Observator de Constanţa Investitiile pe litoralul romanesc, aprobate in al 13- lea ceas

Sapte proiecte de dezvoltare a infrastructurii turistice au primit „verde" la finantare

Dupa mai bine de un an de cand au fost puse pe lista investitiilor priotitare a Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, sapte proiecte strategice noi si alte patru aflate in derulare vor primi bani de la bugetul de stat. „Lista investitiilor in turism pe 2010" s-a materializat astfel saptamana trecuta, odata cu aprobarea unei hotarari de guvern care modifica regimul existent al investitiilor in turism. Este vorba despre sursele de finantare a documentatiilor tehnice si a lucrarilor de executie, precum si criteriile de eligibilitate ale programelor si proiectelor noi de investitii in turism. Asa cum am mentionat mai sus, o parte dintre aceste investitii se afla in derulare, autoritatile locale facand eforturi sa continue lucrarile. Este vorba despre Constanta, Eforie, Mangalia, unde primariile sustin din fonduri proprii derularea proiectelor turistice, iar in cazul localitatilor Tuzla, Ostrov, Capidava si Topalu, Consiliul Judetean Constanta a demarat in urma cu mai multi ani demersurile pentru obtinerea unor surse de finantare. De asemnea, exista cazuri in care primariile au luat pe cont propriu dezvoltarea turistica si negociaza cu investitorii straini sursele de finantare. Asa s-a intamplat la Eforie, unde investitorii chinezi si-au aratat interesul pentru amenajarea celui de-al doilea port turistic. Potrivit primarului Ovidiu Brailoiu, in Eforie Sud va fi amenajat un port precum cel din Eforie Nord. In fine, chiar si cu intarziere, banii alocati de la Guvern pentru aceste obiective vor fi de un real folos comunitatilor locale. Asta, binenteles, daca ceea ce scrie in ordonanta se va materializa, pentru ca aceste investitii necesita sume mari de bani. Numai amenajarea portului turistic Tuzla va scoate din buzunarul autoritatilor aproximativ 23 milioane euro. Revenind la noul act normativ, in acesta se prevede ca proiectele noi, pentru a fi declarate eligibile, trebuie sa indeplineasca doua noi conditii - terenul pe care se va derula proiectul sa fie situat in proprietatea publica sau privata a autoritatii publice locale si respectarea standardelor de cost stabilite la nivelul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, acolo unde acestea exista. Beneficiarii locali vor asigura intre 5% si 50% din valoarea totala a contractelor de lucrari si a contractului aferent realizarii documentatiei tehnico-economice.

http://observator.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Handbal CSM Constanța - Steaua, în sferturile Cupei României

28 Mar 2024 141

Calendar săptămânal CSM Constanța Baschetbalistele joacă primul meci din semifinalele Ligii Naționale

27 Mar 2024 400

Fotbal județul Constanța Rezultatele de la Liga a 5-a și clasamentele. Voința Săcele, scorul etapei

27 Mar 2024 1003

Declarații de avere Constanța Simona Grigorescu, șef birou la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, averea și interesele (DOCUMENTE)

26 Mar 2024 466

Declarații de avere Constanța Averea și interesele lui Titel Gagiu, director la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral (DOCUMENTE)

25 Mar 2024 626

Declarații de avere Constanța Dan Cristian Fugigiu, economist la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral, averea și interesele (DOCUMENTE)

25 Mar 2024 615

Interviu online cu Erik Began, de la CSM Constanța „Atât antrenorii, cât și părinții mi-au spus să perseverez și să am încredere că voi reuși“

25 Mar 2024 1709

Handbal CSM Constanța, succes confortabil cu CSM 2007 Focșani

24 Mar 2024 655

Declarații de Avere Constanța Averea și interesele lui lui Paul Cononov, Director la ABADL (DOCUMENTE)

24 Mar 2024 550

Declarații de avere Constanța Averea și interesele lui Cosmin - Ștefan Gerap, inspector de specialitate la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral (DOCUMENTE)

24 Mar 2024 564

Fotbalistele de la Farul Constanța, victorie clară cu liderul Superligii. Parcurs perfect în play-off (GALERIE FOTO + VIDEO)

24 Mar 2024 815

Constanța Raportul de evaluare pentru diferența de preț asupra terenului deținut de Ion Dumitrache, în atenția consilierilor locali (DOCUMENT)

24 Mar 2024 603

Schimbări de temperatură în Dobrogea. Prognoza meteo pentru zilele următoare

24 Mar 2024 595

Baschet CSM Constanța, învinsă de CSO Voluntari (GALERIE FOTO)

23 Mar 2024 642

Volei CSM Constanța a cedat greu cu Rapid București, după ce a câștigat primul set (GALERIE FOTO)

23 Mar 2024 527