Observator de Constanţa Vin vremuri grele pentru Regionala CF Constanta

Unu din patru ceferisti trebuie disponibilizat pana la finalul anului
Tot in acest an trebuie vandute Spitalul si Policlinica CFR

Mii de angajati din cadrul Regionalei CF Constanta asteapta cu sufletul la gura decizia Ministerului Transporturilor in ceea ce priveste disponibilizarea celor peste 10.000 de angajati din cadrul Companiei. Liderul de sindicat al Regionalei CF Constanta, Vasile Anghel, spune ca aceasta restructurare din cadrul sistemului feroviar a fost decisa in urma cu cateva luni, pe cand ministru al Transporturilor era Radu Berceanu. Desi hotararea a fost luata cu mult timp in urma, pana la aceasta ora nu a fost facuta nici un fel de restructurare. Vasile Anghel a mentionat ca, la nivelul tarii, era vorba despre 10.200 de oameni care urmau sa paraseasca sistemul, dar la nivel local inca nu s-a stabilit cati angajati urmeaza sa paraseasca regionala. La nivel national, aproape 4.000 de salariati din cadrul Companiei CFR Marfa, alti 3.000 din cadrul CFR Calatori, 1.600 din Infrastructura, 1.000 din cadrul Societatii de Electrificare si alte cateva mii din cadrul Intreprinderii de Locomotive si respectiv din Intreprinderea de Reparatii Vagoane, ar urma sa plece acasa pana la finele anului 2010. In prezent, Compania CFR are aproape 40.000 de angajati. Sindicalistii din intreaga tara au avut o intalnire, zilele trecute, cu ministrul Traporturilor, Anca Boagiu, care le-a adus la cunostiinta liderilor sindicali ca reducerea numarului de salariati trebuie sa aiba loc pana la sfarsitul acestui an. Mai mult decat atat, sindicalistii au aflat ca in anul 2011 mai urmeaza o restructurare, iar in cazul in care acest lucru nu se va intampla, fondul de salarii al Companiei CFR trebuie sa scada cu cel putin 25%. Liderul de sindicat al Regionalei CFR Constanta, Vasile Anghel, sustine ca, in ceea ce priveste salariile angajatilor CFR, s-a sesizat si FMI, care a cerut ca veniturile celor din companiile si regiile de stat sa fie scazute. Vasile Anghel a precizat ca salariile din Compania CFR nu pot fi reduse, pentru ca este vorba despre salarii negociate prin contractul colectiv de munca, asltfel ca singura posibilitate ca acestea sa fie micsorate este de a reduce fondul de salarii.

„In ultimii ani nu s-au facut angajari, exceptie facand cei cativa oameni care au intrat in sistem pe pile. Eu vorbesc de angajari serioase in sistemul de infrastructura, unde este nevoie si unde vorbim de siguranta feroviara", a mai declarat liderul de sindicat al Regionalei CF Constanta, Vasile Anghel. Potrivit sindicalistului, se asteapta rezultatul votului la motiunea de cenzura, din aceasta saptamana, dupa care va urma o alta intalnire cu Anca Boagiu. Tot din cauza situatiei financiare dezastruoase din sistem, cel mai probabil pana la sfarsitul acestui an, Policlinica CFR si Spitalul CFR, situat in Portul Constanta, vor fi vandute. Mai exact, Ministerul Transporturilor a comandat un studiu unei agentii externe de reorganizare si restructurare a unitatilor din subordine. Astfel ca cel mai probabil, Directia de Sanatate din cadrul ministerului va fi desfiintata si totodata vor fi vandute si unitatile sanitare care se subordoneaza acesteia.

O alta masura care, cel mai probabil, va fi luata anul viitor de Compania CFR, este aceea de a nu mai acorda gratuitate elevilor si studentilor pe caile ferate.

www.observator.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Locuri de muncă Constanța Direcția Județeană pentru Sport și Tineret angajează. Detalii

18 Apr 2024 254

Cumpărări directe Constanța SC Degreen SRL tunde gazonul de pe terenuri de sport din comuna Topraisar (DOCUMENT)

17 Apr 2024 418

Cumpărări directe Constanța În satul Moșneni, comuna 23 August, se va construi un teren de sport multifuncțional (DOCUMENT)

16 Apr 2024 644

Fotbal județul Constanța Rezultatele de la Liga a 5-a și clasamentele. CS Peștera a câștigat cu 12-0

15 Apr 2024 1161

Cumpărări directe Constanța Alsar Pro Construct SRL a bifat trei contracte cu Primăria Grădina în valoare de peste 300.000 lei (DOCUMENTE)

14 Apr 2024 423

Constanța „Nu te vom uita!“. Competiție memorială în amintirea celui ce a fost Paul Cămui, antrenorul de volei decedat la numai 27 de ani

14 Apr 2024 968

Farul Constanța Pe lângă Louis Munteanu, și Mihai Popescu ar fi pe lista de achiziții a FCSB. Ce a declarat Gheorghe Hagi

12 Apr 2024 1039

ACS Marina aduce la Constanța 4 titluri europene la Ju Jitsu (GALERIE FOTO)

10 Apr 2024 828

Încălțăminte sport contrafăcută în valoare de 6.000.000 lei, reținută de inspectorii vamali în portul Constanța Sud

10 Apr 2024 372

Simona Halep, supusă unui nou control anti-doping

09 Apr 2024 845

Primăria Cumpăna, județul Constanța, demarează proiectul „Consolidare, Extindere, Modernizare, clădire corp A – Liceul Tehnologic Nicolae Dumitrescu, Cumpăna”

09 Apr 2024 534

Fotbal județul Constanța Rezultatele de la Liga a 5-a și clasamentele. AS Viișoara - Constructorul Topraisar, meci cu zece goluri

08 Apr 2024 1198

Sambo Sportivele de la CSM Constanța, pe podium la Cupa Mondială (GALERIE FOTO)

08 Apr 2024 411

Primăria Valu lui Traian, județul Constanța, a cumpărat mobilier pentru sala de sport (DOCUMENT)

06 Apr 2024 1270

1.200 de liceeni din judeţul Tulcea participă la Târgul educaţional „Student #UDJG"

03 Apr 2024 422