Observator de ConstanţaBancile ii lasa pe datornici muritori de foame

Tot mai multi constanteni se plang de faptul ca bancile de unde au contractat credite le opresc tot salariul virat in cont de angajator, in cazul in care au intarzieri la plata ratelor

Bancile ii lasa pe clientii datornici fara nici un ban in conturile de salarii pe care acestia le-au deschis la institutiile financiare de unde au accesat credite. Constantenii au inceput sa reclame alte tipuri de abuzuri din partea sucursalelor de banci din judetul Constanta. Seful Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Constanta, Dionisie Culetu, a declarat ca au inceput sa se inregistreze din nou foarte multe reclamatii cu privire la entitatile cu activitate de creditare a populatiei. Astfel, in ultima luna, au fost primite 12 sesizari din partea celor care au accesat credite. Acestia se plang ca din conturile de salarii le este retinuta toata suma primita intr-o luna drept venit, pentru rambursarea creditelor acordate. Inspectorii CJPC sustin ca este vorba despre acei clienti care au consimtit sau au fost convinsi de banci, ca sumele primite drept salarii sa le fie virate in conturile special deschise in acest scop, ori angajatorii acestora au incheiat conventii cu furnizorii respectivi in scopul ca salariile propriilor angajati sa fie virate in conturile deschise pe numele acestora. Odata ce clientii contracteaza credite, in contractele respective se regasesc prevederi prin care furnizorii de servicii financiare isi aroga dreptul de a accesa si prelua din conturile respective sumele reprezentand ratele de plata in conditiile inregistrarii de intarzieri de plata. Dionisie Culetu spune ca acest fenomen prin care bancile iau toti banii din conturile clientilor sai si ii lasa fara nici un ban pentru asigurarea subzistentei au inceput sa ia amploare. Specialistii spun ca este vorba despre consumatori de credite care au deja acumularii de restante la plata, de doua, trei sau chiar mai multe luni. „Am inregistrat astfel de reclamatii si sunt cazuri cand drepturile salariale le-au fost retinute 100% pe timp de patru, sase si chiar sapte luni consecutive, cum au fost cazurile unor cadre didactice. Au fost situatii in care persoanelor ramase fara loc de munca, dupa reincadrarea lor, li s-au retinut in totalitate sumele primite in cont drept salarii, cazuri in care beneficiarii de pensii de intretinere au fost lipsiti de primirea sumelor in cauza sau alte asemenea situatii", a declarat Dionisie Culetu.

 

Acesta a precizat ca este firesc ca aceste institutii financiare sa-si recupereze datoriile, dar trebuie sa se tina cont de prevederile Codului Muncii. Potrivit legislatiei, institutiile bancare, dar si alte institutii de acest gen, nu pot opri din salariu sau din pensia datornicului mai mult de o treime din venitul acestuia sau mai mult de jumatate din veniturile lunare, si asta doar in cazul unei negocieri cu clientul. Comisarul sef al CJPC Constanta, Dionie Culetu, a mai spus ca si dupa interventia comisarilor, care i-au obligat sa aplice proprii pe conturi conform legii si au aplicat si amenzi nu s-a constatat o receptivitate din parte bancilor.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitații Constanța Primăria Techirghiol investește în lucrări de reparație și întreținere curentă a unor străzi asfaltate (DOCUMENT)

25 Mar 2024 651

Primăria Năvodari, județul Constanța a cumpărat servicii de mentenanță pentru iluminatul public

05 Mar 2024 578

Soluția oferită de magistrații Curții de Apel Constanța în procesul dintre Team Force Security SRL și mai multe societăți

02 Mar 2024 498

Ședință CLM Constanța Consilierii stabilesc costul mediu lunar de întreținere pentru beneficiarii de la Căminul pentru persoane vârstnice (DOCUMENT)

26 Feb 2024 597

Primăria Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, cumpără servicii de mentenanță a iluminatului public

26 Feb 2024 859

Team Force Security SRL dă în judecată mai multe societăți. Dosarul, pe rolul Curții de Apel Constanța

23 Feb 2024 561

Licitație de 9,58 de milioane de euro, pentru DRDP Constanța, tranșată de judecătorii de la Curtea de Apel (MINUTA)

21 Feb 2024 668

Autoritatea Navală Română bagă în reparații capitale pontonul din Brăila! Iată cine se va ocupa de lucrări (DOCUMENT)

18 Feb 2024 3554

Direcția Generală Asistență Socială din cadrul Primăriei Constanța caută o firmă care va face curățenie în Pavilioanele pentru pensionari (DOCUMENT)

15 Feb 2024 644

Licitații Constanța Licitație organizată de CN APM Constanța pentru securitate și detecție la incendii pentru clădirile instituției (DOCUMENT)

14 Feb 2024 576

Unitatea Militară 02049 Constanța cumpără servicii de întreținere a aeronavelor

12 Feb 2024 695

Licitații Constanța Primăria Mangalia pregătește un contract pentru întreținerea spațiilor verzi și a parcurilor (DOCUMENT)

01 Feb 2024 807

SRCF Constanța, demersuri pentru stabilizarea unui versant pentru calea ferată din Portul Constanța

28 Jan 2024 717

Licitații publice Compania lui Dorin Berbescu, contract de întreținere a echipamentelor video în proiectul Safe City din municipiul Constanța

14 Jan 2024 710

Licitații județul Constanța Două firme locale reabilitează trotuarele străzilor din Cernavodă (DOCUMENT)

24 Oct 2023 1000