Observator de Constanţa Jale pentru medici, dezastru pentru bolnavi - Cardiologia SCJU ramane cu numai 70 de paturi

De la 1 octombrie, sectia va pierde 55 de paturi, din cauza restructurarilor

Foarte multe cazuri vin si de la Tulcea, acolo unde nu exista un cardiolog

De la inceputul anului, aproape 3.000 de pacienti au fost internati si alti aproximativ 2.200 au stat in spital macar o zi

Pe Sectia de Cardiologie a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta (SCJU) este un du-te-vino continuu. Potrivit purtatorului de cuvant al SCJU, dr. Florian Stoian, de la inceputul anului, aici s-au internat, pe o perioada de lunga durata, 2.829 de pacienti. La acestia se mai adauga alti 2.202 pacienti, cu foi de internare de zi. De asemenea, potrivit dr. Stoian, de la inceputul anului, din serviciul de Urgenta au fost trimisi spre Cardiologie 10.933 de bolnavi, iar in plus, de mentionat este faptul ca, pe langa ecografiile cardiace ce s-au efectuat tuturor pacientilor internati, inca 650 de ecografii de cord au fost realizate de personalul sectiei de cardiologie pacientilor internati pe alte sectii ale SCJU Constanta.

Miilor de bolnavi care s-au perindat pe aceasta sectie, le-au stat la dispozitie 125 de paturi, insa, in conditiile in care Cradiologia va mai avea 70 de paturi, adica 60 pentru internare normala si 10 pentru terapie intensiva coronariana, este foarte probabil sa apara si probleme de supraaglomerare.

Volum mare de munca

Sectia de Cardiologie ar urma sa ramana doar cu 70 de paturi de la 1 octombrie, masura nu tocmai agreata de medici asta si deoarece, din cauza numarul crescand a celor care au nevoie de acest serviciu, volumul de munca este foarte mare.

„Medicii cardiologi consulta intr-un spital judetean tot ce se naste, tot ce se opereaza, marea majoritate dintre bolnavii care se interneaza prin Urgenta Medicala sau Chirurgicala, deci activitatea noastra este extrem de complexa si ganditi-va ca asistam un organ care se imbolnaveste si din cauza multor altor boli, si acest organ, inima, dicteaza evolutia bolnavului in continuare", a precizat seful Sectiei de Cardiologie, dr. Elvira Craiu.

Mai multa atentie!

Multi pacienti ar putea evita problemele pe care le au, sau macar complicatiile ce apar, daca ar fi mai atenti si s-ar ingriji intr-un mod corespunzator. „Oamenii, dupa 30-40 de ani, trebuie sa se ingrijeasca! Sanatatea este un bun propriu. O parte dintre bolnavii enumerati sunt de 5-6-10 ori internati intr-un an pentru ca pleaca de la noi (n.r. - Cardiologie) pe o linie de plutire si dupa trei zile se reintorc intr-o situatie mult mai grava pentru ca nu respecta regimul, tratamentul, si bineinteles invoca lipsa banilor.(...) Nu exista bani pentru medicamente dar exista aceste medicamente compensate, mai ieftine, pe care noi le stim si in functie de posibilitatile pecuniare ale pacientului ne adaptam la aceasta situatie", a precizat dr. Craiu.

Nevoie urgenta de angiograf

SCJU nu se poate lauda cu un angiograf, asa ca bolnavii care ajung la unitatea spitaliceasca din Constanta si au nevoie de o astfel de investigatie sunt directionati catre centre din alte orase mari. „Cumpararea acestui angiograf, la orice nivel - privat, semiprivat, de stat, va creste calitatea explorarilor noastre si bineinteles, calitatea si cantitatea vietii bolnavului", a precizat dr. Craiu.

„Un pacient cu durere de piept, fie ca are angina, fie ca are infarct, in mod normal beneficiaza de aceasta investigatie. Odata facuta, aceasta poate duce la evidentierea leziunilor respective pe coronare si la decizia de a face o cardiologie interventionala sau, daca leziunile sunt multe si depasesc un anumit procentaj din numarul arterei, bolnavul este candidat pentru chirurgia cardiaca", a explicat dr. Stoian.

www.observator.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE Știri Constanța Accident rutier cu victime în zona Palas. O dubă a intrat în gardul Jandarmeriei!(FOTO+VIDEO)

25 Mar 2024 3303

Raport covid pentru săptămâna 12 - 18 februarie 2024. Situația la Constanța (DOCUMENT)

20 Feb 2024 772

Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța construiește un corp nou, cu destinația de investigații imagistice (DOCUMENT)

19 Feb 2024 787

Cel mai mic nou născut de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa a plecat astăzi, sănătos, acasă

01 Feb 2024 1144

Accident în Argeș. O femeie, pieton, rănită grav în urma impactului

12 Jan 2024 871

Liderul opoziţiei sud-coreene, atacat marţi cu cuţitul, se află tot la terapie intensivă

03 Jan 2024 590

Minoră implicată într-un accident rutier în județul Vaslui

30 Oct 2023 872

Hotărâre definitivă, la Constanța, în cazul angajaților de la Terapie Intensivă, din Tulcea

10 Aug 2023 1001

Constanța Copil de 4 ani grav rănit într-un accident rutier pe strada Poporului. Micuțul, transportat inconștient la spital

15 Jun 2023 2338

Consilierii județeni aprobă achiziționarea de echipamente pentru unitatea de terapie intensivă neonatală din cadrul SCJU (DOCUMENT)

24 Feb 2023 1127

Coincidență stranie! O nouă alarmă la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, chiar în ziua în care se aștepta verdictul în proces (VIDEO)

10 Feb 2023 1521

A trecut un an Tragedie, cu victime! Incendiu la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. Secția ATI, mistuită de flăcări

01 Oct 2022 1909

Acord-cadru semnat între SCJU Constanța și firma Novomed International. Ce va furniza (DOCUMENT)

12 Sep 2022 2221

Câte milioane de Euro din fondurile PNRR sunt destinate secțiilor de terapie intensivă nou-născuți

19 Jul 2022 1206

Vești bune! Toate locurile la ATI COVID sunt libere în județul Constanța!

06 Jun 2022 1116