreapta Unită solicită Avocatului Poporului să sesizeze CCR în legătură cu OUG privind comasarea alegerilor europarlamentare și locale

11 Mar 2024 481

Prelungire de mandat pentru unul dintre administratorii din CA-ul Administrației Canalelor Navigabile Constanța

05 Mar 2024 433

Afaceristul George Secărea obține la Tribunalul Constanța convocarea AGA pentru compania Q Seg West SA! Va fi numit un nou administrator (MINUTA)

29 Feb 2024 724

În ședința de Consiliu Local se aprobă bugetul pentru 2024 Mandatele administratorilor de la Termocentrale Constanța au fost prelungite!

28 Feb 2024 583

Firme Constanța Adunare Generală a Asociaților și modificări în contextul decesului unui asociat la Lex Trans SRL

27 Feb 2024 564

Firme Constanța Acționarii Damen Shipyards Mangalia SA, convocați în adunare generală. Ordinea de zi a ședinței, completată la cererea Damen Holding BV

26 Feb 2024 914

Firme Constanța Acționarii Șantierului Naval 2 Mai SA Mangalia, convocați să decidă bugetul de venituri și cheltuieli pentru 2024

24 Feb 2024 713

Firme Constanța Acționarii Brise Grains SA, convocați în AGA și AGEA, vor decide desfiinţarea punctului de lucru din Bucureşti, Gara Herăstrău

22 Feb 2024 585

Firme Constanța Decizii luate de AGA Container Network Agency SRL

21 Feb 2024 640