Liderul de opinie Eliberaţi scările de incendiu!

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa nu are avertizare a incendiului. În cazul în care flăcările ar cuprinde unitatea sanitară, pacienţii şi angajaţii nu ar avea prea mult şanse să scape în timp util. Uşile se deschid numai în baza unor cartele magnetice, pe care le au numai medicii şi asistentele. Dacă aceştia nu sunt prin zonă… Dumnezeu cu mila! Dulapurile medicilor şi asistentelor tronează, în continuare, pe scara de incendiu a SCJU Constanţa, blocând evacuarea imediată a personalului şi bolnavilor în caz de necesitate. Se pare că managerul unităţii sanitare, dr. Dan Căpăţână, nu prea ştie ce se întâmplă în ograda proprie, de vreme ce a declarat că ieşirile de urgenţă au fost deblocate şi vestiarele au fost scoase. „Da, dulapurile au fost luate de acolo”, a răspuns dr. Căpăţână reprezentanţilor mass-media în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc ieri. Deşi accesul presei în spital a fost interzis de manager, am reuşit să mergem „în recunoaştere” şi am urcat pe scara de incendiu de la parter până aproape de ultimul etaj. Abia am reuşit să ne strecurăm printre dulapurile imense de metal, unul câte unul. Dacă s-ar produce un incendiu în spital şi toată lumea s-ar buluci pe scările de incendiu? Câţi oare vor fi călcaţi în picioare în îmbulzeală? Câţi vor fi striviţi de dulapuri? Câţi vor fi cuprinşi de flăcări, pentru că nu au mai avut loc să se strecoare? În plus, şi acestea, ca şi cele de acces pe secţii se deschid numai în baza cartelelor magnetice. În lipsa unui sistem anti-incendiu bine pus la punct, uşile nu se deschid automat aşa cum ar trebui. Luna trecută, când pompierii au efectuat ultimul control în cadrul SCJU Constanţa, conducerii spitalului i s-a atras atenţia asupra pericolului reprezentat de amplasarea nefericită a dulapurilor pe scara de incendiu. La vremea respectivă, managerul Dan Căpăţână declarase că urmează să ia măsuri şi să mute vestiarele înapoi, la subsolul unităţii sanitare. Totuşi, cea mai mare dorinţă ar fi schimbarea lor cu unele mult mai mici, dar… spitalul nu are bani.

Bebeluşii, în siguranţă?

Managerul SCJU a declarat, vizavi de incendiul de la Maternitatea din Capitală, că, la Constanţa, bebeluşii nu sunt în pericol, ei fiind monitorizaţi, 24 de ore din 24, de câte o asistentă. Pentru siguranţa prematurilor veghează, în plus, şi un cadru medical, aici existând gardă permanentă. Totuşi, unele mămici nu sunt mulţumite de „paza” de pe secţie. „Azi dimineaţă piuia aparatul la care era conectat şi nicio asistentă nu se ducea să vadă de ce. Am mers eu la ele şi mi-au spus să mă întorc în salon şi să-mi văd de ale mele. Nu ai deloc grijă, dar este adevărat că sunt în permanenţă acolo”, a declarat Vasilica Mihăilă, o proaspătă mămică.

Aerul condiţionat merge bine, dar nu e omologat

Dacă evacuarea de urgenţă nu este posibilă, măcar managerul Căpăţână a dat asigurări că instalaţiile electrice şi aparatele de aer condiţionat sunt mereu verificate. „Am încheiat un contract cu o firmă – «Ideal Standard» – care se ocupă mereu de verificarea celor câteva sute de aparate de aer condiţionat. Această firmă este singura care poate decide dacă un anumit de aparat poate sau nu să fie instalat”, a afirmat dr. Căpăţână. Numai că aparatele de aer condiţionat nu sunt omologate pentru saloane de spital. „Ideal ar fi fost să avem climatizare, dar nu le putem instala. Sunt foarte mari şi foarte grele şi nu se pretează modului în care a proiectată unitatea sanitară”, a explicat dr. Căpăţână.

www.lideruldeopinie.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISU Constanța Iepurașul Pompier vine în Piața Ovidiu! Toți copiii sunt așteptați

25 Apr 2024 273

Accident rutier la ieșirea din Gălbiori, județul Constanța. Un tir încărcat cu piatră s-a răsturnat!(Galerie FOTO)

25 Apr 2024 549

Decizie finală în dosarul Dănuț Căpățînă și Sorin Strutinsky! Proces penal încetat, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale

24 Apr 2024 711

ISU Constanța – Incendiile pot pune în pericol viețile omenești!

24 Apr 2024 361

UPDATE Tulcea Intervenție de urgență - un apartament a explodat!

23 Apr 2024 578

BNR Lansare în circuitul numismatic. 90 de ani de la înființarea Spitalului Clinic de Urgență București

22 Apr 2024 307

Achiziționarea serviciilor de consultanță juridică și reprezentare juridică în instanță pentru Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” Constanța, în atenția consilierilor județeni (DOCUMENT)

22 Apr 2024 321

Intervenție a pompierilor ISU Constanța în Cimitirul Central. Ce s-a întâmplat (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Apr 2024 1366

Accident rutier în Eforie Nord, județul Constanța. O mașină a ieșit de pe carosabil și a intrat în peretele unei case

20 Apr 2024 941

Campania națională ”Detector pentru Viață” a ajuns în județul Tulcea! În ce localități au fost montate detectoare de fum și monoxid de carbon (GALERIE FOTO)

20 Apr 2024 362

UPDATEAccident în dreptul Hanului Morilor, județul Constanța. O mașină a părăsit carosabilul

19 Apr 2024 693

Ministerul Sănătății Concluziile controlului ministrului Rafila la Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București

17 Apr 2024 547

UPDATE Incendiu în localitatea Băltăgești, județul Constanța

17 Apr 2024 474

Noi numiri în CA-urile spitalelor din subordinea Consiliului Județean Constanța, după revocarea lui Sorin Ciutureanu (DOCUMENTE)

17 Apr 2024 588

Recomandările IGSU pentru zonele vizate de cod galben (VIDEO)

17 Apr 2024 490