Observator de Constanţa Protest cu peripetii la Constanta

In timpul mitingului un fost cadru militar a incercat sa distruga o pancarta si a fost saltat de jandarmi

Pensionarii militari au fost primiti in audienta de prefect

Nemultumite de decizia guvernantilor de a le recalcula pensiile, cateva sute de cadre militare in rezerva din MApN, MAI, SRI si SPP au participat ieri dimineata la un mitig de protest organizat in fata sediului Prefecturii Judetului Constanta. „Inarmati" cu pancarte pe care erau inscriptionate mesaje anti-guvern de genul „Armata in rezerva este tot o armata", „Afara din tara cu ciuma mondiala", „Calaul suprem al Armatei Romane; Totul este sub control; V-am ciuruit", protestatarii au scandat permanent diverse lozinci prin care si-au aratat necazul. Pe langa „Jos Basescu", "Armata vrea dreptate, onoare, demnitate", pensionarii militari au vrut sa le dea o lectie si jandarmilor adusi la fata locului pentru a mentine ordinea publica si au scandat „Jandarmi nu uitati ca si voi urmati". Potrivit presedintelui SCMD, filiala Constanta, col (r) Remus Macovei, nemultumirile au aparut din cauza nerespectarii deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie-Sectia de Contencios Administrativ, care a hotarat suspendarea definitiva si irevocabila, prin Hotarirea nr.38/2011, a H.G. nr.735/2010. O alta suparare a militarilor pensionari este faptul ca MApN a procesat doar 21.000 dosare de pensionare, din cele 81.000 avute in evidenta, iar la MAI au fost procesate mai putin de 1.000 dosare, din cele 66.000 avute in evidenta, apoi s-a trecut la recalcularea pensiilor la nivelul salariului mediu brut pe economie, contrar prevederilor legale, astfel ca majoritatea pensiilor recalculate au scazut cu 40-60% fata de cele din luna decembrie 2010, dupa cum precizeaza col (r) Macovei.

Pensii ciopartite

Un exemplu in acest sens este chiar liderul SCMD Filiala Constanta, col. (r) Macovei care luna aceasta a primit o pensie cu aproximativ 2000 de lei mai mica decat in luna precedenta. „Din cei 3.600 de lei pe care-i primeam ca pensie pana-n prezent luna aceasta mi-au intrat in cont numai 1.580 de lei. Nu am primit nici pana-n prezent decizia in baza careia s-a facut aceasta scadere dar nici talonul de pensie" - a mai precizat col. (r) Macovei. Cu o pensie micsorata s-a ales si cms. sef Marian Bontas, fost granicer, care din cei 2.840 de lei cat primea pana luna trecuta, in ianuarie i-au intrat in cont numai 1.601 de lei. In aceasta situatie se afla si col (r) Gheorghe Tudoran, fost ofiter de infanterie, care dupa 30 de ani de munca a primit o pensie diminuata cu aproximativ 56%. Mai exact din cei 2.500 de lei pe care-i primea pana-n prezent a primit 1.400 de lei. Nu in ultimul rand, plutonierul adjutant sef, Gheorghe Poiana, fost angajat la Inspectoratul Judetean de Jandarmi Constanta a primit luna aceasta 1.500 de lei, cu 300 de lei mai putin ca in lunile trecute.

Incident la miting

Protestul pensionarilor militari in rezerva nu a fost lipsit de incidente. Astfel, in timp ce colegii sai isi strigau nemultumirile, un fost cadru militar a incercat sa smulga o pancarta si sa o rupa. Imediat au intervenit jandarmii care l-au imobilizat si dus la o masina de interventie pentru legitimare. Pentru ca barbatul a refuzat sa prezinte documentele, ba mai mult a devenit recalcitrant, jandarmii au fost nevoiti sa-l urce in masina si sa-l duca la Sectia 3 Politie pentru continuarea cercetarilor. Scandalagiul, identificat a fi lt. col. (r) Vasile Teofil, fost angajat al Centrului Militar Zonal Constanta a fost sanctionat cu 1.000 de lei pentru tulburarea linistii si ordinii publice dar si pentru refuz de legitimare. Dupa ce a scapat de politisti barbatul a mers la spital deoarece, sustine ca a fost ranit in timp ce era dus la masina jandarmeriei. Col (r) Macovei a declarat ca barbatul nu face parte din SCMD Filiala Constanta.

Audienta la prefect

La finalul protestului, reprezentantii SCMD Filiala Constanta au fost primiti de prefectul judetului Constanta, Claudiu Iorga Palaz in audienta. Col (r) Macovei a tinut sa-i spuna prefectului ca-l roaga sa-i transmita premierului ca exista o profunda nemultumire in randul cadrelor militare si daca nu se vor lua masuri, situatia poate scapa de sub control. Dupa ce le-a ascultat nemultumirile, reprezentantul Guvernului in teritoriu le-a spus protestatarilor ca avand in vedere ca aceasta nu este o poblema ce poate fi rezolvata la nivelul judetului, va transmite mesajul mai departe.

Miting de amploare in Capitala

Membrii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) urmeaza sa participe, in 24 ianuarie, la un mars de protest in Bucuresti, cu scopul de a manifesta impotriva faptului ca institutiile in cadrul carora si-au desfasurat activitatea - MApN, MAI, SRI - refuza sa aplice hotararile ICCJ. „Vom protesta pentru faptul ca institutiile carora de fapt le apartinem nu aplica hotararile ICCJ si au inceput sa trimita ilegal banii de pensii, in absenta unor decizii", a declarat, vicepresedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, col. (r) Valeriu Pricina. „Traseul urmeaza sa fie definitivat. Ideea ar fi de a pleca din zona Palatului Victoria, unde vom depune un prim document de protest, vom merge apoi la MAI, MApN si SRI", a mai spus col (r) Pricina, adaugand ca un alt punct la care protestatarii doresc sa ajunga este Palatul Cotroceni, daca vor primi autorizatie.

Plangere penala

Pensionarii militari au depus, vineri, o plangere penala la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie impotriva ministrilor Apararii si de Interne, Gabriel Oprea si Traian Igas, precum si impotriva directorului SRI, George Maior, acuzandu-i de abuz in seviciu contra intereselor persoanei. Astfel, s-a cerut procurorilor sa fie verificate actele care au stat la baza deciziilor de diminuare a pensiilor si sa-i ancheteze pe cei care se fac vinovati pentru aceasta stare de fapt. Instanta suprema a decis definitiv, in 7 ianuarie, suspendarea aplicarii HG 735/2010 privind recalcularea pensiilor stabilite potrivit legislatiei privind pensiile militare de stat, ale politistilor si ale functionarilor din penitenciare, confirmand astfel o sentinta a Curtii de Apel Cluj din septembrie 2010.

www.observator.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Candidatul PSD la Primăria Constanța, Horia Constantinescu, și-a anunțat demisia din fruntea ANPC

28 Mar 2024 515

Baza sportivă de pe malul lacului Siutghiol, din Constanța, miza unui proces intentat de Clubul Sportiv Electrica Președinte Dumitru Frățilă face acuzații -„Nu ne putem desfășura activitatea!“

23 Mar 2024 1841

Scupra, primar Ovidiu „Nu mă interesează funcțiile în partid. (...) Florin Mitroi știe că se bazează pe sprijinul meu! "

17 Mar 2024 1192

UPDATE George Scupra a demisionat din funcția de președinte al Ligii Aleșilor Locali din organizația județeană a PNL Constanța (VIDEO)

17 Mar 2024 1570

UPDATE Trei primari PNL din județul Constanța, vizați de intoxicări din partea PSD Constanța (VIDEO)

17 Mar 2024 1379

PUZ pentru terenurile din strada Belvedere ale afaceristului George Secărea! Curtea de Apel anunță data verdictului

15 Mar 2024 677

Iată cine vrea să conducă judecătoriile din Mangalia și Medgidia! (DOCUMENTE)

05 Mar 2024 948

Mesajul lui Emil Constantinescu despre trecerea în neființă a lui Max Bădin „Regret profund că nu mai este printre noi și că nu am avut ocazia să-mi iau rămas bun”

02 Mar 2024 752

Conferința județeană a PUSL Constanța. Chiforeanu -președinte, Eserghep-primvicepreședinte (FOTO+VIDEO)

01 Mar 2024 1129

ZIUA LIVE Interviu cu Gabriel-Octavian Nicolae, președinte al Asociației Societatea Culturală „Magrin 1878”, despre proiecte și noutăți pentru pasionații de fotografie

27 Feb 2024 729

ZIUA LIVE Gabriel-Octavian Nicolae, președinte al Asociației Societatea Culturală „Magrin 1878”, despre proiecte și noutăți pentru pasionații de fotografie

26 Feb 2024 1005

Preşedintele CNAS, Valeria Herdea „În România sunt peste 200.000 de pacienţi oncologici”

19 Feb 2024 883

Remus Zăgan, ales președinte al Senatului Universității Maritime din Constanța. Averea și interesele (DOCUMENTE)

19 Feb 2024 1278

Alegeri interne la UAR, Sucursala Constanța. Liviu Merdinian, președinte pentru următorii patru ani

19 Feb 2024 764

Are termen să predea absolut toate actele partidului în original Șoșoacă a divorțat politic de soțul său!

18 Feb 2024 1257