Observator de Constanţa Cea mai lunga greva din istoria Daewoo Mangalia

Sindicalistii de la DMHI refuza sa reia lucrul, incetat in data de 11 octombrie

Patronii coreeni au cerut in instanta suspendarea grevei

In ciuda incercarilor conducerii santierului Daewoo-Mangalia Heavy Industries de a bloca in instanta protestul salariatilor, sindicalistii din unitate continua greva. „Maine (n.r. astazi) instanta ar trebui sa se pronunte referitor la contestatia patronatului privind greva. Pana la decizia instantei, salariatii protesteaza in continuare", a precizat Florian Marin, liderul sindicatului DMHI. Conducerea santierului a obtinut intr-o prima faza suspendarea protestelor, insa Curtea de Apel Constanta a decis pana la urma ca protestul navalistilor este legal. Patronatul a depus o contestatie la ultima decizie a instantei, prin care se spune ca greva ar pune in pericol viata salariatilor pentru ca se desfasoara in curtea societatii, fara a se tine cont de securitatea in munca. De altfel, patronii DMHI au interzis, tot sub acest pretext, ca protestul salariatilor sa se desfasoare in incinta unitatii. Astfel, timp de cateva zile, pana la interventia autoritatilor romanesti, grevistii si-au manifestat nemultumirea intr-un spatiu amenajat in afara santierului. Conducerea DMHI face acum o noua incercare de a obtine suspendarea protestului.

Pe 11 octombrie, 1.300 de navalisti au intrat in greva generala pe termen nelimitat. Salariatii DMHI solicta acordarea unor sporuri si majorari de salarii. Pana acum, cele doua parti s-au intalnit de mai multe ori pentru negociere, insa nu s-a rezolvat nimic. Cea mai importanta dintre revendicarile navalistilor este majorarea salariului cu 300 de lei si negocierea unui nou contract de munca. Sindicatul DMHI a initiat, in luna aprilie 2010, conflictul de interese in urma blocarii negocierilor privind noul contract colectiv de munca. Relatiile de munca dintre patronat si sindicalisti au fost intrerupte dupa ce managerii DMHI au anuntat ca nu vor mari salariile. De altfel, de-a lungul timpului, in santier au fost organizate mai multe actiuni de protest asemanatoare. Cea mai lunga greva generala de pana la protestul in curs a durat 21 de zile, timp in care activitatea de contructie a navelor a fost afectata substantial. Pana in prezent, conducerea DMHI nu a precizat care este valoarea pagubelor produse de oprirea lucrului de catre membrii de sindicat.

www.observator.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fostul premier Petre Roman pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990

25 Apr 2024 64

Infotrafic Restricții de trafic pe A2, spre Constanța!

25 Apr 2024 70

Firme Constanța Modificări importante în Vega Turism SA, controlată de Gabriel Comănescu

25 Apr 2024 119

IGPR InfotraficTrafic restricționat pe DN 7 și DN 7A

25 Apr 2024 112

IGPR InfotraficTrafic întrerupt pe DN 2A

25 Apr 2024 109

Mai multe transporturi agabaritice vor circula pe drumuri din țară! Unul va porni de la Agigea, județul Constanța

24 Apr 2024 406

Declarații de avere Constanța Averea și interesele Georgianei Ivan, secretarul general al comunei Limanu (DOCUMENTE)

24 Apr 2024 289

Compania Națională de Căi Ferate „CFR” SA pune la bătaie peste 1,5 miliarde de lei pentru lucrările de electrificare și reabilitare a liniei de cale ferată Constanța – Mangalia (DOCUMENT)

24 Apr 2024 488

Elena Marinela Negulici, fost director economic al CNE Cernavodă, proces contra Statului Român, după achitarea definitivă într-un dosar DNA Constanța!

24 Apr 2024 431

Polaris M Holding Un viitor mai verde, alături de Școala Gimnazială Nr. 8 Constanța și Școala Generală "Gheorghe Titeica" nr. 30 (FOTO)

24 Apr 2024 358

IGPR InfotraficTrafic restricționat pe DN 6 Craiova-Strehaia,

24 Apr 2024 258

Vești bune pentru pensionari! Pensiile ar putea fi livrate înainte de Paște

24 Apr 2024 443

Indemnizaţia de 4.950 lei pe lună Au fost numiți administratorii provizorii pentru Consiliul de Administraţie al SC Termica Distribuţie Năvodari SRL

24 Apr 2024 384

CSM Constanța a câștigat titlul național la baschet feminin Mesajul primarului Vergil Chițac – „Felicitări tuturor celor care au pus umărul la creșterea performanței sportului constănțean.” (GALERIE FOTO)

24 Apr 2024 391

Circulație restricționată pe Autostrada Soarelui, spre Constanța

24 Apr 2024 256