Cuget Liber Un ONG acuză că maidanezii sunt ucişi în mod ilegal Eutanasierea - un mijloc de a ţine Biobaza aproape goală

Padocurile sunt goale, în vreme ce în Constanţa sunt peste 20.000 de maidanezi // Lunar, 400 dintre câinii care ajung la ecarisaj sunt eutanasiaţi

Poliţiştii de la Secţia 5 şi inspectori ai Direcţiei Sanitar-Veterinare au bătut, ieri dimineaţă, la poarta Biobazei de la marginea municipiului Constanţa. Voluntarii Asociaţiei Save the Dogs (asociaţie ce deţine, la rândul ei, o biobază în Cernavodă) îi sesizaseră că angajaţii unităţii ucideau câini într-un mod barbar. „Noi am mai făcut sesizări, în luna iulie, cu privire la modul cum sunt ucişi câinii. Am stat la pândă şi am filmat ce se întâmplă la biobază. Oamenii legii ne-au spus ca atunci când mai constatăm că sunt omorâţi câini, să-i chemăm", a afirmat Laurenţiu Vasilescu, reprezentantul organizaţiei nonguvernamentale.

El a descris cum, ieri, la ora 6,30, angajaţii biobazei au intrat în cuşti, au prins mai mulţi câini „cu nişte cârlige uriaşe", i-au tras până aproape de plasele de sârmă, un medic veterinar i-a injectat intravenos cu o substanţă letală, animalele murind „în chinuri groaznice". Leşurile au fost întinse pe spaţiul verde, iar apoi băgate în saci de plastic. „Ce am văzut în această dimineaţă este teribil! Ce am simţit şi am auzit, căci în momentul în care li se face injecţia letală, câinii simt o durere teribilă şi urlă", a exclamat şi Paula Lazarini, cetăţean italian, membră a asociaţiei.

Membrii organizaţiei acuză că sunt ucise şi animale sănătoase, deşi în lege se menţionează clar că pot fi eutanasiate doar animalele suferinde. „Pentru ei este o afacere, nu vor decât banii, nu se preocupă de câini. Îi declară bolnavi de cine ştie ce boli şi îi omoară, deşi nu au afecţiuni incurabile. Totul pentru a lua cât mai mulţi bani de la primării. Dar HG 9/2008 stipulează clar că pot fi eutanasiaţi numai câinii bolnavi incurabil! În plus, procedurile legale impun ca animalele să fie anesteziate înainte de eutanasiere", a mai spus Laurenţiu Vasilescu.

Ieri au fost eutanasiaţi 76 de câini

Mihai Puretea, administratorul SC Alfmob SA (firma care realizează serviciul de ecarisaj în municipiul nostru, în Cernavodă şi în comuna Limanu), a recunoscut că ieri au fost eutanasiaţi 76 de câini, dar a ţinut să precizeze că totul a fost făcut cu respectarea legii. „Erau câini pe care îi aveam de peste şapte zile, termenul legal în care suntem obligaţi să păstrăm câinii, unii aveau şi peste o lună de când erau aici. Au fost anesteziaţi înainte. Avem contract cu un medic veterinar de la Univet care îi verifică şi stabileşte care animal este bolnav şi trebuie eutanasiat", a afirmat reprezentantul biobazei.

De altfel, el a admis că astfel de proceduri sunt efectuate aproape lunar, în funcţie de cât de des se îmbolnăvesc patrupedele (!). Lunar, sunt omorâţi, în acest mod, în jur de 300 - 400 de maidanezi.

Administratorul a adus în discuţie, însă, şi aspectul financiar, dând de înţeles că este greu să se preocupe de bunăstarea câinilor cu bugetul redus pe care îl are. Potrivit acestuia, Asociaţia Save the Dogs, care are, de asemenea, o biobază în municipiul Cernavodă, ar primi o finanţare de 2.500 de lei/ câine, în vreme ce firma constănţeană abia dacă primeşte, de la autorităţile locale, între 50 şi 100 de lei/câine.

Nu se ştie dacă animalele erau bolnave

Oamenii legii, însoţiţi de inspectorii DSV, au verificat documentele întocmite cu ocazia eutanasierii. La prima vedere, nu s-a descoperit nimic în neregulă, dar oamenii legii vor continua cercetările. „Secţia 5 desfăşoară verificări pentru a stabili legalitatea uciderii animalelor. Medicii de la DSV vor analiza cadavrele, pentru a stabili dacă a fost respectată modalitatea de eutanasiere şi dacă patrupezii sufereau într-adevăr de bolile menţionate în acte", a afirmat cms. Lucian Dinulescu, adjunctul Secţiei 5.

Nici inspectorii sanitar-veterinari nu au depistat nimic neconform cu legea. E adevărat însă că s-au limitat la a număra cadavrele şi a verifica hârtiile întocmite. Iar conform actelor prezentate, câinii erau bolnavi (!). „S-au găsit câinii eutanasiaţi, cu fişe individuale pe care se menţionează că sufereau de boli letale, precum turbare, jigodie etc. Noi nu prelevăm probe pentru analiză, luăm cadavrele. Le vom lua doar dacă vom fi sesizaţi de Poliţie, aceasta fiind instituţia care a primit reclamaţia", a declarat Daniel Gherase, inspector DSV.

Nici numărul destul de ridicat al eutanasierilor efectuate lunar nu îi surprinde pe reprezentanţii instituţiei. „Nu consider că este un număr ridicat. Câţi câini bolnavi sunt pe străzi? Foarte mulţi! Dacă ţinem cont de acest aspect, nu mi se par mulţi", ne-a spus dr. Gheorghe Dincă, director DSV Constanţa, referindu-se la faptul că, lunar, în Biobaza Constanţa mor aproximativ 400 de câini.

Medicii sanitar-veterinari controlează periodic unitatea, ne-a spus directorul DSV. E drept însă că este verificată doar din punct de vedere al „bunăstării" animalelor. Adică: cum sunt prinse, cum sunt ţinute şi dacă au hrană. Dacă erau într-adevăr bolnave în momentul eutanasierii, nu se verifică.

În Biobază sunt doar 100 de câini!

Trebuie menţionat că, în prezent, în Biobaza Constanţa sunt 100 de câini, în condiţiile în care padocurile asigură spaţiul pentru 500 de patrupezi. Unde sunt restul? „Vin iubitorii de animale şi îi iau, sunt şi organizaţii cu unităţi proprii care îi iau", a susţinut Mihai Puretea.

Cât priveşte motivul pentru care, dacă au padocurile goale, nu ies în stradă pentru a mai aduna alţii, răspunsul primit a fost evaziv: „Au fost nişte probleme tehnice şi am întrerupt activitatea pentru o perioadă, dar acum ieşim din nou în stradă".

În urmă cu ceva vreme, chiar primarul Radu Mazăre admitea că pe străzile municipiului sunt peste 20.000 de maidanezi. Între timp, ei se înmulţesc, invadând aleile dintre blocuri şi pieţele, iar biobaza stă goală...

www.cugetliber.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce au decis magistrații în cauza Matichescu &Micu vs. AGA Airtours SRL

12 Apr 2024 534

Firme Constanța Acționarii Neptun-Olimp, convocați în AGA. Vor supune la vot închirierea terenului Complexului Maramureș din Olimp

05 Apr 2024 392

Convocator privind Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor SC CAMPIO ICM SA

03 Apr 2024 306

Firme Constanța Decizii ale Adunării Generale a Acţionarilor Mamaia SA!

28 Mar 2024 487

Știri Portul Constanța Verdict amânat pentru profitul din port! Fondul Proprietatea SA, în așteptare

28 Mar 2024 653

Firme din Constanța Revocări, numiri și prelungiri de mandate ale administratorilor societății Telegondola Mamaia SRL!

21 Mar 2024 614

Acționarii Comcereal SA Tulcea, convocați în adunare generală ordinară. Pe odinea zi, aprobarea indemnizaţiilor membrilor Consiliului de Administraţie

20 Mar 2024 550

Un teren de 10.000 mp și unul de 6.000 mp în atenția acționarilor Transfer de terenuri între CN APM Constanţa și Autoritatea Vamală Română

18 Mar 2024 792

Acţionarii Model Constanța SA decid vânzarea unui teren situat la intrarea în zona peninsulară a municipiului Constanţa

18 Mar 2024 612

Convocare AGA Litoral SA Se aprobă oferta de cumpărare a unui teren intravilan şi a unei construcții situate în Mamaia, zona Club Castel

16 Mar 2024 607

Alianța Dreapta Unită solicită Avocatului Poporului să sesizeze CCR în legătură cu OUG privind comasarea alegerilor europarlamentare și locale

11 Mar 2024 547

Prelungire de mandat pentru unul dintre administratorii din CA-ul Administrației Canalelor Navigabile Constanța

05 Mar 2024 509

Afaceristul George Secărea obține la Tribunalul Constanța convocarea AGA pentru compania Q Seg West SA! Va fi numit un nou administrator (MINUTA)

29 Feb 2024 825

În ședința de Consiliu Local se aprobă bugetul pentru 2024 Mandatele administratorilor de la Termocentrale Constanța au fost prelungite!

28 Feb 2024 667

Firme Constanța Adunare Generală a Asociaților și modificări în contextul decesului unui asociat la Lex Trans SRL

27 Feb 2024 630