Jurnal de Constanţa Mariana Mircea acuză Prefectura că nu sesizează ilegalităţile HCL-urilor

Prefectul Claudiu Palaz a amendat-o cu 5.000 de lei pe Mariana Mircea, primarul oraşului Cernavodă, pentru că nu a pus în aplicare o serie de hotărâri ale Consiliului Local.Edilul nu a primit mustrarea prea bine, drept pentru care a transmis un comunicat de presă prin care explică punctual de ce nu a pus în aplicare deciziile forului local.

„Referitor la HCL 216/2010, privind aprobarea asumării în regim de gestiune directă a serviciului de utilităţi publice aferente prin SC «Utilităţi Publice Cernavodă» SRL, aceasta a fost adoptată cu încălcarea dispoziţiilor art. 45, alin. 3 din Legea 215/2001 a administraţiei publice locale, republicată", se arată în documentul transmis de Primăria Cernavodă. Potrivit acestui articol, „hotărârile privind patrimoniul se adoptă cu votul a două treimi din numărul total al consilierilor în funcţie", iar Proiectul de Hotărâre 216/2010 a fost adoptat cu 11 voturi pentru, încălcându-se astfel dispoziţiile legale. Potrivit edilului, în mod legal era nevoie de 12 voturi pentru adoptarea iniţiativei. În acest context, hotărârea nu putea fi aplicată, iar Mariana Mircea susţine că a informat Prefectura despre această încălcare a legii, dar Claudiu Palaz, „din păcate, nu a luat nicio măsură de revocare a hotărârii". „Mai mult, conform Legii serviciilor publice, asumarea în regim de gestiune directă a serviciului de utilităţi publice nu se putea face către un SRL. Forma legală care trebuia aplicată era cea de delegare a serviciilor de utilităţi publice prin atribuirea directă către SC «Utilităţi Publice Cernavodă» SRL", spune Mariana Mircea, care precizează că aleşii locali au înţeles acest aspect în luna februarie. Astfel, consilierii au aprobat Hotărârea cu nr. 31/2011, privind aprobarea delegării serviciilor de utilităţi publice către societatea mai sus menţionată. Prin această hotărâre a fost revocată HCL 216/2010.

Se aşteaptă contestaţia

Referitor la HCL 68/2010, privind aprobarea încheierii unei convenţii de prestări servicii juridice pentru Consiliul Local, un astfel de for decizional nu are competenţa de a aproba încheierea de contracte civile sau comerciale indiferent de natura juridică a acestora, potrivit edilului din Cernavodă. „În acest caz, Consiliul Local Cernavodă şi-a depăşit competenţele legale stabilite prin legea administraţiei publice locale. Potrivit HCL 68/2010, primarul este împuternicit împotriva voinţei lui şi cu încălcarea prevederilor legale privitoare la competenţele consiliului local să efectueze o plată pentru un contract pe care nu l-a semnat şi care a fost aprobat prin încălcarea legii, respectiv a alin. 3, art. 21 din Legea administraţiei publice locale. Adoptarea hotărârii s-a făcut cu încălcarea legii, iar consiliul local şi-a depăşit atribuţiile şi competenţele stabilite prin lege", susţine Mariana Mircea.

În acest context, primarul a mai precizat că a atacat hotărârea în contencios administrativ şi fiscal. „Ambele hotărâri sunt adoptate cu încălcarea legii, iar Instituţia Prefectului trebuia să sesizeze aceste nelegalităţi şi nu să amendeze primarul pentru neaplicarea lor", se arată în comunicatul de presă. Cu acest prilej, Mariana Mircea a anunţat că va contesta procesul verbal de constatare şi sancţionare.

http://www.jurnaldeconstantaonline.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cum va fi vremea în zilele următoare, în Dobrogea?

25 Apr 2024 251

Baschet CSM Constanța a cedat dramatic în primul meci cu BC CSU Sibiu

25 Apr 2024 324

Reguli de circulație, jocuri și desene la Constanța. Întâlnire între polițiști și copii (FOTO)

25 Apr 2024 252

Știri Constanța Un bărbat a ajuns în Penitenciarul Poarta Albă. Motivul pentru care va petrece șase luni după gratii

25 Apr 2024 348

Din Coreea de Sud, la Constanța. Klaus Iohannis a aterizat pe Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu

25 Apr 2024 527

Știri Constanța Trei copii au plecat de acasă, noaptea. Mama minorilor a fost sancționată

25 Apr 2024 378

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa face angajări!

25 Apr 2024 383

Știri Constanța „Un patruped maltratat...așa a fost sesizarea“. Proprietarul, reținut (FOTO)

25 Apr 2024 385

Firme Constanța Un nou administrator în cadrul Medical See SRL

25 Apr 2024 319

Evenimente de neratat în acest weekend, la Constanța!

25 Apr 2024 591

Firme Constanța Gammadyne PVC Fabrik SRL își deschide un nou punct de lucru

25 Apr 2024 314

Termoficare Constanța SRL anagajează. Ești interesat?

25 Apr 2024 431

Ședință interinstituțională pentru siguranța școlară în județul Constanța

25 Apr 2024 369

Undă verde de la Municipalitate Imobilul ridicat de Primavera Campus SRL în municipiul Constanța, în zona Campusul Universitar, va fi modificat

25 Apr 2024 253

Ședința CLM Negocierile s-au încheiat. Cât va plăti în următorii trei ani Primăria Constanța pentru spațiile utilizate în City Park Mall? (DOCUMENT)

25 Apr 2024 313